Ja, het is mogelijk om te schilderen zonder dat je hoeft te schuren. Je hebt een aantal speciale primers die direct kunnen worden aangebracht. Omdat je niet hoeft te schuren ben je een stuk sneller klaar met je verfklus. Je hoeft hierbij alleen de ondergrond heel goed te ontvetten (gebruik hiervoor Universol).
Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af. Om maar niet te spreken over wat er gebeurt als je een harde hoogglans verflaag niet schuurt voor het overschilderen.
Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Het verven van een houten vloer
Ook is het mogelijk om een houten vloer te verven zonder deze eerst te schuren. Wanneer je houten vloer nog niet bewerkt is en er nog mooi uitziet is het reinigen van de vloer voldoende. Het reinigen van de vloer kan je het beste doen met behulp van een ontvetter.
De minuscule schuurkrasjes hecht de verf beter aan de ondergrond. Kun je kozijnen verven zonder schuren? Dat kan, maar dan moet je wel een verf(hecht)reiniger gebruiken. Deze reinigt het hout zo goed dat schuren eigenlijk niet meer nodig is.
Grondverf verven over een laag bestaande verf is in de meeste gevallen niet nodig. Zolang er sprake is van een goede hechting van de verflaag is gronden niet nodig. Zorg we wel voor dat je ontvetten en opschuren niet vergeet als stap vóórdat je de bestaande verflaag gaat overschilderen met een laklaag.
Ga je eerst ontvetten en dan schuren of ga je eerst schuren en dan ontvetten? Het is een vraag die geregeld aan onze specialisten gesteld wordt. Het juiste antwoord is simpel: eerst ontvetten, dan schuren.
Wanneer besloten wordt om een met blanke lak afgewerkt gevelelement – zoals een kozijn, raam of deur – dekkend te gaan schilderen, is er maar één goede aanpak. Deze is simpel, namelijk: alle bestaande laklagen verwijderen en het kale hout na grondig reinigen en schuren tweemaal gronden en voor- en aflakken.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Er zijn drie redenen waarom u hout kunt schuren: gladmaken van hout;ruw maken van hout;verwijderen van bestaande afwerking of verf.
Vlekken en andere oneffenheden worden zo voorkomen. Niet alleen op hout is schuren na grondverf een goed idee. Zo kun je ook schuren na een primer op metaal te hebben aangebracht. Zo wordt het metaal opgeruwd en kan de volgende verflaag zich beter hechten.
Ontvetten is altijd het eerst wat je moet doen, hierna kun je eventueel schuren. Houtwerk of oude verflagen worden na mate van tijd vies en vettig, ga je eerst schuren dan schuur je dit in de oude verflaag en porien van het hout.
Ga je voor het grove werk, dan kun je het beste een bandschuurmachine gebruiken voor het schuren. Met een bandschuurmachine schuur je razendsnel door de hoge draaisnelheid van de band. Schuur in overlappende banen en houd de bandschuurmachine niet op één plek stil.
De meeste oude verven zijn watergedragen muurverven en kun je makkelijk opnieuw schilderen. Oude verflagen op solventbasis kunnen helaas voor problemen zorgen bij het overschilderen: ze vormen een veel hardere toplaag na het drogen. Deze schuur je dan ook beter grondig op voor je de grondlaag aanbrengt.
Als je gaat schuren zonder te ontvetten bestaat de kans dat je vuil en vet juist de ondergrond in schuurt. Hierdoor zal de verf minder goed aanhechten. Bovendien gaat je schuurpapier langer mee als je de ondergrond eerst reinigt. Na het schuren is opnieuw ontvetten niet nodig.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Ga met een heen- en weergaande beweging over het houtwerk terwijl je lichte druk uitoefent. Zorg dat je ook goed door de hoekjes en naden gaat. Je weet dat je goed schuurt als de oude verflaag dof wordt. Je werkt vervolgens naar een fijnere structuur toe, totdat het te schilderen oppervlakte glad aanvoelt.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
Vandaar dat het advies geldt om het schilderwerk ongeveer 24-36 uur te laten drogen. Met ruim een dag de tijd, heeft de verf voldoende droogtijd voordat het nat wordt.
Mat gelakt hout
Kenmerken: Egale kleurloze beschermlaag met een erg dof / mat uiterlijk. Glad aanvoelend, ietwat gevoelig voor glimplekken door bijv. huidvet.
Een aflak zou zonder grondverf te snel in het hout trekken. De verf beschermt de ondergrond door er geen vocht doorheen te laten dringen. Grondverf wordt ook gebruikt om onregelmatigheden in de ondergrond weg te werken, zodat de verf die u er vervolgens overheen aanbrengt er strak en egaal uit zal zien.
Verf bladdert af tijdens schilderen
De reden waarom verf afbladdert kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het te maken hebben met spanning in het verfsysteem dat je gebruikt, of met de ondergrond. De ondergrond kan bijvoorbeeld te nat zijn, te vochtig of te vet waardoor de verflaag die je opzet niet goed hecht.
Bij St Marc is het raadzaam om achteraf nog een keer met een vochtige spons het oppervlak af te doen om eventuele zeepresten te verwijderen. Bovendien ontvetten Universol of St Marc beide beter dan ammoniak.
Wat vaak helpt is een trucje uit grootmoeders tijd. Neem de verf af met water waar je een fikse scheut schoonmaakazijn in hebt gegooid. De verf 'schrikt' dan even en kan zomaar toch aan een snellere droging beginnen.