Dure spiegels worden met de hand gemaakt en handmatig gekleurd, hierdoor behoud het zijn waarde en zijn deze spiegels het antiek van de toekomst. Veel spiegels worden tegenwoordig massaal aangeboden op vergelijkingssites.
Spiegelglas is verkrijgbaar in verschillende diktes en kleuren. De meest gebruikte diktes zijn vier en zes millimeter. Voor het bestellen van spiegelglas van 4 millimeter dikte en 150 cm hoog, 50 centimeter breed moet men €33,75 betalen. Bij een dikte van 6 millimeter en dezelfde maat is de prijs €45,-.
Het geheim achter de spiegel is metaal. Metaal kaatst het licht namelijk recht terug. Het metaallaagje dat bij een spiegel vaak wordt gebruikt is zilver. Zilver is licht en glad en weerkaatst daarom het meeste licht terug.
De eerste spiegels werden door de Romeinen en Egyptenaren gemaakt door ronde koperen of bronzen schijven te polijsten totdat ze zodanig blonken dat men zijn of haar spiegelbeeld erin kon zien. Vaak werd aan die spiegels een handvat bevestigd.
Een kenmerk voor een antieke spiegel is vaak dat er zwarte plekken in het glas zitten. Als u kiest voor een grote tweedehands spiegel denk dan na over het vervoer ervan. Het beste kan een spiegel rechtopstaand vervoerd worden, goed verpakt met beschermhoeken en bubbeltjesfolie in een grote doos.
De Louis Philippe-stijl antieke Franse spiegels bevatten vaak elegante 'simpele' lijsten met afgeronde hoeken en een sober decoratief aspect, zoals bloem- of streeppatronen op de lijst of een kuif in de vorm van een schelp of hart.
Barok spiegels hebben speelse vormen en weelderige krullen, in de barok tijd gebruikte men lichte kleuren en veel bladgoud. Ook werd er veel gebruik gemaakt van ovale vormen. Deze kuifspiegel met sierlijke krullen is een antieke barok spiegel.
Spiegels zijn gemaakt van glas en metaal en kunnen zo als een orgon-accumulator (~energie-opwekker) werken. Staat je bed dus recht tegenover een spiegel, dan kan deze versnelde, onrustige energie- en etherstroom op de aura van de slapende persoon inwerken.
Het licht van de lamp komt in beide ogen. Als je de richting van de teruggekaatste lichtstralen terug volgt zie je waarom de hersenen denken dat het van achter de spiegel komt. Als je in een spiegel kijkt, zie je jouw spiegelbeeld. Je spiegelbeeld lijkt veel op jezelf.
Vaker komen we in de christelijke traditie de spiegel als symbool van de goddelijke werkelijkheid tegen. Er wordt soms gesproken over de schepping als spiegel van Gods wezen. De spiegel fascineert en wakkert de fantasie aan, doorgaans met als achtergrond het religieuze.
De lichtstralen gaan door het glas heen en de spiegelende laag weerkaatst deze stralen. Zo kun je jezelf zien! Aan de achterkant van de spiegel zit de deklaag. Deze laag bestaat uit zwarte lak.
Weerkaatsing. Kijken naar je spiegelbeeld is kijken naar weerkaatst licht. Een spiegel is een stuk glas of doorzichtig plastic met daarachter een laagje glanzend metaal (bijvoorbeeld zilver of aluminium). Een spiegel kan heel goed het licht weerkaatsen doordat het zo glad is.
Een normale spiegel reflecteert omdat er achter het glas een dun laagje metaal zit. Bij doorkijkspiegels is dat laagje extreem dun, het bestaat soms maar uit enkele metaalmoleculen. Daardoor laat het een deel van het licht door, terwijl het meeste licht wordt weerkaatst.
Uit de regelgeving van de RDW blijkt dat een rechter buitenspiegel verplicht is voor auto's van na 25-1-2010. Uw auto is uit 2007 en hoeft dus geen rechter buitenspiegel te hebben. Voorwaarde is wel dat u een binnenspiegel heeft en dat het zicht naar achteren vrij is.
Het percentage licht dat matglas doorlaat is echter gelijk aan dat van een normale glasplaat. Melkglas laat dus voldoende licht door, maar zorgt er wel voor dat de beglazing niet doorzichtig is. Melkglas is ideaal bij een badkamerraam of voordeur.
Rookglas is "In de massa" gekleurd floatglas. De kleur zit door en door in het glas. Afhankelijk van de dikte wordt de kleur donkerder, waardoor er moeilijker doorheen valt te kijken.
Spiegels weerspiegelen zo'n 95% van het licht. Helder glas reflecteert ongeveer 6% tot 8% wanneer het licht het oppervlak loodrecht raakt. Hierdoor krijg je een minder duidelijk perspectief dan bij een spiegel. Door minder perspectief lijk je dikker.
Best een bijzonder fenomeen waar de meeste mensen last van hebben. Hoe komt dit? Het gaat erom dat we denken dat wij ons spiegelbeeld zijn. Je ziet namelijk je spiegelbeeld in de spiegel (ja, ok dat wist je wel) en dan is alles omgedraaid: je linkerkant wordt je rechterkant en je rechterkant wordt je linkerkant.
Mensen hebben twee ogen/lenzen en kunnen daarom diepte en perspectief zien. Een camera heeft slechts één lens en ziet dus geen diepte en perspectief. Een camera spreidt een object hierdoor uit als een pannenkoek, waardoor een object breder lijkt.
Als er iemand was overleden werd er een zwarte doek over de spiegel gehangen. Dat was om de geest weg te kunnen laten gaan. Alle spiegels in huis moesten worden afgedekt. Buiten werden er ook nog zwarte linten opgehangen.
Zorg daarnaast dat je langs beide kanten in bed kunt stappen (ook als je alleen slaapt) en dat enkel het hoofdeinde tegen een muur staat (liefst in het midden en naar het noorden gericht). Ook dat zorgt voor meer balans. Volgens de feng shui mag je bed nooit onder een raam of tussen het raam en de deur staan.
Plaats de spiegel op de plaats waar het meeste daglicht binnenkomt voor een optimaal effect om de ruimte lichter te maken. Heeft u weinig daglicht, zet dan een grote staande schemerlamp voor de spiegel of een mooie hanglamp zodat de spiegel het licht van de lamp kan weerkaatsen.
De barok heeft zijn oorsprong in Italië, waar rond 1600 Caravaggio met grote lichteffecten meer dramatiek in zijn werk probeert te krijgen. Zijn realistische stijl wordt snel populair en vindt navolgers in heel Europa.
Wat is een gelaagde spiegel (oftewel een dubbelzijdige spiegel)? Dit is een spiegel die is samengesteld uit twee spiegels van 3 mm dikte. Deze zijn met de achterkant aan elkaar verlijmd. Hierdoor krijg je een spiegel die aan beide zijden een spiegelfunctie heeft.
Confrontatiespiegels worden ook wel halfdoorlatende spiegels of spionspiegels genoemd. De persoon voor de spiegel ziet zichzelf, maar ook de persoon die achter de spiegel staat ziet die persoon. Je kunt dus van achter de spiegel kijken naar degene die ervoor staat.