Een job als verpleegkundige kies je vooral met je hart. Vanuit je intrinsieke motivatie help je graag andere mensen. Zorg is het beroep waar je steeds onmiddellijk feedback krijgt van je patiënt. Die motivatie is meteen de grootste troef voor de drie HR-managers.
De leuke kanten van het beroep verpleegkundige is inderdaad iets kunnen betekenen voor mensen voor wie zelfstandig iets doen onmogelijk is. Daarom is er relatief veel waardering van mensen van buitenaf, maar ook van zorgvragers zelf. Vind er ook wel minder leuke kanten aan zitten.
Als je verpleegkundige wordt, kun je mensen helpen en een betekenisvolle impact hebben op het leven van anderen. Je komt terecht in een gerespecteerde sector en geniet van talloze voordelen op het gebied van werk, waaronder een hoog winstpotentieel en tal van mogelijkheden voor groei en ontwikkeling.
Door de verdieping die je kunt opdoen, door de nieuwe stage-ervaringen die altijd mooi meegenomen zijn en doordat je onderzoek uitvoert, wat je echt verder helpt in je ontwikkeling als verpleegkundige. Je ziet de zorg door een frisse bril, anders dan op het mbo, en je krijgt de kans om aan je zwakten te werken.
De vraag of verpleegkunde studeren moeilijk is, valt niet zo meteen te beantwoorden. Verpleegkunde is een opleiding waarbij je heel wat skills moet gaan combineren. Je moet als verpleegkundige behoorlijk handig zijn. Daarnaast moet je ook over een gezonde dosis empathie beschikken.
Het is je roeping
Veel verpleegkundigen, verzorgenden, artsen en andere zorgverleners geven aan dat ze hun beroep als roeping zien. Het zorgzame aspect, omgaan met mensen en het redden van mensenlevens is voor velen de reden waarom zij in de zorg zijn gaan werken.
Goed kunnen communiceren. Oog voor detail hebben. Empathisch zijn en je goed kunnen inleven in de zorgvraag. Flexibel zijn en emotioneel stabiel.
Je verdient niet veel, zit met enorme werkdruk, als stagiair/leerling word je als goedkope werkkracht gezien en dat lijkt de komende jaren niet veel beter te worden. De laatste tijd valt mij op dat er relatief veel negatieve berichten in de media zijn over de verpleging en de zorg in het algemeen.
Verpleegkundigen hebben samen met hun verzorgende collega's het zwaarste beroep in Nederland. Dit blijkt uit trendonderzoek over 2007 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). weer tijdsdruk en meerdere hoeveelheden werk als gevolg heeft.
Functiedifferentiatie gaat over het gedifferentieerd inzetten van verpleegkundigen, op basis van opleiding, competenties én werkervaring. Het gaat niet alleen om het onderscheid tussen verpleegkundigen en regieverpleegkundigen of daarmee vergelijkbare functies.
Met een mbo-diploma niveau 4 kun je je aanmelden voor Verpleegkunde. Een diploma met biologie is niet verplicht, maar wel handig. Tijdens de HAN-bacheloropleiding Verpleegkunde vergaar je de biologische kennis die je nodig hebt om een goed verpleegkundige te worden.
Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.
Elke keer sta je weer voor nieuwe uitdagingen
Door passende zorg te bieden, bewaak jij de gezondheid en het welzijn van mensen – die vaak in de laatste fase van hun leven zitten. Je moet veel in huis hebben om iemand echt te zien en begrijpen wat diegene nodig heeft. Geen cliënt is hetzelfde. En geen dag is hetzelfde.
Als verzorgende IG heb je niveau 3. Je kunt en mag verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals injecteren, katheteriseren en een maagsonde inbrengen. Verzorgenden zonder deze opleiding zijn hiertoe niet bevoegd. In de opleiding tot verzorgende IG komen deze handelingen aan bod in een aparte module.
Als ouderenwerker ben je een sociaal cultureel werker die vooral met ouderen werkt. Je stimuleert ouderen actief en ondernemend te zijn waardoor ze betrokken blijven bij de maatschappij. Dit doe je door voorlichting, activiteiten of cursussen te organiseren.
Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.
Je kunt de opleiding MBO Verpleegkundige op twee manieren volgen: via de beroepsbegeleidende leerweg (werken en leren, BBL) en via de beroepsopleidende leerweg (leren en stage lopen, BOL). De BBL- en de BOL-opleiding duren vier jaar. Op sommige ROC's is het ook mogelijk om de opleiding in deeltijd te volgen.
Tijdens je studie
De opleiding tot hbo-verpleegkundige duurt vier jaar. Deze periode is verdeeld in een major en een minor. Tijdens de major werk je aan je kennis, houding en vaardigheden die je als verpleegkundige nodig hebt.