Gevaarlijke sites (ook wel sites met malware of ongewenste software genoemd) kunnen je computer beschadigen of problemen veroorzaken als je online browst. Meer informatie over hoe je ongewenste advertenties, pop-ups en malware kunt verwijderen uit Chrome.
Misleidende sites (ook wel sites met phishing of social engineering genoemd) proberen je te verleiden om online iets gevaarlijks te doen, zoals wachtwoorden of persoonlijke informatie bekendmaken, meestal via een nepwebsite.
Google Chrome is een zeer intuïtieve internetbrowser. Deze browser is vrij eenvoudig te gebruiken en veilig. Bovendien heeft Google Chrome ingebouwde bescherming voor transparantie. De functies voor veilig browsen waarschuwen gebruikers wanneer ze phishing- of malwaresites tegenkomen.
Als je browser het SSL-certificaat van een bepaalde website niet kan valideren, kan er geen beveiligde verbinding tot stand worden gebracht. De meeste browsers zorgen er dan voor dat je dergelijke sites niet kunt bezoeken en tonen de foutmelding 'Je verbinding is niet privé'.
vooraan in de adresbalk klikt, krijgt u de melding 'Verbinding (is) beveiligd' of 'U hebt een beveiligde verbinding met deze website'. Wanneer u de browser op een smartphone gebruikt, is in de adresbalk slechts een verkorte versie van de url zichtbaar.
Https staat voor Hyper Text Transfer Protocol Secure en werkt met een SSL-beveiligingscertificaat. Dit certificaat versleutelt de communicatie tussen de website en bezoeker. Dit betekent dat de gegevens die je ingeeft op de website veilig worden verwerkt, zodat cybercriminelen de gegevens niet kunnen onderscheppen.
Websites waarvan de URL start met https in plaats van http, zijn zo'n veilige websites. Stel dat je een bankkaart hebt bij Belfius Bank. De officiële en veilige link is: https://www.belfius.be, maar een verdachte en onveilige link kan bijvoorbeeld zijn: http://www.beflius.be.
Om te zien of een site HTTPS gebruikt, kijkt u in de navigatiebalk van uw browser of u een slotje ziet. Als u dit ziet, weet u dat de website gebruikmaakt van een vertrouwd digitaal SSL-certificaat. Met andere woorden: de verbinding met de site is beveiligd.
Hoe herken je een beveiligde verbinding? De URL begint met https://. Aan de rechterkant (boven of onderin de browsers) wordt er een afbeelding getoond van een hangslotje. De allernieuwste EV SSL Certificaten laten een witte, rode of groene adresbalk zien.
Wanneer je wel bezorgd bent over veiligheid en privacy, kan je het beste kiezen voor Tor, Firefox en Brave. Maar Tor is vrij lastig te gebruiken. Hierdoor blijven Brave en Firefox over. Je keuze hangt vooral af van of je voor Chromium wilt gaan, of een alternatief.
Naast veiliger is Safari ook een stuk sneller en stabieler dan Google Chrome. Chrome voor Mac is berucht om het opslurpen van batterijcapaciteit en werkgeheugen.
Weet je wat je moet checken? Check de URL (het adres) van een link door er met er met je muis op te gaan staan (niet klikken natuurlijk!). Kijk goed of je vreemde dingen (rare tekens, vreemde woorden) in de URL ziet staan. Check het e-mailadres van de afzender.
Een virus kan op allerlei manieren op je computer, smartphone of tablet zijn gekomen als je apparaat niet goed beveiligd is. Je hebt bijvoorbeeld op een link geklikt waarmee je op een website bent gekomen die op dat moment een virus op je computer heeft gezet.
Staat er een keurmerk op de website? Bijvoorbeeld het Thuiswinkel Waarborg, Keurmerk Webshop of Qshop kenmerk? Ga naar de site van het betreffende keurmerk en controleer daar of de webwinkel is aangesloten. Kijk voor keurmerken en meer uitleg hierover bij Consuwijzer.
De letter 's' staat voor 'secure' (Engels voor veilig). Ook zie je een slotje in een groen balkje in de adresbalk of onderin in het browserscherm. als je op het slotje klikt kun je zien of je daadwerkelijk verbinding hebt met de juiste website.
Altijd slim om mee te beginnen: controleren of de webwinkel waar jij iets online kopen wilt een keurmerk heeft. Er zijn verschillende keurmerken; de meest bekende zijn Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Heeft een webshop een keurmerk, dan vind je het logo terug op de site. Ga niet alleen af op de webwinkel.
Https : protocol voor een veilige verbinding
Https is een protocol, waarbij de 's' staat voor secure. Als een website een https-verbinding gebruikt dan wordt alle data versleuteld die met die website wordt uitgewisseld. Een website met https-verbinding is herkenbaar aan het slotje in de adresbalk van de browser.
Andere informatie die uw browser bekendmaakt is: welk besturingssysteem u gebruikt, welke CPU en GPU u gebruikt, de schermresolutie en de browser plug-ins die u heeft geinstalleerd. Als u wilt weten welke gegevens uw browser allemaal over u weet, gaat u naar Webkay.
De meeste betrouwbare webshops hebben online reviews op hun website staan. Hierin vertellen klanten hoe ze de aankoop bij of het contact met de webshop hebben ervaren. Deze reviews dragen zeker bij aan de betrouwbaarheid van een webshop. Controleer wel altijd waar de reviews vandaan komen.
De 's' in 'https://' staat voor 'secure' (veilig). Staat er alleen 'http://' (dus zonder 's') dan is de internetverbinding niet beveiligd en de website waarschijnlijk vals. Stop met internetbankieren of met de betaling en neem contact op met uw bank.
Zowel HTTP als HTTPS zijn bedoeld voor het versturen van gegevens via het internet. Bij HTTPS is de beveiliging scherper omdat gegvens versleuteld worden verstuurd. Dit gebeurt met een SSL certificaat. Bij HTTP kun je berichten, die onderschept worden, bekijken zonder dat het bericht ontcijferd moet worden.
HTTPS is bij steeds meer websites aanwezig. Vooral grote organisaties en bedrijven als bol.com, Coolblue en Wehkamp zijn al even voorzien van HTTPS. Ook kleinere organisaties lijken over te stappen naar het HTTPS-protocol.