Jan: “Een grove filter is makkelijk met de hand afwasbaar in een emmer met water. De sedimentkaars en actief-koolfilter hebben elke 3 à 6 maanden een onderhoudsbeurt nodig, afhankelijk van hoeveel water je verbruikt. Uitwassen gaat niet, je moet ze vervangen.”
Om regenwater drinkbaar te maken, moet je het regenwater eerst zuiveren. Een geschikt proces is bijvoorbeeld membraanfiltratie. Dit wordt ook gedaan door sommige drinkwaterbedrijven om drinkwater te maken van oppervlaktewater.
Om regenwater te filteren heb je specifieke waterfilters nodig. Het water dat je hiermee filtert, is bedoeld om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen, voor wasmachinegebruik, tuinirrigatie en om je tuin te sproeien. Daar heb je immers geen drinkwater voor nodig.
Het beste regenwaterfilter op de markt: GEP Trident lamellenfilter. Het GEP Trident filter is het beste regenwaterfilter dat op de markt te verkrijgen is.
Je kan het regenwater op drie plaatsen filteren: Bij een eerste filtering voorkom je dat bladeren en takjes in de regenwaterput terechtkomen. Anders kunnen er op de bodem van de put bladeren vallen en beginnen rotten. Voorzie in de dakgoot dus een spin of netje die het grofste materiaal tegenhoudt.
De belangrijkste voordelen zijn de forse besparing op drinkwater en natuurlijk het feit dat regenwater geen kalk bevat. Het douchen met regenwater is technisch mogelijk. We hebben daarvoor het SafeWater system ontwikkeld. Deze zorgt voor microbiologisch veilig water, vrij van bacteriën en virussen.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
“Als bladeren of ander organisch materiaal in de regenwaterput te- rechtkomen, beginnen die te rotten, en dat stinkt. Dat gebeurt meestal in de herfst als de bladeren vallen en vooral bij woningen die omringd zijn door bomen. De verrotte bladeren zinken naar de bodem van de regenwaterput en vormen daar een sliblaag.
Een UV-filter is een toestel dat water of een andere vloeistof, desinfecteert met ultraviolet licht. Deze desinfectietechniek wordt heel vaak toegepast om bacteriën te verwijderen uit regenwater of grondwater.
Nog beter is regenwater, dit bevat namelijk minder kalk. Water transporteert de voedingsstoffen in een plant en is dus van groot belang voor een plant, maar het kan de plant ook doden. Sterker nog; te veel water is doodsoorzaak nummer 1 bij kamerplanten.
Regenwater is erg goed voor je haar. Het wordt een stuk zachter en je krijgt er een mooie slag of krullen van. Dit komt omdat regen niet zo hard is als leidingwater. Er zit veel minder kalk in.
De beste waterfilter voor thuis merken. Er zijn verschillende merken voor de waterzuiveraars voor thuis en off grid. Het merk met de beste reputatie (en dat is niet voor niets) is Berkey. Ook EVA en Aqualine doen het erg goed.
Een buitenfilter moet zo'n 3 – 4 keer per jaar schoongemaakt worden. De keramische staafjes moet je niet onder de kraan uitspoelen. Was deze uit in aquariumwater. Hierdoor zullen de bacteriën die zich nestelen in de staafjes niet verloren gaan en zal het biologisch evenwicht in je aquarium in orde blijven.
De eerste vraag die wij moeten beantwoorden is “hoe vaak moet ik onderhoud plegen aan mijn potfilter?” Het antwoord is eigenlijk een open deur antwoord “Zo vaak als nodig is!” Als wij naar de potfilter handleidingen kijken, dan komen wij adviezen tegen van eenmaal per week tot eenmaal per maand.
Buitenfilters worden buiten de tank geplaatst (bijv. in een aquarium kast) en onderhouden je onderwater wereld via slangen. De voordelen zijn dat deze filters werken met verschillende filtermedia, dat ze een groter volume aankunnen en langer zonder onderhoud werken.
Toch is regenwater niet altijd aan te raden voor de wasmachine. Het is niet drinkbaar en niet altijd even zuiver. Terwijl regen uit de lucht valt, van het dak naar de regenwaterput loopt en door de leidingen vloeit, kan het immers verontreinigd raken met bijvoorbeeld metalen en organische stoffen.
Regenwaterput reinigen prijs
De prijs van het laten reinigen van een regenput is afhankelijk van diverse factoren zoals de grootte van de put, de mate van vervuiling of de bereikbaarheid van de put. Als richtprijs mag je rekenen op 250 euro, inclusief btw en materiaalkosten.
Voor een regenwaterinstallatie met betonnen reservoir betaal je in totaal dus tussen de 2.000 en 4.650 euro. Voor een met een kunststof regenwaterreservoir ligt de prijs tussen 2.900 en 6.000 euro. Vergeet niet dat het transport en de installatiekosten hier nog moeten bijgeteld worden.
Schoon drinkwater is stap nummer 1 om te kunnen overleven, een waterfilter is dus eigenlijk een must have, vooral het type waarmee je uit elke sloot of regenton veilig drinkwater kunt maken. Je kunt dus drinkwater maken uit regenwater, grondwater of slootwater, dat klinkt natuurlijk geweldig maar hoe doe je dat dan?
Over het algemeen zal je hond niet snel ziek worden van regenwater. Hun immuunsysteem is gewend geraakt aan het drinken en eten van minder hygiënische dingen, en hun maagzuur is sterker waardoor er minder schadelijke bacteriën overleven.
Thuis het leidingwater zuiveren
De gemakkelijkste en goedkoopste manier om thuis water te zuiveren, is door het kraanwater te filteren. Je maakt hierbij gebruik van bijvoorbeeld een waterfilterkan van ZeroWater. De 5-trapsfilter van ZeroWater filtert alle vaste opgeloste stoffen uit het water.
Je kunt een salmonella-infectie krijgen van regenwater
Maar het kan ook ernstiger uitpakken. Bijvoorbeeld als er salmonella in het water komt. Veel vogels dragen de salmonellabacterie bij zich.
Er is een eenvoudige vuistregel voor het berekenen van de hoeveelheid regenwater die u jaarlijks kunt opvangen met uw regenwatertank of regenwaterput. Per m2 is dat namelijk ca. 650 liter.
Regenwater is veilig om mee te poetsen of de auto te wassen. Maar het is niet gezond genoeg om te drinken. Ook je wassen met regenwater kan je ziek maken. Daarvoor gebruik je het beter niet.