Is bodemonderzoek verplicht bij verkoop huis?

Verkopers van 'risicogrond' (bijvoorbeeld als er vroeger aardolie werd opgeslagen of als er afvalstoffen werden verwerkt) moeten eerst een oriënterend bodemonderzoek laten uitvoeren om te achterhalen of er sporen van vervuiling zijn. Is dat het geval, dan volgt nog een beschrijvend bodemonderzoek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op oximo.be

Is bodemonderzoek verplicht bij verkoop?

Wanneer op de verkochte eigendom een inrichting gevestigd is of was die vermeld staat op een lijst vastgelegd door de Vlaamse Regering (de zogenaamde risico-inrichtingen), dan zal de verkoper voorafgaand aan de verkoop een oriënterend bodemonderzoek op zijn kosten moeten laten verrichten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.be

Is een bodemattest verplicht bij verkoop huis?

Bij de verkoop van een grond moet de verkoper een bodemattest aanvragen. Het bodemattest wordt uitgereikt door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Het document geeft weer of de OVAM beschikt over relevante gegevens over de bodemkwaliteit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Is een bodemonderzoek verplicht?

Een bodemonderzoek is verplicht als u een bouwvergunning hebt aangevraagd (omgevingsvergunning, activiteit bouw). Of als u een aanschrijving hebt ontvangen voor funderingsherstel. In een aantal gevallen hoeft u geen bodemonderzoek te doen. U moet dan wel een ontheffing aanvragen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op amsterdam.nl

Wie betaald voor bodemonderzoek?

Wie betaalt het bodemonderzoek? Vaak wordt gevraagd of de kosten van het bodemonderzoek voor koper of verkoper zijn. De bodemonderzoek kosten worden in de meeste gevallen betaald door de vervuilende partij.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op goedkoopbodemonderzoek.com

Notaristip: verkoop ouderlijk huis door de langstlevende echtgenoot

20 gerelateerde vragen gevonden

Wat kost een bodemonderzoek?

Op dit moment kost een verkennend bodemonderzoek gemiddeld 5.000 euro, net als een gedetailleerd bodemonderzoek. Voor een risico-onderzoek moet men ongeveer 3.000 euro rekenen. Deze cijfers zijn echter geen absolute waarde, aangezien de prijs afhangt van verschillende factoren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op leefmilieu.brussels

Wat als de bodem verontreinigd is bij verkoop?

De verkoper moet eerst een oriënterend bodemonderzoek laten uitvoeren. Als daaruit blijkt dat de bodem vervuild is, dan moet er een beschrijvend bodemonderzoek gebeuren. Kan de verkoper aantonen dat hij daarvan vrijgesteld is, dan kun je de grond kopen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op m3makelaars.be

Hoe lang duurt een bodemonderzoek?

Uitvoering van een verkennend bodemonderzoek neemt circa 3 weken in beslag. In goed overleg kan deze tijdsduur bekort worden. Over het algemeen is een bodemonderzoek tot globaal 5 jaar na uitvoering nog actueel/bruikbaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pjmilieu.nl

Wat is een verkennend bodemonderzoek?

Verkennend bodemonderzoek wordt uitgevoerd volgens de norm NEN 5740. Een dergelijk onderzoek bestaat doorgaans uit het verrichten van boringen, het plaatsen van puilbuizen en het nemen van grond(water)monsters. Aan de hand van deze monsters wordt onderzocht of er sprake is van een of meerdere bodemverontreiniging(en).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tritium.nl

Hoe lang is een bodemonderzoek geldig?

Een bodemonderzoek dat uitgevoerd is conform NEN5740 heeft een geldigheid van maximaal 5 jaar voor de aanvraag van een bouwvergunning. Indien bodembedreigende activiteiten hebben plaatsgevonden na uitvoering van het bodemonderzoek, dient het bodemonderzoek geactualiseerd te worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lokaleregelgeving.overheid.nl

Welke attesten nodig bij verkoop huis?

De belangrijkste documenten en/of attesten zijn: het bodemattest, het stedenbouwkundig uittreksel, het postinterventiedossier (PID), een keuringsverslag van de elektrische installatie en het energieprestatiecertificaat (EPC).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.be

Wie betaalt kosten bodemattest?

Ook de volgende kosten zijn de verantwoordelijkheid van de koper: eventuele bodemonderzoeken, overige keuringsattesten, kosten voor het opvragen van stedenbouwkundige inlichtingen, de vastgoedmakelaar ... Al deze zaken maken deel uit van de leveringsplicht van de verkoper.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thiers.be

Wie is verantwoordelijk voor bodemonderzoek?

Ben ik verantwoordelijk voor de bodemverontreiniging rond mijn huis? Als eigenaar van een stuk grond bent u verantwoordelijk voor de kwaliteit van deze grond. U moet bodemvervuiling voorkomen en de verontreiniging die u veroorzaakt zo snel mogelijk en geheel verwijderen (saneren).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe oud mag een bodemattest zijn bij verkoop?

