Wel zeker is dat de grote dinosauriërs makkelijk een leeftijd van 40 jaar haalden. En misschien werden ze dus nog een stuk ouder. Helemaal precies kunnen we de leeftijd van dino's dus niet aflezen. Maar we weten wel dat sommige dinosaurussen net zo oud worden als de middelbare leeftijd van mensen.
Onderzoekers van de VUB hebben de leeftijd van de tot nog toe oudste Tyrannosaurus rex achterhaald. "Het dier was om en bij de 30 jaar oud toen het 66 miljoen jaar geleden overleed." De T. rex in kwestie -die Trix is gedoopt- is sinds vorig weekend te bewonderen in het museum Naturalis in Leiden.
De botten hebben, net als bomen, jaarringen. Hiermee konden de onderzoekers de leeftijd van de dinosaurussen bepalen. Met behulp van deze methode berekenden zij dat dino's gemiddeld zo'n 30 jaar oud worden. Van deze 30 jaar leven dinosaurussen alleen de laatste drie of vier jaar als volwassenen.
De in Canada gevonden Tyrannosaurus rex (T-rex) 'Scotty' is de allergrootste T-rex ooit. Het dier was langer dan 13 meter en woog meer dan 9.000 kilogram, ruim 3.000 kilogram meer dan het allergrootste landdier ter wereld, de Afrikaanse olifant. Dat blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in The Anatomical Record.
rex zeer sterke tanden, en het grote roofdier had bovendien de krachtigste beet ooit. Daardoor kon T. rex met gemak botten doorbijten. De schedel en tanden van Tyrannosaurus rex waren sterk en konden een enorme druk weerstaan.
Een handiger maatje voor in je huis. Trix at ongeveer 70 kilo vlees per dag.
Wetenschappers van de universiteit van Washington hebben mogelijk de allereerste dinosaurus ontdekt. Het beest is ongeveer zo groot als een labrador en wijst erop dat de dino's al zo'n tien tot vijftien miljoen jaar eerder dan gedacht ontstonden. De dino heeft de naam Nyasasaurus parringtoni gekregen.
Pteranodon De pteranodon is een andere vliegende dino. Dit dier behoort tot de groep Pterodactyloidea, een groep van alleen maar vliegende dino's. Dit dier leefde in het late Krijt en was familie van andere vliegende dino's zoals de pterodactylus en quetzalcoatlus . De pteranodon had een spanwijdte van wel zes meter!
Onderzoekers vermoeden dat het dier zo'n twee tot drie meter lang werd. De resten werden gevonden in bodemlagen die ongeveer 243 miljoen jaar oud zijn. Dit maakt Nyasasaurus parringtoni de oudst bekende dinosaurussoort.
Ornithomimus wint de renwedstrijd van de dino's. Hij rende op twee lange, sterke poten. Met zijn verenkleed leek hij behoorlijk op een struisvogel. Als jij op je fiets met de wedstrijd mee zou doen, zou Ornithomimus je met gemak voorbij zoeven, hoe hard je ook trapt.
De gigant met de lange nek, met de naam Patagotitan mayorum, leefde ongeveer 102 miljoen jaar geleden en was waarschijnlijk zo'n veertig meter lang en 69 ton zwaar. Dat is ongeveer even zwaar als twaalf Afrikaanse olifanten (momenteel de grootste landdieren).
Deze Dinosaurus had weinig vijanden, roofdieren wilde liever niet het gevecht met hem aangaan. De vele hoorns op zijn kop maakte hem een moeilijk en vooral een gevaarlijk prooi. Bij de volwassen Triceratops zijn ooghoorns ontdekt die wel meer dan een meter lang waren.
Dat betekent dat tot dusver maar één op de 80 miljoen tyrannosaurus-individuen als fossiel is teruggevonden en opgegraven. Voor plekken waar de omstandigheden voor fossilisatie gunstig waren, zoals delen van de Hell Creek-formatie waar ook Trix gevonden is, wordt die kans groter: ongeveer één op 16.000.
LEEFDEN ER OOK DINO'S IN NEDERLAND? Er leefden ook dino's op de plek waar nu Nederland ligt. De Mosasaurus is vernoemd naar de rivier de Maas, de plek waar hij voor het eerst is gevonden. Ook zijn er resten van een soort Hadrosaurus gevonden rond de provincie Limburg.
Het gigantische skelet van de bekendste vleesetende dinosauriër, Tyrannosaurus rex, werd in 2013 in Montana (VS) gevonden. Een team onder leiding van Naturalis-paleontoloog Anne Schulp groef het vervolgens botje voor botje op, in samenwerking met het Black Hills Institute in Hill City, South Dakota.
De Plesiosauria zijn een groep van uitgestorven in zee levende reptielen, behorend tot de Sauropterygia. De Plesiosauria ontstonden vermoedelijk op het eind van het Trias, zo'n 210 miljoen jaar geleden, als een deelgroep van de Pistosauria. De oudste bekende fossielen stammen uit het vroege Jura.
Er zijn verschillende mamenchisaurussen. Allemaal hadden ze een lange nek, die tot twaalf meter lang kon worden. Dat is zes keer langer dan de nek van een gemiddelde giraf. De Mamenchisauridae leefden waarschijnlijk alleen in China en stierven circa 145 miljoen jaar geleden uit.
Kan/mag het? Dinosaurussen tot leven wekken kunnen we dus niet. Nog niet. “Deze tak van de wetenschap evolueert echt gigantisch snel, de genetica en de celbiologie.
Zo'n 70 procent van het leven op aarde verdween. Maar op de grond overleefde een bijzonder dier door. Onderzoekers zijn er achtergekomen dat een weerbarstige schildpad de allesverwoestende meteoriet-inslag als enige op het noordelijk halfrond heeft weten te overleven.
Op het eind van het Krijt, 66 miljoen jaar geleden, stierven de meeste dinosauriërs uit, wellicht ten gevolge van een meteorietinslag. Sommige dinosauriërs overleefden echter, namelijk de groep van de vogels.
De T-rex kan je zien
Niks van waar, de T-rex kon prima zien, waarschijnlijk zelfs beter dan mensen!
Hoeveel poept een dino per dag? Dat is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Een dinosaurus poepte net als veel andere grote planteneters de hele dag door. Er is dus niet 1 grote fossiele drol van de hele dag.
Nigersaurus is een geslacht van sauropode dinosauriërs dat 120 tot 100 miljoen jaar geleden, tijdens het vroege Krijt, leefde in het gebied van het huidige Niger.