Zo is doorvalveilig glas verplicht in woningen en openbare gebouwen als het glas begint onder de 85 centimeter, gerekend van de vloer. In kinderdagverblijven is dit zelfs verplicht tot een hoogte van 120 centimeter.
Het strikte antwoord op de vraag luidt 'Nee': vanuit het Bouwbesluit is het niet verplicht is om je te houden aan de eisen van NEN 3569.
En waarom is dat wettelijk vastgelegd? Met het oog op veiligheid: gelaagd glas vermindert het risico op schade en verwondingen bij glasbreuk. Maar daarnaast heeft dit type glas ook nog enkele andere voordelen: De dichtingsfunctie van het glas blijft altijd intact, omdat het glas op zijn plaats blijft.
Welke type glas in de lichtstraat? Kies altijd voor gelaagd glas, dit is veiligheidsglas en zorgt ervoor dat het glas bij een eventuele breuk niet in scherven op de grond valt, maar aan het folie wat tussen de twee glasplaten is bevestigd blijft hangen.
Gelaagd glas is aan te bevelen voor bijvoorbeeld balkonruiten, balustrades, beloopbaar glas en op al die plaatsen waar een kans bestaat dat iemand door het glas (naar beneden) kan vallen. Ook heeft het een geluiddempende en diefstalwerende werking. Gehard glas is ongeveer 5x zo sterk als gewoon glas van dezelfde dikte.
Hoe is dit type glas te herkennen? Het glas is te herkennen aan de folielaag die tussen de twee glasbladen is aangebracht. De folie houdt bij glasbreuk, de glasscherven bij elkaar. Dit maakt het risico op letsel kleiner.
Gelaagd glas: veilig en inbraakwerend
Gelaagd glas is ontzettend sterk en kan extra inbraakwerend worden gemaakt door het toepassen van een sterke soort kunststof folie. Hierdoor zal een inbreker niet met een steen, hamer of honkbalknuppel naar binnen kunnen komen.
Dubbel glas gelaagd binnen en buiten biedt een perfect visueel comfort doordat het een maximale hoeveelheid licht doorlaat. Zo kun je zonder enige kleurvervorming volop van jouw omgeving genieten en profiteert je langer van het daglicht.
Je snijdt dus eerst één zijde van de glasplaat, vervolgens draai je de glasplaat om en snij je de andere kant van de glasplaat in. Let er wel op dat de folie flexibel en zacht is, zodat je de glasplaat op de snijlijnen kan breken en vervolgens de folie kan doorsnijden.
Re: Gelaagd glas slijpen? zelf slijpen met een dunne doorslijpschijf en koelen/spoelen met veel water. daarna kan je de raden rond schuren.
Voor de glazen overkapping gebruik je gelaagd, ongeïsoleerd veiligheidsglas. Dit zeer sterke glas zal je een uitstekende bescherming geven tegen de hitte, kou en neerslag. Je kunt het beste kiezen voor een hoge kwaliteit glas van minimaal 10 millimeter dikte.
De gecoate zijde moet aan de binnenzijde van de woning.
Bijvoorbeeld u heeft glasdikte 5-12*4 besteld. Het sterretje staat voor de HR coating die aan de binnenzijde zit van de binnenste ruit (in de spouw). U heeft een 5mm ruit aan de buitenkant en een 4mm ruit aan de binnenkant.
De maatregelen en verplichtingen omtrent glas staan beschreven in het Bouwbesluit van 2012. Zo is doorvalveilig glas verplicht in woningen en openbare gebouwen als het glas begint onder de 85 centimeter, gerekend van de vloer. In kinderdagverblijven is dit zelfs verplicht tot een hoogte van 120 centimeter.
Bij veiligheidsglas ontstaan bij breuk geen gevaarlijke scherven en is er dus geen kans op ernstig lichamelijk letsel. Het is daarom belangrijk dat veiligheidsglas wordt toegepast daar waar er een verhoogd risico is op breuk van het glas door personen.
Isolatieglas: dubbel glas en triple glas. Enkelglas en dubbel glas kun je het beste vervangen door HR++- of triple-glas. Dan bespaar je flink wat energie en je woont comfortabeler. Bijkomend voordeel van isolatieglas: het geluid van de straat dringt minder door.
Kies voor het glas met de hoogste isolatiewaarde. Voor bestaande kozijnen is dat HR++ glas. Triple glas isoleert nog iets beter, maar daarvoor moet je ook je kozijnen vervangen. Een lagere isolatiewaarde dan HR++ is zonde, want je bespaart veel meer energie dan met 'gewoon' (ouderwets) dubbel glas.
Is dubbelglas inbraakwerend? Hoewel standaard dubbelglas zeker een mate van vertraging zal opleveren om binnen te komen is het, net zo min als HR++ glas dat is, officieel geen inbraakwerend glas. Dubbelglas en HR++ glas kunnen uitgevoerd worden met een inbraak vertragende glasplaat als een van de dubbele glaslagen.
Door de HR++ coating en het veiligheidsglas heeft het een zeer goede isolerende werking, zelfs beter dan gewoon HR++ glas. Door de folie isoleert dit glas ook beter tegen geluid. Het is veiliger in geval van breuk. Het is inbraakvertragend.
Inbraakwerend glas krijgt zijn stevigheid niet door de dikte, integendeel, het hoeft helemaal geen dik glas te zijn. Wel bestaat dit soort glas uit twee glasplaten. Deze zijn verhit waardoor ze worden versmolten met een folie laag ertussen.
Gehard glas vindt u in veel toepassingen terug, bijvoorbeeld: zijruiten en auto's, bushokjes, glazen douchedeuren, glazen tafels, keukens etc. en dus ook in ramen, schuifpuien, deuren etc. Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit minimaal 2 glasbladen met daartussen een doorzichtige taaie kunststof folie.
De variant en de maximale oppervlakte bepalen de dikte die u moet hebben. Wanneer u beloopbare vloeren installeert of laat installeren dient u rekening gehouden te houden met de ondersteuning. Zo moet het glas geïnstalleerd worden met een minimale opleg van 50mm per kant en met een minimaal vierzijdige ondersteuning.
Gelakt glas is glas dat aan één zijde een niet-transparante laklaag krijgt. Het doel: een strak en speels effect! Lakglas is niet in de massa gekleurd in tegenstelling van gekleurd glas. Het glas is ondoorzichtbaar en wordt ook wel geschilderd glas genoemd.