Een dubbelpolige schakelaar wordt vaak gebruikt in vochtige ruimtes of bij elektrische toestellen met een vermogen groter dan 500 watt zoals elektrische kachels, warmwatertoestellen, (boilers), badkamerkachels en warmtelampen.
De dubbelpolige schakelaar werkt zoals de enkelpolige schakelaar maar wordt geplaatst in vochtige ruimtes zoals de badkamer of de kelder. Echter: het is niet meer verplicht om een dubbelpolige schakelaar te plaatsen in vochtige ruimtes maar dan mag de automatische zekering maar 16A zijn ipv 20A.
Het doel van deze schakelaar is het gelijktijdig sluiten of onderbreken van beide draden in de stroomkring. Omdat zowel de nuldraad als fasedraad worden onderbroken kan het gehele circuit achter de schakelaar spanningsvrij worden gemaakt.
Bij een enkelpolige schakeling wordt enkel de fasedraad onderbroken. Bij een dubbelpolige schakeling wordt zowel de fasedraad als de nuldraad onderbroken. Op die manier worden lekstromen vermeden aangezien het hele elektrische circuit spanningsloos wordt gemaakt.
Het verschil tussen een enkelpolige schakelaar en een dubbelpolige schakelaar is dat op een enkelpolige schakelaar een fasedraad en schakeldraad worden aangesloten en op een dubbelpolige schakeldraad wordt naast een fasedraad en schakeldraad ook nog een nuldraad aangesloten.
Dit simpele mechanisme regelt stroom naar een lamp of ander apparaat. De lichtknop onderbreekt het elektrische circuit dat via de stroomdraden naar schakelaar loopt. Een wisselschakelaar kun je gebruiken als zogenaamde enkelpolige schakeling. Dat wil zeggen dat je er één lamp vanaf één plek mee bedient.
Als je de lichtbron vanuit drie plaatsen wilt bedienen, dan spreken we van een hotelschakeling of een kruisschakeling. Hiervoor heb je naast twee wisselschakelaars ook een kruisschakelaar nodig. In totaal heb je daarvoor dus drie lichtschakelaars nodig.
Een enkelpolige schakelaar heeft twee aansluitklemmen en één schakelknop, terwijl een wisselschakelaar drie aansluitklemmen en één schakelknop heeft. Om je wisselschakelaar als enkelpolige schakelaar aan te sluiten, gebruik je daarom slechts twee aansluitklemmen in plaats van drie.
Tweepolige schakelaar
Hiermee wordt het risico van lekstromen op stroomvoerende delen uitgesloten. De tweepolige schakelaar heeft vier aansluiting, namelijk de fasedraad (bruin) in en uit, en de nuldraad (blauw) in en uit. De bedieningswip is net als bij een enkelpolige schakelaar enkel.
Een wisselschakeling heeft als doel een lamp (eventueel een lampengroep) vanaf twee plaatsen in en uit te schakelen met behulp van twee wisselschakelaars. De schakeling wordt toegepast bij de verlichting van trappen, gangen en slaapkamers.
Het verschil tussen een wisselschakelaar en een serieschakelaar is voornamelijk het aantal lampen dat je ermee kunt bedienen. Een wisselschakelaar bestaat uit één knop waarmee je één lamp bedient. Een serieschakelaar heeft het dubbele aantal. Ook kan je met een wisselschakelaar een wisselschakeling maken.
Hotelschakelaar en wisselschakelaar zijn hetzelfde. De term hotelschakelaar wordt vaak gebruikt voor wisselschakelaar. Dat komt omdat het veel in hotels gebruikt wordt. Bij de entreedeur zit bijvoorbeeld een schakelaar voor de lamp die je ook bij je bed aan en uit kan zetten.
Algemene bescherming van de badkamer
De basisregel is dat je alle stroomkringen van de badkamer moet beschermen met een differentieelschakelaar (ook verliesstroomschakelaar of aardlekschakelaar genoemd) van 30 milliampère (mA).
Met een tweepolige of dubbelpolige schakelaar worden vochtige ruimtes en apparaten extra veilig door het stroomcircuit volledig spanningsvrij te maken. De schakelaar onderbreekt de nuldraad en fasedraad tegelijkertijd, waardoor een stroomkring in- of uitschakelt.
De stroomgroepen in de badkamer moeten beschermd zijn met een differentieelschakelaar (aardlekschakelaar) van 30mA.
De wissel wissel schakelaar, ook wel dubbele wisselschakelaar, bestaat uit twee afzonderlijke wisselschakelaars in één enkele behuizing. Een voorbeeld van de toepassing van wissel wissel schakelaars is die in de hal beneden om de lampen beneden én boven in te schakelen.
Met een tweepolige of dubbelpolige schakelaar worden vochtige ruimtes en apparaten extra veilig door het stroomcircuit volledig spanningsvrij te maken. De schakelaar onderbreekt de nuldraad en fasedraad tegelijkertijd, waardoor een stroomkring in- of uitschakelt.
Stappenplan. Allereerst, wat houdt een 2-polige schakelaar 2-polig aansluiten in? Net als met een 1-polige schakelaar kunt u één lamp aan of uit zetten. Een 2-polige schakeling verbindt en onderbreekt echter de fasedraad als de nuldraad, waardoor het hele circuit achter de schakelaar spanningsvrij wordt gemaakt.
De bruine draad vervoert de stroom van de schakelkast naar de lamp, de zwarte draad dient voor het onderbreken van de kring. De bruine draad dient u aan te sluiten op de klem die gemerkt is met een P of L. Aan de andere zijde sluit u de zwarte schakel draad aan.
Wisselschakelaar. De meest gangbare schakelaar in dit rijtje is de wisselschakelaar, hiermee kun je één lamp of lampengroep aan of uitzetten. Een wisselschakelaar heeft twee aansluitklemmen, waar je een bruine en een zwarte draad op aansluit. Als je een wisselschakeling gaat aanleggen heb je een extra draad nodig.
De serie schakelaar bestaat uit twee afzonderlijke enkelpolige schakelaars waarbij de aansluiting voor de fase (L1) al intern doorverbonden is. Er is dus maar 1 bruine draad nodig voor de voeding.
Als je een wisselschakelaar enkelpolig gaat aansluiten, heb je twee kleuren draden nodig. Dat zijn een bruine (fase)draad en een zwarte (schakel)draad.
Het aansluiten van een enkelpolige schakelaar is vrij eenvoudig. U sluit de zwarte draden aan op de aansluiting gemarkeerd met “L” (voor Live) en de bruine fasedraad op de aansluiting gemarkeerd met “1” (voor Switch). Zorg ervoor dat u de draden stevig vastzet, zodat ze niet loskomen wanneer u de schakelaar gebruikt.