Met een caravan ben je altijd verzekerd van warmte en veiligheid: je eigen plekje op een nieuwe locatie. Je hebt altijd je eigen beddengoed mee en daarnaast bevat de caravan ook gewoon jouw eigen vertrouwde spullen. Dit maakt de caravan tot een veilige en prettige plek.
Caravans hebben over het algemeen een lange levensduur. Vaak zien we dat deze maar enkele weken per jaar gebruikt worden en daarna weer netjes de stalling in gaan. Het is dus niet ongewoon dat een caravan in veel gevallen een levensduur van zeker 20-30 jaar heeft.
De tijd waarin u het beste een caravan kunt kopen is het najaar. Dealers weten dan precies wat zij het voorliggende seizoen hebben verkocht en welke caravan het beste voor uw situatie is. Daarnaast hebben dealers in het najaar vaak nog wel een aantal modellen die zij graag dat jaar nog willen verkopen.
Wanneer je op een vakantie graag doortrekt van camping naar camping moet je er rekening mee houden dat je met een caravan iets minder mobiel bent. De caravan is hierdoor meer geschikt voor de mensen die naar één, of slechts enkele campings per vakantie gaan.
Even samenvattend: wat kost een caravan per jaar? Wij raden aan om rekening te houden met gemiddelde kosten van zo'n € 500,00 tot € 900,- per jaar. Natuurlijk is dit helemaal afhankelijk van uw eigen situatie en wij adviseren u dan ook graag persoonlijk.
Je betaalt geen wegenbelasting voor een caravan. Een van de grootste voordelen is dat je na aankomst op de camping je caravan los kan koppelen van je auto. Je kan met je eigen auto overal naartoe nadat je caravan op de camping staat.
First things first: mag ik van de Nederlandse wet in mijn camper wonen? Ja, dat mag. Maar het wordt je niet makkelijk gemaakt. Je bent namelijk verplicht om een adres op te geven bij de gemeente, zoals staat beschreven in de Wet Basisregistratie Personen (BRP).
Ieder jaar maakt een vakkundige jury van de ANWB de meest vernieuwende camper en caravan van komend seizoen (2021 in dit geval) bekend. De caravan van het jaar 2021 is de Adria Adora geworden en de Eura Mobil Activa One 650 HS is verkozen tot ANWB camper van het jaar 2021.
Kip heeft een kleine productie aantallen en wordt gemaakt in in een relatief duur land. Daaruit volgt automatisch een hogere prijs.
Kom daarom regelmatig bij ons langs voor een BOVAG caravan onderhoudsbeurt. Uit oogpunt van techniek, veiligheid en kosten beheersing voor de klant, adviseren wij de Bovag onderhoudsbeurt voor de caravan elke 2 tot maximaal 3 jaar of na een maximum aantal kilometers van 12.000 uit te laten voeren.
De prijzen voor gebruikte caravans liggen rond de 5.000 euro, afhankelijk van het model en de uitrusting. Als de caravans nog een paar jaar ouder zijn, zijn er zelfs koopjes mogelijk voor ongeveer 2.500 euro.
In de meeste gemeenten mag jouw caravan of camper maximaal 3 achtereenvolgende dagen op een openbare plek geparkeerd staan. Deze regeling is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van een gemeente. De regeling geldt niet alleen voor caravans en campers, maar ook voor vouwwagens en aanhangers.
Hoe hard mag je maximaal in Nederland met de caravan? In Nederland geldt een maximale snelheid van 90 kilometer per uur als het gewicht van de caravan (of aanhanger) onder de 3500 kg is. Is het gewicht hoger? Dan mag je 80 km/uur rijden.
In Nederland mag je met een caravan nooit sneller rijden dan 90 km/u (op een autosnelweg). In Europa gelden andere maximale snelheden en afwijkende bepalingen.
Een caravanverzekering is niet verplicht. Is je caravan gekoppeld aan je auto? Dan is schade door je caravan aan anderen verzekerd op je autoverzekering. Als je caravan niet aan je auto gekoppeld is, dan is schade door je caravan aan anderen verzekerd op je aansprakelijkheidsverzekering.
Het huis waarin je woont en roerende goederen zoals je auto, kunst, caravan of inboedel vallen niet onder het begrip vermogen. Ook schulden of vorderingen van de inkomstenbelasting op de Belastingdienst mag je niet meetellen.
Maximumsnelheid auto's met aanhangwagen
Heeft u een aanhangwagen of een caravan? Dan is de maximumsnelheid op de snelwegen 90 kilometer per uur als het gewicht van de aanhanger onder de 3500 kg blijft. Is het gewicht hoger dan 3500 kg, dan is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur.
Een caravan is ervoor gemaakt om buiten te staan, dus hij zou het hele jaar gewoon buiten kunnen staan. Wel is het zo dat het vies kan worden als je hem onbeschermd buiten neerzet en daarom ligt de voorkeur vaak bij een binnen stalling. Maar een caravan kan prima het hele jaar buiten staan.
Wat een auto maximaal mag trekken staat op het kentekenbewijs (bij auto's v.a. mei 1998) en is online op te vragen via de RDW (klik hier en vul het kenteken van de trekauto in). De caravan mag in werkelijkheid niet zwaarder zijn dan dit gewicht. Alle caravans zijn geremd dus kijkt u naar het geremd gewicht.