Roze en rode producten
Voor het maken van 450 gram karmijnzuur zijn ongeveer 70.000 luizen nodig. Daar is volgens experts helemaal niets schadelijks aan. Dierlijke producten worden als basisbestanddeel in allerlei dingen gebruikt waarmee we dagelijks te maken krijgen.
De roze coating op roze koeken wordt gekleurd met karmijn. Het bijbehorende E-nummer is E120. Karmijn is een pigment uit de eieren en lichamen van bepaalde bladluizen. Deze bladluizen zijn van het Dactylopius coccus soort en leven op cactussen die voorkomen in Zuid-Amerika en Mexico.
luizen! Wanneer je karmijnzuur tussen de ingrediënten van een product vindt, dan heeft het zijn kleur te danken aan de cochenilleluis. Het diertje wordt ook gebruikt in cosmetica. En Fristi bevat meer luizen dan fruit, aangezien er slechts 0,01 procent aardbeien in het drankje zitten.
Waar komt die mooie roze kleur vandaan? De kleurstof wordt gemaakt van schildluizen die leven op cactussen in Peru. De schildluizen bevatten een pigment die rood, roze van kleur is. De benaming van dit pigment is cochenille of karmijnrood.
E120: Karmijn
Wanneer de luizen groot genoeg zijn worden ze in grote hoeveelheden van de cactussen geschept. De vrouwtjes luizen worden levend gekookt of door blootstelling aan de zon gedood. Vervolgens worden de schalen van het insect verbrijzeld tot een rood poeder.
Karmijn wordt al meer dan tweeduizend jaar verwerkt in textiel en cosmetica. Vanaf de 18e eeuw doet de aan luizen onttrokken kleurstof in verlakte vorm zijn intrede in de schilderkunst. De kleur stond echter bekend om zijn slechte lichtechtheid.
Cent kost een gram luizen. Ja, u leest het goed: luizen. Deze kleine rakkers worden van cactussen in Peru gehaald en omgezet naar karmijnzuur. Dit goedje wordt gebruikt om vijftien procent van de snoepjes een mooie rode kleur te geven.
Karmijn is ook elders bekend als “echte karmijn”, karmijnzuur of cochenille. Er is controverse onder geleerden over de vraag of karmijn halal of haram is. Vanwege de onrustige vraag en de onzekerheid die daarmee gepaard gaat, verwerpen wij de consumptie van karmijn.
Karmijn, of eigenlijk karmijnzuur, is een natuurlijk organisch en dierlijk pigment dat in aquarelverf en olieverf wordt gebruikt, maar ook als kleurstof voor voedingsmiddelen, of in cosmetica zoals lippenstift. Het pigment heeft E-nummer E120.
Daar groeien zogenaamde schijfcactussen waarop de cochinilleluis leeft. En in die luisjes schuilt het geheim van de felrode kleurstof. Om aan hun kleur te komen halen deze vrouwen ze eerst zorgvuldig van de cactussen om ze daarna, al schuddend, dood te maken. En dan zie je plotseling waar de kleur vandaan komt.
Locatie van schildluis op de plant
De schildluis heeft een voorkeur voor planten met een houtachtige stam en planten die al water ouder zijn of niet meer zo gezond zijn. De schildluizen nestelen zich vaak aan de onderkant van het blad of op de stam.
Luizen zijn insecten die op je lichaam en hoofdhaar kunnen voorkomen. Het zijn parasieten die zich voeden met je bloed: Ze hechten zich vast aan je haren, steken hun zuigsnoet in je huid en zuigen zich vol met bloed. Tijdens dat zuigen komt het speeksel van de luis in contact met je huid.
De zoete glazuurlaag op de koek wordt gemaakt van karmijn, ook wel E-120 genoemd. Dit staat gewoon op de verpakking vermeld, dus het is niet zo dat er een geheim van dit ingrediënt wordt gemaakt.
De hoofdluis voedt zich met menselijk bloed. Dat doet de luis zo'n drie tot zes keer per dag. Zonder zichzelf te voeden met ons bloed kunnen ze maar 8 tot 24 uur overleven. Daarna drogen ze uit en sterven ze.
Roze kleurstof
Afhankelijk van de fabrikant kan in de roze fondant cochenille (E120) worden gebruikt, een rode kleurstof die wordt gemaakt van de cochenilleluis, een luizensoort uit Bolivia die op Tuna-cactussen leeft.
De klassieke Haribo uit de reguliere supermarkt bevat varkensvleesgelatine en is daarom niet geschikt voor moslims. Het bedrijf Haribo heeft echter een aparte variant voor de moslimbevolking op de markt gebracht: Haribo Halal. Deze Haribo Halal worden in Turkije geproduceerd.
Halal vlees is er in verschillende soorten te vinden. Zo kan je kiezen voor halal kip, halal gehakt, merguez of rookworsten. En heb je bij halal kip ook nog de keuze uit kipfilet, kipkrokant schnitzel, hotwings of döner.
Alle soorten chocolade zonder alcohol zijn halal.
De fabrikant maakt het snoepgoed in Europa koosjer en halal. Rode M&M's zijn nu nog verboden voor orthodoxe joden en sommige moslims, omdat ze gekleurd worden met fijngestampte schildluizen. Die kleurstof, E120, wordt op termijn vervangen door bietenrood, E162.
Onze Amicelli,Balisto, Bounty, Celebrations, Dove, Mars, Maltesers, Milky Way, Skittles, Snickers, Twix en Milky Way producten zijn dan ook geschikt voor vegatariërs en Halal en Kosher gecertificeerd. M&M's® zijn niet geschikt voor vegetariërs.
Zijn M&M's gezond? Het zal niemand verbazen dat geen enkele soort M&M's gezond is. De klassieke M&M's, in het bruine zakje, bestaan voornamelijk uit suiker en kleurstof en kun je beter links laten liggen. Een iets gezondere variant zijn de M&M's pinda in de gele zak.
Als blijkt dat er NIET HALAL oplosmiddelen en hulpstoffen zijn gebruikt. Dan zijn de roze koeken NIET HALAL waardig.
E120 – Cochenile rood (kleurstof)
Deze luizen hebben van nature karmozijn in hun bloed, wat zorgt voor de dieprode kleur. Deze stof wordt aan erg veel snoep toegevoegd, maar de bekendste zijn toch wel M&M's en Fristi. Van deze stof is het bekend dat het bij kinderen hyperactiviteit kan aanjagen.