Buddleja davidii 'Ellen's blue'staat graag in de volle zon of lichte schaduw (hij heeft minimaal 5 uur zon nodig per dag). De grond moet liever niet te rijk en niet te vochtig zijn, zorg dus voor een goed doorlaatbare bodem.
Vlinderstruiken kunnen op plekken met volle zon of halfschaduw geplant worden. Door zijn bloemen zal de Buddleja davidii in iedere tuin een blikvanger zijn. De vlinderstruik is een redelijk onderhoudsarme haag. Hij kan het beste geplant worden op een zonnige plek, waar de grond niet al te zuur is.
Bovendien kan u ze flink terugsnoeien zonder al te veel mis te doen. Tot slot stelt de laagblijvende vlinderstruik ook weinig eisen aan de bodem. Hij vraagt alleen goed doorlatende grond. Voor de rest doet hij het goed in zowel volle zon als in schaduw en kan hij ook goed tegen droge omstandigheden.
De smalle bladeren zijn ervoor gemaakt om in de volle zon te staan en veel zon zal voor de meeste bloemen zorgen, maar de vlinderstruik kan ook op een plek in de halfschaduw. De Buddleja houdt niet van te vochtige grond, een goede waterdoorlatende bodemstructuur is ideaal voor deze plant.
Een vlinderstruik planten kan het beste in het voorjaar of najaar, niet tijdens vorst. De vlinderstruik houdt van een voedingrijke, humusrijke, goed doorlatende en kalkhoudende grond. Zet deze struik niet op een zure grond, want dan kan deze geen voedingsstoffen opnemen. Plant de vlinderstruik op een zonnige plek.
De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout, voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden de vlinderstruik elk voorjaar (maart) sterk terug te snoeien. U kunt alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter van de grond afzagen, het liefst vlak boven een zijscheutje.
Water. Eenmaal goed geworteld zijn vlinderstruiken niet veeleisend. In droge, hete periodes doe je er goed aan om goed water te geven. In de winter wil Buddleja niet erg nat staan, kies een plek uit waar in de winter geen plassen blijven staan.
Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon, de vlinderstruik houdt van warmte. Zet de plant op een goed doorlatende, vochtige grond en geef de planten regelmatig water. Geef de planten in het voorjaar extra voeding zodat ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven.
De vlinderstruik vindt het fijn om in de volle zon te staan. Net als vlinders houdt deze struik van warmte.
Ook de bekende vlinderstruik (Buddleja davidii) kan wel wat droogte hebben. Deze struik krijgt prachtige blauwe, witte of roze pluimen waar bijen en vlinders dol op zijn.
Je hoeft geen schrik te hebben dat je geen bloemen zal zien door te snoeien, want deze vlinderstruik bloeit op de jonge takken die vanaf het voorjaar verschijnen of dus na de snoei worden gevormd. Indien u niet snoeit dan bloeit de struik jaarlijks minder en minder en verschijnen de bloemen ook steeds hoger.
Als je jouw Buddleja niet snoeit, zal hij veel minder bloeien en uiteindelijk kaal worden. De struik zal erg groot worden, tot wel 3 meter hoog, zodat je niet meer op ooghoogte van de prachtige bloemen kunt genieten. Dus denk eraan: snoeien doet bloeien!
Je kunt een vlinderstruik het beste in het voorjaar of najaar planten, niet tijdens de vorst. De vlinderstuik houdt van een voedingsrijke, humusrijke, goed doorlatende en kalkhoudende grond.
De maand maart is vaak ideaal voor het snoeien van de vlinderstruik. Knip de vlinderstruik terug tot op ongeveer dertig cm boven de grond. Gebruik hier bij een oudere struik een kleine snoeizaag voor.
Bemesting is nodig voor vlinderstruiken omdat het kan helpen om de bloei te bevorderen. Dit is vooral belangrijk als de grond rondom de struik erg droog is en te weinig water vasthoudt. Wanneer een plant niet genoeg voedingsstoffen uit de grond kan opnemen, kan dat de groei en bloei van de plant belemmeren.
Wat gebeurt er als Vlinderstruik onvoldoende zonlicht krijgt? Wanneer Vlinderstruik te weinig zon krijgt, kunnen ze lichtgroen worden of hangende, gele bladeren vertonen. Hoewel enige bladval normaal is, is het een teken dat er iets mis is als er bladeren afvallen en er geen nieuwe voor in de plaats groeien.
De kleine vos was met 127 exemplaren verreweg de talrijkste vlinder. Atalanta staat met 80 vlinders op plek 2 en het klein koolwitje en de dagpauwoog volgen met iets meer dan 50 vlinders.
In Nederland worden vlinderstruiken vooral bezocht door algemeen voorkomende dagvlinders, zoals Atalanta, Witjes, Kleine Vos, Distelvlinder en Gehakkelde Aurelia.
Buddleja davidii 'White Profusion' (Vlinderstruik)
Ben je op zoek naar een charmante tuinplant die niet bang is voor een beetje wind? Dan is Buddleja davidii 'White Profusion' (een Vlinderstruik), een fijne keuze.
op grond van mijn eigen waarnemingen zou ik zeggen: maximaal 20 jaar ....
Het blad kan van de plant vallen door een tekort aan voedingsstoffen afsterven en afvallen, maar ook door te veel warmte of te weinig water. Te veel water is vaak ook een groot probleem, bijvoorbeeld bij potplanten die in te natte potgrond staan.
Buddleja is een sterke struik die het best groeit op een goed doorlatende, vruchtbare grond die kalkhoudend is. Het is een heester die goed in de kuststreek groeit. De bloei zal het rijkst zijn op een beschutte, zonnige plek. Als de vlinderstruik het naar zijn zin heeft kan hij zich zelfs uitzaaien in uw tuin.
Vlinderstruik voeden
Geef jaarlijks een hoogwaardige meststof, zoals Pokon Bio Tuinmest, in de periode april t/m juni. Ook kalk strooien in maart zal de plant goed doen.
De vlinderstruik kun je prima verplaatsen naar een ander zonnig plekje.
Een ander goed voorbeeld van zo'n waardplant is de brandnetel. Enkele rupsen van soorten vlinders zoals kleine vos, dagpauwoog, landkaartje en atalanta, vertrouwen volledig op brandnetel als enige voedselbron.