In 2019 werden er zo'n 32.000 inbraken geregistreerd, en in 2022 waren dit er tussen de 25.000 en 30.000 – ofwel zo'n 75 per dag. Er is dan ook goede hoop dat – zonder nieuwe maatregelen – de daling gewoon weer voortzet.
In 2019 werden er ruim 32.000 woninginbraken gepleegd in Nederland.In 2022 komt dat aantal grofweg tussen de 25.000 en 30.000 uit.
De politie streeft ernaar om binnen 20 minuten na een melding op locatie aanwezig te zijn. Rekent u zelf maar uit hoe groot de kans is dat de inbrekers er nog zijn. Ongeveer 9% van de woninginbraken in Nederland wordt maar opgelost.
Als je kijkt naar absolute getallen, is het vast geen verassing dat de meeste inbraken plaatsvinden in de grote steden. In 2021 werd er in onze hoofdstad Amsterdam het vaakst ingebroken met 1.716 inbraken. Op de tweede plek staat Rotterdam met in totaal 1.012 inbraken, gevolgd door Den Haag met 1.002 inbraakmeldingen.
Uit cijfers van het CBS lijkt het aantal woninginbraken in Nederland per jaar te zakken. Toch wordt er nog steeds gemiddeld 84 keer per dag in een huis ingebroken.
Een inbraak duurt gemiddeld slechts 5 minuten. Inbrekers weten dat ze weinig tijd hebben voordat ze opgemerkt worden. Ze hebben maar één minuut nodig om het huis binnen te dringen, 3 minuten om alle waardevolle spullen te verzamelen en nog een minuut om het huis weer te verlaten.
136 keer per dag een inbraak
Sterker nog, uit onderzoek van de stichting blijkt dat dit geldt voor twee op de vijf Nederlanders. “Als je het slot of cylinder de afgelopen vijf jaar niet hebt vervangen, dan is er een grote kans dat een inbreker binnen drie minuten bij je binnen staat”, aldus Staal.
Veel inbrekers slaan toe tussen 10.00 uur 's morgens en 15.00 uur 's middags. Over het algemeen geven inbrekers de voorkeur aan overdag een woning leeg te roven. Hierbij zijn ze vooral op zoek naar huizen waarvan ze vrij zeker zijn dat er tegen die tijd niemand thuis zal zijn.
Een inbraak is zo gepleegd (een gemiddelde inbraak duurt dertig seconden), maar in veel gevallen ook eenvoudig te voorkomen. Negen van de tien inbraken vallen onder het begrip gelegenheidsinbraak.
In de late herfst en vroeger winter worden dus de meeste inbraken gepleegd, maar een kortstondige piek is ook te zien in de zomer. Opvallend is: niet overal worden meer inbraken gepleegd in juli en augustus. De verschillen binnen Nederland zijn groot.
De gemeenten waar in 2021 het vaakst werd ingebroken (inbraken per 1 000 huishoudens) liggen bijna allemaal in de provincie Utrecht en in het Gooi. In Zeist vonden relatief de meeste woninginbraken plaats, meer dan 8 per 1 000 huishoudens.
De meeste inbraken (ongeveer 80 procent) worden gepleegd door 'gelegenheidsinbrekers'. De gelegenheidsinbreker haalt uit elke situatie zijn voordeel en werkt met klein materiaal: een tang of een schroevendraaier. Hij komt pas in actie als hij een woning ziet waar op eenvoudige wijze wat te halen is.
Bij een eerste veroordeling wegens inbraak van een woning, geldt als richtlijn een straf van 3 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Als de persoon vaker is opgepakt voor dit vergrijp en er dus sprake is van recidive, is de richtlijn 5 tot 7 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf.
Op www.politie.nl/mijn-buurt/misdaad-in-kaart kan je zelf zien of en waar er de afgelopen drie maanden in jouw omgeving is ingebroken. Deze cijfers worden bijgehouden en in kaart gebracht door de landelijk politie corpsen. Per postcodegebied is het aantal inbraken per nacht zichtbaar.
Inbrekers kiezen vaak voor de achterkant van het huis
“Een inbreker wil niet gezien worden. Daarom heeft hij vaak een voorkeur voor de achterzijde van de woning. Daar is doorgaans minder straatverlichting en er lopen minder mensen. Een schutting of heg kan het hem moeilijker maken om in de tuin te komen.
Een inbreker komt eenvoudig binnen via een raam boven een ander raam (een 'bovenlicht') of deur. Een kleine inbreker heeft slechts een opening van maar 15 centimeter nodig om binnen te komen. Hoe te voorkomen? Sluit deze raampjes altijd als u even weg bent of gaat slapen en plaats eventueel 1 of meer barrièrestangen.
Waar u op kunt letten zijn takjes die tegen de voordeur of achterdeur worden gezet, stukjes papier tussen de deur of op folders die al meerdere dagen uit de brievenbus steken. Dit zijn mogelijke aanwijzingen die een inbreker achterlaat bij u om te bepalen of er iemand wel of niet thuis is.
Als je een inbreker op heterdaad betrapt, mag je hem aanhouden. Maar je mag daarbij geen onnodig geweld of wapens gebruiken. Doe je dat wel, dan maak je je schuldig aan 'eigenrichting'. Dat betekent: daders van misdrijven bestraffen zonder dat hier een rechterlijke procedure aan te pas komt, en dat is strafbaar.
Een inbreker loopt door de wijk en zodra hij ziet waar hij zijn gang kan gaan, slaat hij zijn slag. Inbrekers zien hun kans wanneer er een raam of deur open staat. Mocht dit niet zo het geval zijn maar kunnen ze er wel gemakkelijk door naar binnnen dan gebruiken ze een zwaar voorwerp zoals een breekijzer.
De populairste dagen van het jaar
Kerst en Oudejaarsdag zijn voor inbrekers de meest geliefde momenten om in te breken, maar ook op Nieuwjaarsdag en Koningsdag slaan inbrekers vaak hun slag. Tijdens deze feestdagen wordt anderhalf tot twee keer zoveel ingebroken als wat in die tijd van het jaar gebruikelijk is.
Een inbraak of een poging tot inbraak is een vorm van overmacht. Verschillende rechters hebben dat zo beslist. De schade aan de woning veroorzaakt door een inbraak is dus niet voor jou, maar de verhuurder zal die kosten moeten betalen.
Mensen voelen zich vaak minder veilig nadat iemand geprobeerd heeft in te breken, of als er een inbreker in huis is geweest. Ook het vertrouwen in anderen daalt. De inbraak kan ook slaapproblemen of angstklachten geven. De gevolgen van een inbraak zijn het grootst als er ook echt wat gestolen is.
Kast in woonkamer
Zij verklapten dat de eerste en voornaamste plek die ze doorzoeken de woonkamer en keuken zijn, meer bepaald kastlades.
Elke inbreker kan voor zichzelf een andere “taal” verzinnen.Andere markeringen kunnen bijvoorbeeld wat zeggen over:Of er iets te halen valt in dit pand. Of een pand extra of niet beveiligd is.