Aardappelloof, taxussnoeisel, vingerhoedskruid, doornappel, haksel van Amerikaanse vogelkers,... Er staan voor de mens heel wat giftige planten in tuinen. Plantaardige gifstoffen weren planteneters en dit vooral tijdens het leven van de plant, maar ook meestal wanneer de planten gedroogd zijn.
Dit zijn 9 giftige planten in Nederland en België:
Gevlekte scheerling. Vingerhoedskruid. Doornappel. Wolfskers.
"Denk bijvoorbeeld aan de taxus. Alles daaraan is giftig, behalve het vruchtvlees van de besjes." Andere giftige planten die we vaak in de tuin of in de natuur tegenkomen zijn het vingerhoedskruid, de monnikskap en de berenklauw.
Om met het antwoord te beginnen: Ja, hedera is giftig voor mensen en dieren. In het blad en de bessen zit de stof hederagenine. Deze stof veroorzaakt klachten. Het belangrijkste voordeel van de hedera – dat deze het hele jaar door groen blijft – is nu een nadeel.
Gifsumak is de giftigste plant van Nederland en groeit alleen op de Vangdijk in Friesland.
Wat veel mensen niet weten is dat een hortensia giftig is. Het zijn geen planten waar een hond of kat zomaar aan gaat knabbelen, vandaar dat het vaak niet bekend is dat ze giftig zijn. Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop.
De blauweregen is een giftige en irriterende plant. Het zijn de peulen en erwtjes die meestal de oorzaak van accidentele vergiftigingen bij kinderen zijn. Het sap van de plant kan de ogen sterk irriteren.
De wonderboom komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika en Indië, maar wordt vandaag de dag overal ter wereld gebruikt als sierplant. De plant is volgens het Guiness Book of World Records de meest giftige plant ter wereld. Alle delen van de plant zijn giftig. De vruchten van de boom bevatten het gif ricine.
De Orchidee is geen giftige plant, al wordt het niet aangeraden om een hap te nemen van de bladeren. Let dus wel een beetje op met kinderen en huisdieren. Het sap van de Orchidee kan wellicht voor wat huidirritatie zorgen, maar niets ernstigs. De Orchidee is een redelijk makkelijke plant om in huis te hebben.
De lupine is giftig door de stof chinolizidine-alkaloïde, met name in de zaden is deze stof te vinden. Ook kan de plant een allergische reactie opwekken en inmiddels is het voor voedselproducenten verplicht te melden als er in een product lupine is verwerkt.
Naast rauwe kip, voedsel dat op de grond gevallen is en andere dingen die je achter uit het keuken kastje vist, kunnen deze voedingsmiddelen meer dan alleen wat buikkrampen veroorzaken. Niet de vruchten zelf maar de pitten van kersen, abrikozen nectarines en perziken bevatten veel van de giftige stof cyanide.
Vingerhoedskruid ( Digitalis purpurea) bevat onder andere digitoxine en digitaline, voornamelijk in de groene bladeren en zaden, waardoor inname van 2-3 g gedroogde blaadjes al dodelijk kan zijn. Giftige planten worden soms ook expres gegeten bijvoorbeeld voor hun geneeskrachtige of hallucinerende werking.
Maar ook narcissen zijn giftig: het eten ervan leidt tot braken, buikpijn en diarree. Prachtig in de tuin, maar extreem giftig: de oleander. Als een kind al een klein stukje van een blaadje of bloem inslikt, kan dit grote gevolgen hebben. Het gif van de oleander heeft effect op ons hart.
De goudenregen is een zeer giftige plant. De vruchten van goudenregen lijken een beetje op eetbare boontjes. Kinderen verzamelen ze soms om te spelen en lopen zo gevaar op cytisinevergiftiging. Het giftige cytisine is aanwezig in alle plantendelen en de effecten ervan zijn vergelijkbaar met die van nicotine.
Giftig voor mens en dier
Om met het slechte nieuws te beginnen; de ridderspoor is een bijzonder giftige plant. Net als bij andere leden van de ranonkelfamilie is dit wel echt iets om in gedachten te houden.
De Gevlekte scheerling bloeit met witte schermen in bermen en langs bosschages. De tot 2 meter hoog wordende planten vallen op door hun stevige stengels met rood-bruine vlekken en meervoudig geveerde bladeren met bladschedes. Ze staan op rijke en vochtige grond.
Toxiciteit. Narcissen bevatten lycorine, een giftige alkaloïde die bij inname aanleiding geeft tot braken, buikpijn en diarree. Bij volwassenen is de intoxicatie dikwijls het gevolg van het eten van narcissenbollen, die met uien kunnen worden verward.
Verse keukenkruiden zoals peterselie of munt zijn zelfs gezond voor je kat!
Bananenplant. De relatief klein blijvende bananenplanten die wij in onze Nederlandse huiskamers houden (Musa tropicana of Musa acuminata) zijn niet giftig voor kat en hond en door het grote blad blijven ze er meestal ook goed vanaf.
De inname van betrekkelijk kleine hoeveelheid giftige bessen kan (ernstige) klachten veroorzaken, zoals braken, maagpijn, buikkrampen, misselijkheid. Kinderen zijn gevoeliger dan volwassenen voor eenzelfde dosis.
De bloemen zijn vrij groot (2-3 cm), okselstandig, alleenstaand of 2 bijeen, gesteeld, knikkend. De kelk is behaard, tot op 2/3 van zijn lengte ingesneden met 5 eironde, spitse slippen, die na de bloeitijd weinig in grootte toenemen. Hij is eerst klokvormig, ten slotte stervormig, onder de vrucht uitgespreid.
Ricine is een uiterst giftige stof die voorkomt in bonen van de wonderboom (ricinus communis; wolfsmelkfamilie), een snelgroeiende eenjarige plant. Het gif is gemakkelijk te produceren, en eveneens gemakkelijk te bewaren. Inademing van gas van de stof of consumptie ervan, of inspuiting in het bloed kan dodelijk zijn.
Alle delen van de buxus bevatten giftige stoffen die vrij snel kunnen leiden tot de dood van een dier dat ervan heeft gegeten. Zeer kleine hoeveelheden kunnen geen kwaad, maar als dieren van de buxus gaan eten, nemen ze al gauw teveel in.
Er zijn overigens genoeg niet giftige klimplanten (maar dan niet wintergroen): klimrozen, hop, bruidssluier, druif, wilde wingerd of doornloze braam, of framboos. gewoon hedera( klimop) planten.
Ja, de Toscaanse jasmijn is licht giftig. Het witte sap dat uit de stengels komt kan de huid irriteren.