Een zwaar lichaam bevat meer vloeistof, waardoor de alcohol van een consumptie meer verdund wordt dan in een lichaam met een laag gewicht en dus minder lichaamsvloeistof. Deze verdunning is ook de reden waarom mannen beter tegen alcohol kunnen dan vrouwen.
Wat te doen tegen dronken zijn en misselijkheid om me morgen weer fris te voelen? Het belangrijkste is om voldoende water te drinken, wat te eten en rust te nemen, ook als je niet kunt slapen. Als iemand erg suf is of bewusteloos na veel alcohol, schakel dan direct medische hulp in.
Hoe hoger de concentratie alcohol in je bloed, hoe meer bezopen jij bent. Spierweefsel bevat water, en alcohol hangt het liefst een beetje rond in H20. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer plekken waar de alcohol naartoe vloeit. Ga je niet vaak naar de sportschool, of heb je een poosje niet kunnen sporten door bijv.
Sommige mensen hebben ongewone reacties op alcohol. Dit is alcoholintolerantie. Bijvoorbeeld blozen, een loopneus, benauwdheid of hartkloppingen. Of hebben achteraf last van een heel stevige kater waaronder diarree, misselijkheid en hoofdpijn.
Roken is wat dat betreft slechter voor de gezondheid dan alcohol drinken. Roken veroorzaakt bijna tien procent van al het gezondheidsverlies onder Nederlanders. Mensen die roken zijn dus veel meer jaren in hun leven ziek. Alcohol veroorzaakt iets minder vaak problemen bij Nederlanders.
Alcohol werkt ontremmend.De neiging om (te) veel te eten wordt daardoor groter en het wordt moeilijker om te stoppen met eten [2]. Alcohol verstoort de werking van de hormonen en neurotransmitters die zorgen voor een verzadigd gevoel en het bevorderen van eetlust [2].
Voedsel in de maag
Een volle maag remt en een lege maag versnelt de opname van alcohol in het bloed. Vooral voedsel dat rijk is aan koolhydraten vertraagt de opname. Maar ook voedsel dat rijk is aan vetten en eiwitten kan de opname vertragen. Brood, pasta, aardappelen en rijst bevatten veel koolhydraten.
Alcohol met een rietje drinken zorgt er inderdaad voor dat je iets sneller dronken wordt. Niet omdat je meer alcohol binnenkrijgt, maar omdat de alcohol sneller in je bloed terechtkomt. Wanneer je een glas alcohol drinkt, stroomt de drank voornamelijk over je tong.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.
Het afbreken van één standaardglas alcohol door de lever duurt 1 tot 1,5 uur. Als je 8 glazen drinkt, is de lever dus 8 tot 12 uur bezig om de alcohol uit het lichaam te verwijderen. Na een avondje stevig drinken kun je dus nog alcohol in je bloed hebben als je wakker wordt. Dit heet restalcohol.
Beter eet je een lekkere salade met gerookte zalm en/of boontjes. De visolie in de zalm helpt je maag bij het afbreken van de alcohol en de peulvruchten zijn een gezonde bron van koolhydraten om je honger mee te stillen. Ook lekker en prima tegen een kater: wat asperges met gerookte ham.
Liggen op de zij om te voorkomen dat iemand bij het overgeven het risico loopt te stikken in zijn eigen braaksel. Als iemand erg dronken in slaap valt is het verstandig om hem af en toe wakker te maken om te controleren of de slaap niet overgaat in bewusteloosheid.
Mensen die geregeld veel drinken, eten daarbij doorgaans slecht. Ze krijgen hierdoor weinig voedingsstoffen binnen. De voedingswaarde van alcoholhoudende dranken is namelijk te verwaarlozen.
Mannen kunnen vaak beter tegen alcohol dan vrouwen. Dat is biologisch bepaald. Ze zijn gemiddeld groter, hebben meer lichaamsvocht en minder lichaamsvet. Daardoor verspreidt de alcohol zich bij mannen over een grotere hoeveelheid vetvrije massa en verdunt het dus meer.
Je reactiesnelheid neemt sterk af en je lichaamscoördinatie verslechtert. Het praten gaat moeizamer, je struikelt soms over je woorden. Je gezicht kan rood worden en je pupillen worden wijder. De vrolijke stemming wordt uitbundigheid, of slaat om in neerslachtigheid of kwaadheid.
Er zijn geen werkende manieren om de afbraak van alcohol te versnellen en dus sneller nuchter te worden! Of je koffie drinkt, een koude douche neemt, veel beweegt of de frisse lucht opzoekt, speelt geen enkele rol. Mogelijk zal je je even meer nuchter voelen, maar er verandert niets aan het alcoholgehalte in je bloed.
Koolhydraten én vetten. Zowel koolhydraatrijke maaltijden als vetrijke maaltijden zorgen voor een vertraagde opname van alcohol in het bloed. Voeding met goede vetten, zoals avocado, vette vis, olijfolie en noten, geven een goede bodem voor je begint te drinken.
Vervangers voor alcohol kunnen alcoholvrije bieren en wijnen en andersoortige “frisdranken” zijn. Onder frisdranken vallen de koolzuurhoudende dranken, vruchtensappen en waters. Ook energiedranken die tegenwoordig overal te krijgen zijn bevatten geen alcohol.
Als je merkt dat je steeds meer alcohol nodig hebt om het effect te merken, dan heb je een tolerantie ontwikkeld voor alcohol. Dat betekent dat het roes-effect van alcohol steeds minder voelbaar wordt. Het lichaam en met name de lever zijn dan gewend geraakt grote hoeveelheden alcohol te verwerken.
Je wordt van alcohol dik omdat: calorieën uit alcohol meteen worden verbruikt, waardoor de overige calorieën worden opgeslagen als vet als die boven je energiebehoefte van 2000/2500 calorieën uitkomen. Bij mannen gaat het extra vet vooral in de buik zitten. Zij krijgen daardoor een 'bierbuikje'.
Op zich is dat niet zoveel, maar op een maand zijn het wel 1600 kcal en op een jaar 20800 kcal. Een kilo vet is 9000 kcal. Op een maand tijd zou je dus 170 gram afvallen en op een jaar 2,3 kg.
Afvallen en alcohol drinken: kan dat? Ja, dat kan. Als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, val je af. Of deze calorieën nu uit alcohol komen of uit voeding maakt wat dat betreft niet uit.