Als u beroepschauffeur op een vrachtauto en/of bus wilt worden, moet u de code 95 (basiskwalificatie) halen. Nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen, laat u de code 95 op uw rijbewijs bijschrijven. Deze code is vijf jaar geldig. Iedere vijf jaar verlengt u de code 95 door nascholing te volgen.
Met een Vrachtauto rijbewijs C mag u een motorrijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa (zie deel 1A voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I) meer dan 3500 kg bedraagt.
Iedere beroepschauffeur dient 35 uur nascholing te volgen in 5 jaar, waarvan minimaal 7 uur praktijk en binnen de praktijktraining moet de chauffeur 2,5 uur zelf rijden. Is de 35 uur niet binnen 5 jaar gevolgd? Dan is de code 95 niet meer geldig en is het voor de chauffeur verboden om beroepsmatig te rijden.
Vrijstelling code 95 vervallen
Uw rijbewijs met code 95 is sinds 1 december 2020 niet meer geldig als u geen nascholing heeft gedaan en geboren bent vóór 1 juli 1955. Heeft u code 95 nodig om beroepsmatig te rijden? Volg dan zo snel mogelijk de benodigde nascholing en vraag een nieuw rijbewijs aan.
Is code 95 moeilijk te halen? Nee, code 95 is niet moeilijk te halen. 35 uur aan nascholing volgen lijkt misschien veel, maar dat valt in de praktijk reuze mee.
U bestuurt een voertuig dat volgens het kentekenbewijs maximaal 45 km/uur mag rijden. U bestuurt een voertuig in dienst van de strijdkrachten, de burgerbescherming, de brandweer, diensten verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde of medische noodvervoersdiensten.
U heeft u volledige 35 uur aan nascholing al vanaf € 870,00 met eigen vervoer, of vanaf € 925,00 met een voertuig van Verkeersschool Succes!
Wat is het? Als u beroepschauffeur op een vrachtauto en/of bus wilt worden, moet u de code 95 (basiskwalificatie) halen. Nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen, laat u de code 95 op uw rijbewijs bijschrijven. Deze code is vijf jaar geldig.
De vakbekwaamheid is een aanvulling aan het rijbewijs die verplicht is voor alle professionele bestuurders met een rijbewijs van de categoriegroepen C en D. Zij moet bovenop het rijbewijs worden gehaald en de houder moet voor de verlenging ervan om de 5 jaar een nascholing volgen.
Wanneer code 95 op uw rijbewijs is verlopen, mag u niet beroepsmatig rijden. U kunt uw code 95 verlengen door 35 uur nascholing te volgen.
Op de website: https://mijn.cbr.nl kan je de status van je Code95 opzoeken. Je kan bijvoorbeeld vinden wanneer je Code95 verloopt en welke nascholingscursussen je hebt gevolgd die meetellen voor je Code95.
Theorie voor het C-rijbewijs is nu tevens je CCV-B diploma (het chauffeursdiploma in de volksmond). Theorie is niet moeilijk. Er zijn enkele speciale regels die je moet kennen voor vrachtwagens, maar 90% lijkt op de theorie voor je B-rijbewijs, goed te doen dus.
Ook dit examen is een must als je een rijbewijs C met code 95 wit halen. Je wordt onder andere getoetst op voertuigcontrole en manoeuvreren. De toets duurt 30 minuten en wordt afgenomen door een gecertificeerde opleider van Hielkema Verkeersschool. Tijdens de toets moet je zeven verschillende scenario's uitvoeren.
Verliep of verloopt uw rijbewijs met Code 95 tussen 1 september 2020 en 1 juli 2021? Dan is uw Code 95 nog 10 maanden na de verloopdatum geldig. Vervalt uw Code 95 tussen 1 juli 2021 tot en met 31 oktober 2021? Dan is uw Code 95 nog 10 maanden na de verloopdatum geldig.
Voor het rijbewijs C zijn theorie- en praktijkexamens vereist. Voorwaarde is dat je reeds in het bezit bent van een rijbewijs B. De praktijkopleiding kan van start gaan als je geslaagd bent voor je theorie-examen en je in bezit bent van een attest van rijgeschiktheid.
Het VAB opleidingscentrum C & D biedt een volledig aanbod van trainingen in het kader van de verplichte nascholing vakbekwaamheid. Elke opleiding is erkend door de FOD Mobiliteit en geeft recht op 7 kredietpunten. Wij bieden zowel open opleidingen als in-company opleidingen aan.
Heftruck cursus + code 95. Voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is, is Code 95 verplicht. Denk dan aan bijvoorbeeld een vrachtwagen- of buschauffeur. De aanduiding Code 95 wordt achter de voertuigcategorie op het rijbewijs geplaatst.
Rijbewijs C: voertuigen met een maximaal toegestane massa (MTM) van meer dan 7500 kg. Rijbewijs CE: als u aan uw voertuig een aanhangwagen wilt koppelen met een maximaal toegestane massa (MTM) van meer dan 750 kilo.
Het rijbewijs B + code 96 laat toe samenstellen van voertuigen te besturen bestaande uit een trekkend voertuig van de categorie B en een aanhangwagen met een MTM van meer dan 750 kg, op voorwaarde dat de MTM van het samenstel niet meer dan 4.250 kg bedraagt.
Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Is het voertuig zwaarder? Dan heeft u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
Wanneer rijbewijs C/C1? De houder van een rijbewijs C mag andere voertuigen dan die van de categorieën D of D1 besturen, met een maximale toegelaten massa van meer dan 7.500 kg en die zijn ontworpen en gebouwd voor het vervoer van ten hoogste 8 passagiers, de bestuurder niet meegerekend.
Als u een Vrachtauto rijbewijs C1 heeft zonder code 95 en u wilt het Vrachtauto rijbewijs C zonder code 95 halen, moet u de volgende examens doen: Examen Rijbewijs en Vakbekwaamheid Module 1-C (RVM1-C)Vrachtauto C praktijkU moet het theorie-examen RVM1-C behalen, voordat u het praktijkexamen kunt reserveren.
Ja, de Code 95 geldt voor iedere beroepschauffeur met rijbewijs C1, C, D1 en D. Er is geen uitzondering gemaakt voor beroepschauffeurs met eigen vervoer. Er wordt echter in heel specifieke gevallen wel uitstel verleend: Chauffeurs die af en toe privépersonen of goederen vervoeren.