Een bodemattest blijft in principe onbeperkt geldig, tenzij het gaat om een risicogrond. Zo'n attest kan wel telkens maar voor één overdracht gebruikt worden. Zijn er risico's gekoppeld aan de grond van een appartementsgebouw, laat dan als syndicus nog dit jaar een oriënterend bodemonderzoek uitvoeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ondernemingsdatabank.indicator.be

Hoe kom je aan een schone grond verklaring?

Deze is op verschillende manieren te verkrijgen:
  1. Bij aankoop woning. Wanneer je een huis of een stuk grond koopt heb je een 'onderzoeksplicht'. ...
  2. Aanvragen bij de gemeente. Van huizen die gebouwd zijn na 1992 is de kans groot dat er een schoongrondverklaring bij de gemeente ligt. ...
  3. Bodemonderzoek uit laten voeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op containeronline.nl

Heb ik vervuilde grond?

Via de website www.degrotegrondvraag.be kan je als grondeigenaar controleren. Je vult je adres in. En aan de hand van de beschikbare informatie van de Vlaamse steden en gemeenten zie je meteen of de grond een risicogrond is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vrt.be

Waarom een bodemonderzoek?

Het is van belang om een bodemonderzoek uit te voeren om inzicht te krijgen in de mate van bodemverontreiniging, de kwaliteit van de bodem en zijn specifieke kenmerken. Deze gegevens zijn van belang voor bedrijven die grond willen bebouwen, omdat het wettelijk verboden is om te bouwen op een verontreinigde bodem.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bodemcoach.nl

Hoe werkt een bodem onderzoek?

Een verkennend bodemonderzoek geeft een snel en nauwkeurig beeld van de huidige status van de bodem. Bij de uitvoering van een verkennend bodemonderzoek worden grondboringen verricht en vervolgens één of meer peilbuizen geplaatst. De oppervlakte van de te onderzoeken locatie is bepalend voor het aantal boringen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op terrascan.nl

Wat is het doel van grondonderzoek?

Grondonderzoek is een milieukundig onderzoek van de bodem, gericht op het vaststellen van de geschiktheid van de grond en het grondwater (de bodem) in relatie tot het gebruik en de functie van een terrein. Onderzoek naar de milieuhygiënische kwaliteit van de bodem kan ook op zichzelf staand worden uitgevoerd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op inventerra.nl

Welke bodemonderzoeken zijn er?

Soorten bodemonderzoeken
  • ARVO (Amsterdamse Richtlijn voor Verkennend Onderzoek) ...
  • Asfaltonderzoek (CROW210) ...
  • Historisch onderzoek (NEN 5725) ...
  • Nader bodemonderzoek (NTA 5755) ...
  • Partijkeuring (AP04) ...
  • Verkennend bodemonderzoek (NEN 5740) ...
  • Verkennend en nader onderzoek asbest in bodem (NEN5707) en verhardingsmateriaal (NEN5798)

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pointerservices.nl

Hoe lang duurt het tegen je bodemattest aanvragen?

Aflevertermijn van de bodemattesten

Indien de OVAM over de grond geen gegevens heeft in het Grondeninformatieregister, wordt het bodemattest binnen de 14 kalenderdagen afgeleverd. Zijn er wel gegevens bij de OVAM gekend dan wordt het bodemattest binnen de 60 kalenderdagen afgeleverd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ovam.vlaanderen.be

Hoe lang is een partijkeuring geldig?

Antwoord. Het Besluit bodemkwaliteit stelt bewust geen maximale geldigheidstermijn aan een partijkeuring of bodemonderzoek. Dit vergt maatwerk en moet dus per situatie door het bevoegde gezag worden bekeken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bodemplus.nl

Wat zegt een bodemattest?

Het bodemattest vermeldt alle relevante gegevens die de OVAM over de grond kent. Het informeert de koper van een grond over de bodemkwaliteit. Voor het sluiten van een overdrachtsovereenkomst van een grond, zowel een risicogrond als een niet-risicogrond, is een bodemattest noodzakelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ovam.vlaanderen.be

Wat zijn de gevolgen van bodemverontreiniging?

Verontreinigende stoffen in de bodem kunnen ecosystemen aantasten als gevolg van de opname door planten en bodemorganismen. Hierbij kunnen andere stoffen een rol spelen dan bij de humane risico's. Bij 2-5% van alle gevallen waar risico's worden verwacht spelen ecologische overwegingen mede een rol.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op clo.nl

Wat te doen met vervuilde grond?

Wat moet u doen?
  1. Stap 1: Ga na of bodemonderzoek voor u verplicht is. Check eerst of een vergunning nodig is om te (ver)bouwen. ...
  2. Stap 2: Ga na welke bodeminformatie al bekend is. Als omgevingsdienst hebben wij veel bodemgegevens. ...
  3. Stap 3: Voer bodemonderzoek uit. ...
  4. Stap 4: Voer maatregelen uit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ozhz.nl

Populaire vragen