De Cajun keuken: spicy, rokerig en sterk van smaak. Cajun kruiden geven je gerechten een extra kick. Lekker bij stevige, maar zwoele Amerikaanse Zinfandel, Chileense Carmenère of Primotivo's uit het mooie Zuid-Italië.
Medium volle rode wijnen, bij lichtere gerechten zoals pasta en pizza. Zachte of oudere rode wijnen, lekker bij vleessoorten als eend en fazant. Jonge of stevige rode wijnen, bij biefstuk of wild. Veel droge witte wijnen, bij oesters en mosselen.
Wijn voor rijk Mexicaans eten
Voor rijke sauzen en gerechten kiest u een droge, halfdroge of lichtzoete witte wijn met een laag alcoholpercentage. Een Chardonnay, Moscato d'Asti of Torrontés zou een goede keuze zijn.
De zachte pittigheid van dit klassieke Surinaamse stoofgerecht combineert uitstekend met een frisse, lichtvoetige Bardolino (of sappige Valpolicella) uit het noorden van Italië. Vooral het frisse fruit in deze rode wijn maakt zo'n ouderwetse oud-Hollandse pannenkoek lekker licht verteerbaar.
In de Indiase keuken wordt graag gewerkt met kruiden. Aromatische wijnen, met wellicht een klein zoetje, passen daar goed bij. Denk aan een Riesling of een Viognier. Dat zoetje werkt vooral bij gerechten die ook scherp van smaak zijn.
Wijn bij Indiaas eten In de Indiase keuken wordt graag gewerkt met kruiden. Aromatische wijnen, met wellicht een klein zoetje, passen daar goed bij. Denk aan een Riesling of een Viognier. Dat zoetje werkt vooral bij gerechten die ook scherp van smaak zijn.
Bij een tikka masala kun je het beste kijken naar een frisse witte wijn, zoals een riesling. De smaken in wijnen van de rieslingdruif gaan goed samen met de gember en de andere kruiden.
Bier is een drank die prima past bij de Surinaamse keuken. Omdat het in Suriname natuurlijk bijna altijd mooi weer en warm is, hebben de mensen er ook vaak flink dorst. Dan wordt er Parbo bier gedronken, de meest bekende biersoort van het land.
Lichtzoete witte wijnen verzachten het pittige en, zeker als deze lekker koel zijn, verdoven ze je smaakpupillen ook ineens. We denken hierbij aan wijnen op basis van druiven zoals Gewürztraminer, (lichtzoete) Riesling, Muscat of een sappig volle Pinot Grigio (Pinot Gris).
Een goede begeleider is bijvoorbeeld een chardonnay met wat houtlagering; de frisse zuren sluiten goed aan op de groenten, en tegelijktijdig het ronde karakter past bij de pindasaus. Maar ook een pinot gris uit de Elzas is een goede keus. Of een Viognier uit de Languedoc. Maar ook de Lemberg Lady uit Zuid-Afrika.
De wijn past goed bij gerechten met tomatensaus zoals lasagne, maar ook bij pizza, chorizo en bijvoorbeeld Mexicaans eten zoals taco's. Maar niet alleen in de Oude Wereld (lees: Europa) is Tempranillo een bekende. Ook in de Nieuwe Wereld zoals in Argentinië wordt de druif aangeplant.
Pinot Noir wijn is op zichzelf al lekker, maar komt nog beter tot zijn recht bij entrecote, eend, kip en bij gerechten met paddenstoelen en truffel.
Behalve wijn is water op tafel ook altijd lekker, eventueel met een schrijfje citroen, limoen of een takje verse munt erin. Ook een pot thee doet het altijd prima bij Aziatische gerechten. Je kunt ook zelf kruidentheetjes brouwen, zoals fruitige winterthee of kurkuma gemberthee.
Een goede keuze is een frisse en fruitige witte wijn met een licht zoetje in de smaak. Denk aan een Pinot Blanc of een Gewürztraminer. Liefhebbers van rood kunnen het beste gaan voor een frisse en fruitige rode wijn met een stevige body die vrij koel geschonken wordt.
Denk aan een rode volle wijn uit Libanon of een wijn die daar wat van weg heeft als een Portugese wijn uit de Douro. Een witte wijn mag ook zeker vol zijn van smaak. Een witte Spaanse als de Autor of een hout gelagerde witte kunnen goed samen.
Koffie was een van de eerste gewassen die in de kolonie Suriname werd geteeld, en ook nu wordt op Plantage Katwijk koffie verbouwd. Maar Surinamers zijn over het algemeen niet écht koffieleuten, zoals de Nederlanders bijvoorbeeld.
Gebruik er niet te veel van en kies meer voor kruiden en specerijen zoals gember, lontai, soepgroenten, knoflook en ui. Veel basisingrediënten zoals witte rijst, bami-noodles, bakbanaan en cassave bevatten weinig vezels.
Sranan Tongo is naast het Nederlands de meest gesproken taal en herken je vast van uitdrukkingen als Fa waka?, wat 'Hoe gaat het?' betekent. ZELF NAAR Suriname? In het Nederlands wat in Suriname wordt gesproken zijn natuurlijk een paar woorden die wij in Nederland helemaal niet kennen.
Kruidige gerechten als een chili kip of kip tandoori laten zich het liefst vergezellen, hoe kan het ook anders, door kruidige witte wijnen. Dus ga op zoek naar een mooie Gewürztraminer (ik vond er een bij de Gall & Gall: Adam Gewürztraminer Réserve voor € 10,99).
Wijn & de Koreaanse keuken
Een riesling doet het altijd goed, de Ludique Johanniter heeft een soortgelijk smaakprofiel. De Mafesousa uit Portugal heeft een heel lichte bubbel en een gebalanceerde zoet-zuurverhouding die ook mooi overeind blijft bij Koreaanse gerechten.
Welke wijn bij Japanse teriyaki? Het gerecht smaakt dan ook vooral zoetig, zoutig en pikant. Combineer dit gerecht bijvoorbeeld met een witte wijn uit de Elzas, zoals een Pinot Blanc of Gewurtztraminer. Vooral Gewurtztraminer is een aanrader als verse gember aanwezig is.