Boter en cholesterol Het vervangen van producten met verzadigde vetten, zoals boter, met alternatieven die minder verzadigd vet en meer onverzadigd vet bevatten, zoals margarine, kan helpen bij het verlagen van je cholesterol*.
In harde vetten zitten in verhouding veel verzadigde vetten en zachte of vloeibare vetten bevatten relatief meer onverzadigde vetten. Kies daarom voor halvarine, margarine of vloeibare boter.
Producten die bijdragen aan een verhoogd LDL-cholesterolgehalte zijn over het algemeen producten met veel verzadigd vet (roomboter, kokosolie, volvette kazen), producten die van nature cholesterol bevatten (eieren en koffiebonen (ongefilterd)) en zonder enige uitzondering ook transvetten (chips, koekjes, cruesli).
kies voor magere vleessoorten en vleeswaren; kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas; beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak. kies andere, vetarme bereidingsmethoden, bijvoorbeeld grillen in plaats van bakken.
De mix van plantaardige oliën in Becel bevat van nature de goede meervoudig onverzadigde vetten, Omega 3 en Omega 6. Omega 3 en 6 dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed, en daarmee zijn ze goed voor het hart.
Als je lichaam te weinig vocht krijgt, haalt het vocht uit je cellen, tussen je cellen vandaan en uit je bloed. Hierdoor vernauwen je bloedvaten, stijgt je bloeddruk en op termijn zelfs je cholesterolgehalte.
Gefilterde koffie, zoals filterkoffie, oploskoffie, koffie van koffiepads, percolatorkoffie en de meeste automatenkoffie verhoogt het cholesterol daarom niet of nauwelijks. Ongefilterde koffie, indien dit type koffie dagelijks gedronken wordt, kan het cholesterol- gehalte in het bloed verhogen.
Vrij snel na verlaging van het cholesterolgehalte (1-2 jaar) neemt het risico op hart- en vaatziekten af. Bij gelijktijdige verhoging van het HDL-cholesterol neemt het risico nog sneller af. Verlaging van het cholesterolgehalte stopt het proces van aderverkalking of kan het zelfs doen omkeren.
Daarnaast wordt ook de kans op botontkalking kleiner als je regelmatig wandelt. Onderzoek wijst dat bij een half uur wandelen de bloeddruk wordt verlaagd en het cholesterolgehalte in het bloed lager wordt.
Over het algemeen geldt: hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen erin zit. De kleurstof lycopeen kan in de juiste concentratie onder andere bijdragen aan: Het beschermen van je lichaam tegen oxidatieve stress. Het verlagen van je LDL-cholesterol (het type cholesterol dat de kans op hart- en vaatziektes verhoogt)
Om je cholesterol te verlagen, kan het daarom helpen om een ontbijt te maken waarin je wat minder producten met relatief veel verzadigde vetten (boter, volvette kaas en zuivel) eet en wat vaker producten rijk aan onverzadigde vetten (plantaardige margarines, avocado, noten en zalm) in je voeding probeert op te nemen.
Eet dus lekker veel groente, fruit, noten, zaden en vis. Kies voor onverzadigde vetzuren uit olijfolie, (vette) vis, noten, zaden, pitten, avocado, etc. Deze vetten verhogen het gezonde cholesterol en verlagen het ongezonde cholesterol.
Olijfolie en cholesterol
Niet bang zijn voor vet! Zeker niet voor onverzadigde vetten zoals in olijfolie. Want gezonde onverzadigde vetten kunnen je cholesterol verlagen. Gezonde onverzadigde vetten vind je in niet alleen in olie maar ook in noten, zaden, avocado's, (dieet)halvarine en margarine en in vette vis.
Geitenkaas bevat net als kaas van koeienmelk verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte in je bloed. Ook voor geitenkaas geldt dat de magere varianten 20+ en 30+ de voorkeur hebben. Verse zachte geitenkaas bevat ook minder verzadigd vet en past in de Schijf van Vijf.
Het stomen van groene groenten (o.a. broccoli, groene paprika, kool, spruitjes en boerenkool) blijkt uit onderzoek (9) een cholesterolverlagend effect te hebben. Bovendien bevatten veel groenten caroteen, wat een positief effect heeft op hart- en vaatziektes (10).
Het gezondst is ouderwetse filterkoffie of Senseo: het papier houdt een deel van de cafestol en kahweol uit koffie tegen. Die stoffen kunnen het LDL-cholesterol verhogen en dat vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Koffie gemaakt met cupjes of een espressomachine is iets minder gezond.
Met bloedonderzoek kunnen we vaststellen of u een te hoog cholesterol of triglyceriden hebt. Op basis hiervan kunnen we een inschatting maken van het risico op hart- en vaatziekten, de kans op erfelijke aandoeningen en kunnen we adviseren over leefstijlveranderingen en medicijnen.
Stress kan een negatieve invloed hebben op je cholesterolgehalte. Wanneer je gestrest bent, produceert je lichaam stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Deze hormonen kunnen het cholesterolgehalte in je bloed verhogen, met name het LDL-cholesterolgehalte (slechte cholesterol).
Om de cholesterolspiegel op peil te houden kan magnesium een goede oplossing zijn. Magnesium kan dagelijks gebruikt worden door bijvoorbeeld magnesium olie twee maal daags op de armen of benen te smeren.
Consumentenorganisatie Foodwatch wil dat Becel pro-activ-margarine uit de supermarkt wordt gehaald. De margarine veroorzaakt mogelijk hart- en vaatziekten, zegt Foodwatch. Aan Becel pro-activ zijn plantensterolen toegevoegd. Die stoffen brengen het cholesterolgehalte omlaag.
De plantensterolen in Becel pro-activ kunnen op lange termijn namelijk schadelijk zijn voor hart- en bloedvaten. Omdat het product vrij te koop is, tornen niet alleen mensen met hoog cholesterol, maar ook gezonde mensen en kinderen aan hun bloedwaarden.
Waarom zijn Becel ProActiv-producten zo duur? Becel ProActiv-producten bevatten het actieve ingrediënt plantensterolen. Er is 2.500 ton plantaardige olie nodig voor de productie van 1 ton plantensterolen. En daardoor zijn plantensterolen dure ingrediënten.