Naast viscose tref je ook regelmatig polyester aan in jeans. Polyester maakt de stof soepeler en zorgt voor meer vormvastheid. Dus in dat geval behoudt de jeans juist beter zijn pasvorm.
Beperk de hoeveelheid elastaan tot 2%. Katoen is een vezel die heel zacht aanvoelt, polyester voelt iets minder comfortabel maar zorgt ervoor dat de broek strakker blijft zitten. De ideale samenstelling van een jeansbroek is dus: 92% katoen, 6% polyester en 2% elastaan.
Een spijkerbroek, ook wel jeans, is een broek die meestal van een blauwe, sterke, gekeperde katoenen stof (denim oftewel spijkerstof) wordt gemaakt.
Geliefde stoffen voor broeken zijn spijkerstoffen en katoenkeper. Deze stoffen zijn vrij stevig en slijtvast, waardoor ze veel kunnen hebben. Romaniet jersey, ook wel Punta di Roma, is een geschikte stof voor het naaien van elastische stoffen.
Bij een stretch broek is er circa 2% elastaan in de stof verwerkt. Elastaan maakt de werkbroek rekbaarder en dus minder stug. De ene persoon vind het fijn om een stugge werkbroek te dragen en de ander vindt een rekbare broek comfortabeler.
Naast viscose tref je ook regelmatig polyester aan in jeans. Polyester maakt de stof soepeler en zorgt voor meer vormvastheid. Dus in dat geval behoudt de jeans juist beter zijn pasvorm.
Je kunt het beste kiezen voor een jeans gemaakt van 92% katoen, 6% polyester en 2% elastaan. Te veel elastaan zorgt er namelijk voor dat je jeans gaat uitlopen. Hieronder hebben een paar broeken geselecteerd die 2% of minder elastaan bevatten en die dus niet zullen uitlopen.
De stof polyester is een synthetische vezel die licht, duurzaam, vormvast, kreukvrij en isolerend is. Wereldwijd is polyester de meest gebruikte stof voor textiel. Als afkorting wordt vaak PES gebruikt.
Katoenen zomerbroeken
Je meest veilige keuze is ook dan katoen. Ook qua zomerbroeken kan je het beste voor een model gaan met een beetje stretch, maar veel katoen.
Punta di Roma wordt ook wel heavy jersey of romaniet jersey genoemd. De stof is een dikkere soort tricot, daardoor heerlijk warm en zeer geschikt voor de najaarsmode. De van oorsprong Italiaanse stof is stevig en makkelijk in gebruik.
Ze hadden veel overeenkomsten, maar werden anders geweven: Denim werd gemaakt van een gekleurde en een witte draad, wat je vooral aan de binnenkant van het weefsel goed kunt zien. Jeans werd geweven van twee draden van dezelfde kleur: dus helemaal blauw.
Het is absoluut niet goed voor de stof om jeans te vaak een wasbeurt te geven. Lucht ze gewoon vaak genoeg om geurtjes te vermijden. Vlekken kan je er best afwassen, zonder de volledige jeansbroek nat te maken. Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden.
' 'Ook bij de gerenommeerde merken is de kwaliteit drastisch afgenomen. Een Levi's spijkerbroek van een (in mijn ogen) erg hoge prijs van 100 euro gaat tegenwoordig maar twee à drie jaar mee.
Besteed aandacht aan de knieBij het passen van jeans let je meestal vooral op hoe 'ie zit in je taille en bij de zoom. Let echter ook goed op hoe de broek zit bij je knie. Als je een broek koopt waarbij de ruimte voor de knie net iets hoger is gepositioneerd dan waar je knie daadwerkelijk zit, lijken je benen langer.
Het beste is om denim te wassen met een beetje azijn. Azijn zorgt ervoor dat de kleuren langer goed blijven en dat de stof soepeler wordt.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor de zomer.
Een ander verschil tussen gebreide stoffen, ook wel een knit fabrics in het Engels, en geweven stoffen is het rafelen. Een stof die gebreid is rafelt niet. Dat is heel fijn, want dan hoef je de randen niet altijd af te werken. Vanwege de breistructuur zit er van nature rek in gebreide stof.
Linnen voelt zelfs nog net wat koeler aan dan katoen. Ook is het sterker dan katoen. Wat veel mensen een nadelige eigenschap vinden van linnen: het kreukt. Een menging met synthetische vezels zorgt ervoor dat linnen minder snel kreukt.
Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen. Vaak wordt polyester mede om deze reden gemengd met andere stoffen.
De voor- en nadelen van polyester
Polyester staat erom bekend dat het statisch is, kledingstukken kunnen soms gaan pillen en het materiaal neemt niet zo goed vocht op, het is dus slecht ademen. Toch wordt polyester vaak in sportkleding gebruikt.
- synthetische stoffen en kleding vermijden, zoals polyester en acryl. Ook al lijken die delicaat en zacht, ze absorberen onvoldoende tijdens het zweten en laten de huid niet echt ademen.
Heb je een klein buikje of een dikke buik? Dan is een high waist jeans perfect om je buikje in te verstoppen. Door de hoge tailleband zijn vetrolletjes of een klein buikje vrijwel onzichtbaar. Heb je een dikkere buik dan zorgt de hoge taille band dat deze veel minder opvalt.
Een broek van 100% spijkerstof loopt tot een halve maat uit op de plekken waar de broek strak zit. Koop je een spijkerbroek van stretchstof? Die kun je vaak zelfs 1,5 maat kleiner kopen! De broek moet natuurlijk wel dicht kunnen en je moet nog kunnen lopen, dan zit je goed.
Zie je dat de stof van je broek rondom de rits uit elkaar gaat staan? Dan zit je broek te strak. Daarnaast kun je vaak al snel zien dat de broek rode strepen achterlaat bij de taille, ook dan kun je beter een maatje groter pakken. Als het nog niet te laat is en je bent nog in de winkel, ga dan ook even ergens zitten.