Sukrin Ahornsiroop is een suikerarme siroop. Een gezonde vervanger die vezelrijk is en zoet is van smaak!
Conclusie. Ahornsiroop bevat iets meer voedingsstoffen dan gewone suiker, maar 2/3e bestaat nog steeds uit pure suiker. Het is dus wellicht iets gezonder, maar dat wil niet zeggen dat het gezond is.
Agavesiroop en ahornsiroop zijn twee andere mogelijke alternatieven voor normale suiker voor mensen met diabetes. Ze zijn allebei goede natuurlijke zoetstoffen en hebben het voordeel van een lagere GI dan normale suiker en een rijkdom aan voedingsstoffen.
De siroop bevat weinig suikers en past binnen elk dieet. Sukrin ahornsiroop is geschikt voor het proteine dieet, koolhydraatarme dieet, low carb dieet en eiwitdieet. Sukrin ahornsiroop is een vezelrijke siroop en een gezonde vervanger voor bijvoorbeeld suikerstroop en honing.
Vloeibare suikers zoals honing en siropen bevatten per 100 g iets minder calorieën omdat ze ook een deel water bevatten. Kristalsuiker bevat 400 kcal per 100 g, honing 321 kcal per 100 g en ahornsiroop 269 kcal per 100 g.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Als we de drie producten gaan evalueren volgens hun glycemische index, is agavesiroop dus de winnaar. Met een GI van 19 doet agave je suikerspiegel minder snel stijgen dan honing dat een GI heeft van 58, en ahornsiroop met een GI van 54. Anderzijds bestaat agavesiroop voor het grootste deel uit fructose.
Ahornsiroop graad A is verkregen bij de eerste tapping en is lichtbruin van kleur. Deze siroop heeft een zachte smaak. Ahornsiroop graad C is verkregen bij een latere tapping en is donkerbruin van kleur. Deze siroop heeft een sterkere karamelsmaak.
Agavesiroop en ahornsiroop zijn twee andere mogelijke alternatieven voor normale suiker voor mensen met diabetes. Ze zijn allebei goede natuurlijke zoetstoffen en hebben het voordeel van een lagere GI dan normale suiker en een rijkdom aan voedingsstoffen.
Extensieve zoetstoffen
Deze zoetstoffen beïnvloeden niet of nauwelijks de bloedsuiker en zitten vaak in 'suikervrije' producten met de claim 'geschikt voor mensen met diabetes'. Voorbeelden van extensieve zoetstoffen zijn isomalt, lactitol, mannitol, sorbitol, xylitol en maltitol.
Cool Bear heeft de beste en gezondste zoetstoffen in zijn suikervrije siroop. Het is namelijk eentje zonder aspartaam of sucralose. Daarnaast is de smaak erg lekker. De zoetstof die wordt gebruikt is stevia.
Zo is honing beter dan agavesiroop omdat het hoog is in antioxidanten, lager in fructosegehalte, minder is bewerkt en bovendien ook antiviraal, schimmelwerend en antibacterieel is. Uiteindelijk gaat het niet zozeer om de soort zoetstof die je kiest, maar om de hoeveelheid die je ervan consumeert.
Ahornsiroop komt voor in verschillende kleurgradaties. Afhankelijk van de kwaliteit wordt het ingedeeld in 3 verschillende kwaliteitsklassen. De beste kwaliteit is de A-kwaliteit, die in het begin van de winningsperiode gewonnen wordt en de duurste is. De B-kwaliteit is donkerder dan de A-kwaliteit.
Agavesiroop bevat 3,5 kcal per gram en dat is iets minder dan de 4 kcal die een gram suiker bevat. Met betrekking tot calorieën is er dus niet echt een verschil tussen agavesiroop en suiker.
Esdoornsiroop (ook wel bekend als ahornsiroop of maple syrup) wordt uit de stam van de Noord-Amerikaanse esdoorn getapt. Canada is de grootste producent van esdoornsiroop.
Maple syrup, ook wel ahornsiroop of esdoornsiroop genoemd, is een siroop gemaakt van het sap van de esdoorn.
Je kunt ahornsiroop heel goed gebruiken voor zoete baksels - maar het is zoeter dan suiker. Aanbevolen wordt om 1 eetlepel suiker te vervangen door 3/4 eetlepel ahornsiroop (of 75 gram ahornsiroop in plaats van 100 gram suiker).
Ahornsiroop recepten
Ahornsiroop is erg lekker bij pannenkoeken, wentelteefjes en op wafels, maar is ook heerlijk bij spek en kip en om ham te glaceren.
Als je let op je calorie-inname, is ahornsiroop een heel goed alternatief om honing te vervangen! Ahornsiroop bevat namelijk veel minder calorieën dan honing. Verder is het rijk aan calcium en zink.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Ahornsiroop bevat veel suiker en heeft daarom ongeveer dezelfde zoetkracht als gewone suiker. Je kunt suiker makkelijk 1-op-1 vervangen door ahornsiroop, maar je moet daarbij iets minder vloeistof gebruiken. Dat is omdat ahornsiroop ook water bevat.
Het is aan te raden om bij het vermijden van suikers voornamelijk de zogeheten 'vrije suikers' te vermijden. Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.