De ongesteldheden komen korter of juist langer na elkaar en het bloedverlies is zwaarder of juist minder zwaar dan dat je voorheen gewend was. Wanneer de cyclus van je menstruatie eenmaal duidelijk verandert – vaak gaat dit samen met opvliegers en (nachtelijk) transpireren – dan weet je dat je in de pre overgang bent.
De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun 40e en 60e jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. Dit wordt ook wel menopauze genoemd. Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode wordt de overgang, het climacterium, genoemd.
De overgang kan beginnen als je tussen de 40 en 60 jaar oud bent. 1 op de 100 vrouwen komt te vroeg in de overgang, voor ze 40 jaar zijn.
De overgang is over het algemeen goed te herkennen aan de typische symptomen / klachten in combinatie met een bloedonderzoek die de hormonen in het bloed bepaalt. Hierbij kunnen de verschillende hormonen bekeken worden in het bloed. Dit kan je helpen te bepalen of je in de overgang zit.
Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn nog veel andere overgangsklachten: migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen en incontinentie.
Omdat de overgang ervoor zorgt dat je natuurlijke oestrogeenproductie afneemt, maakt je lichaam in deze fase van je leven meer visceraal vet aan om de hormoonbalans van oestrogeen alsnog op pijl te houden. Dit resulteert direct in meer buikvet.
Soms kan het zijn dat de zin in seks na de overgang afneemt. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks.Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.
De overgang begint vaak met een verandering in het menstruatie-patroon. De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook stolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg.
Zijn er behandelmogelijkheden? Het spreekt vanzelf dat je alleen zwanger kunt worden als er eicellen aanwezig zijn. Maar zelfs als er waarschijnlijk nog wel wat eicellen zijn, is de kans dat je zwanger raakt, nadat is vastgesteld dat je vervroegd in de overgang bent, helaas erg klein.
De Kruidvat Menopauzetest (FSH-test) is een immunochromatografische éénschapstest die ontworpen is voor de in-vitro kwalitatieve bepaling van de FSH in menselijke urine. Met de test kan het begin van de menopauze beoordeeld worden bij vrouwen bij een concentratie van 25mIU/ml of hoger.
Dit kan tot enige uren na de geslachtsgemeenschap aanhouden. Vrouwen met een droge vagina kunnen, met name na de overgang, daar ook overdag last van hebben.
Seks versterkt het immuunsysteem. En dat systeem komt goed van pas in deze tijden. Tijdens seks maak je namelijk antilichaampjes aan die bacteriën en infecties buiten de deur houden. Als je langere tijd geen seks hebt dan staakt dit proces helaas en gaat je immuunsysteem omlaag.
Oestrogeen zorgt ervoor dat er bij de vrouw een eisprong kan plaatsvinden. Het draagt bij aan de verleidelijke uitstraling van de vrouw. Ook maakt het het lichaam klaar voor geslachtsgemeenschap. Oestrogeen is eigenlijk de 'veroorzaker' van 'zin in seks' bij de vrouw.
De beste manier om gezond te blijven tijdens de overgangsperiode is een gevarieerd en voedzaam dieet. Probeer een evenwicht te vinden tussen alle goede voedselgroepen – volkoren granen, fruit en groenten, eiwitten, zuivel en goede vetten.
Wanneer je in de overgang komt, krijg je te maken met hormoonschommelingen. Daardoor kunnen je darmen van slag raken. Ze gaan bijvoorbeeld trager werken, wat betekent dat ontlasting langer in je lichaam blijft.
Cardio oefeningen, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van buikvet. Daarnaast kan krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandstraining, helpen bij het opbouwen van spieren en het versnellen van je stofwisseling.
De overgang kan heel eenvoudig worden gediagnosticeerd door uw arts. Houd hierbij het volgende in uw achterhoofd. Waarheid #1: Huisartsen kunnen u helpen om vast te stellen dat de overgang is begonnen, op basis van opvliegers, stemmingswisselingen en desgewenst een bloedtest.
Was uw menstruatie altijd normaal, maar stopt die voor u 40 bent? Dan heet dit Prematuur ovariële insufficiëntie (POI) of (te) vroege overgang.
Als de opwinding toeneemt wordt de vagina vochtiger. De binnenste schaamlippen zwellen en de clitoris komt wat naar voren en wordt stijf. Sommige vrouwen krijgen het warm en gaan sneller ademhalen, soms zwellen de tepels en borsten en gaat de huid een beetje prikken.
Een droog gevoel tijdens de geslachtsgemeenschap komt veel voor bij vrouwen en wordt meestal veroorzaakt door een laag oestrogeengehalte in het lichaam.
Voor de aangedane huid bij de vulva, droge schaamlippen wordt aangeraden om de huid extra te verzorgen. Het is belangrijk om deze enkel op de vulva aan te brengen en niet inwendig in de vagina. De volgende crèmes zijn hiervoor geschikt: Cetomacrogolcrème met 10% of 20% vaseline.
Oestrogeen wordt dus onder andere aangemaakt in je eierstokken en vetcellen, maar kan ook uit je voeding worden gehaald. Dit wordt plantaardig oestrogeen, of fyto-oestrogeen, genoemd. Je vindt fyto oestrogeen onder andere in sojaproducten en diverse groenten, zoals asperges en broccoli.
Tijdens de overgang zul je merken dat je menstruatie onregelmatiger wordt en de menstruaties elkaar bijvoorbeeld sneller opvolgen dan normaal, dat je menstruatie juist een tijdje uitblijft of dat je langer menstrueert dan je normaal doet. Dit komt doordat de productie van progesteron daalt.