Vaak wordt er gesteld dat – als je geen tamari kan vinden – sojasaus een waardige vervanger is.
Tamari is een krachtige Japanse sojasaus, die gemaakt wordt van sojabonen en koji (een unieke Japanse schimmel). Sojasaus is veruit het belangrijkste ingrediënt in de Japanse keuken.
Shoyu, Tamari en Ketjap zijn allemaal sojasauzen. Deze sojasauzen worden gemaakt van gefermenteerde sojabonen, als een bijproduct van Miso. Je gebruikt sojasaus als hartige smaakmaker in soepen, sauzen, wokgerechten, groente- en granenschotels, dipsaus, in marinades of om bijvoorbeeld vlees op smaak te brengen.
gefermenteerde soja werkt als een probioticum in onze darmen. het is in de vorm van Tamari een geweldige smaakmaker (zeker een aanrader voor de mensen die nog veel met Maggi (veel zout en glutamaten) koken. Soja bevat flink veel fyto oestrogenen.
Door soja, zaden en bonen te laten ontspruiten, weken of fermenteren worden de fytinezuren voor een groot deel afgebroken. Fytinezuur heeft namelijk de nare eigenschap dat het de opname van andere mineralen tegengaat, vooral magnesium en zink. Ook zet het de spijsvertering onder druk en kan het darmklachten geven.
De werkzame stofjes in soja, de zogenaamde “isoflavonen”, of “fyto-oestrogenen” lijken wat op de vrouwelijke hormonen die tijdens de overgang belangrijk zijn. Ze hebben dezelfde chemische structuur en binden zich ook aan oestrogeenreceptoren in het lichaam. Zo helpen ze de hormoonhuishouding in balans te houden.
Tamari ah kopen? Tamari is een glutenvrije sojasaus. Het merk Tamari is niet te koop bij ah maar er is wel een goed Tamari alternatief: Go-Tan Soya sauce gluten vrije sojasaus of Kikkoman Sojasaus glutenvrije sojasaus.
De natuurlijk gefermenteerde sojasauzen Tamari (glutenvrij) en Shoyu worden al eeuwenlang beschouwd als de pareltjes onder de specerijen. Deze heerlijke sauzen worden gebruikt om wokgerechten, soepen of salades op smaak te brengen.
Dankzij het verbeterde recept is de Tamari glutenvrije sojasaus niet alleen glutenvrij, maar ook halal. Hij kan ook door mensen met islamitisch geloof zonder problemen worden gebruikt om te koken, te kruiden of te verfijnen. Kijk gewoon naar het gecertificeerde glutenvrij- en halal-zegel op het etiket.
Shoyu onderscheidt zich van Tamari door zijn samenstelling: Shoyu bestaat uit gefermenteerde soja en tarwe, terwijl Tamari puur gefermenteerde soja is. Shoyu heeft een zeer goede voedingswaarde: hij is rijk aan eiwitten.
Een belofte die Kikkoman zijn vele sojasaus-fans overal ter wereld al decennialang geeft. Want Kikkoman sojasaus bestaat uit slechts vier geselecteerde ingrediënten: water, sojabonen, tarwe en keukenzout. Hij bevat geen enkel kunstmatig additief - maar heeft wel volle smaak.
Sojasaus is een gefermenteerde saus, gemaakt van sojabonen, water, graan en zeezout.
Kikkoman natuurlijk gebrouwen zoete sojasaus verleent gerechten een bijzondere zoet-pikante smaak en past perfect bij vlees en groenten maar ook bij soepen en salades.
Er zijn verschillende soorten ketjap verkrijgbaar. Welke soort je gebruikt in een gerecht, ligt deels aan het merk dat je koopt, maar vooral aan je eigen smaak. Sommige mensen vinden ketjap medja de allerlekkerste, terwijl anderen ketjap manis voor álles gebruiken.
Shiro | Shiro betekent wit en staat in dit geval voor de allerlichtste variant sojasaus. Qua smaak en kleur gaat deze ook al een stuk verder weg van bijvoorbeeld koikuchi. En krijgt het meer een smaak die lijkt op sake of mirin.
Shoyu = Zoute sojasaus uit Japan. Gestoomde sojabonen worden met geroosterde tarwe, water, zout en een speciale schimmelcultuur gedurende een jaar of langer bewaard in grote houten vaten.
Alternatieven voor sojasaus zijn vissaus, tamari of ketjap of misopasta.
Dek Som Boon Shoyu sojasaus 250 ML
De traditionele Japanse sojasaus verschilt van de Chinese sojasaus. Japanse sojasaus bevat tarwe en is hierdoor iets milder van smaak. Gebruik Healthy Boy Shoyu Sojasaus als smaakmaker op tafel. Deze veelzijdige saus geeft elk gerecht een lekkere, hartige smaak.
Tamari glutenvrije sojasaus zonder tarwe als ingredient, nu ook met handige unieke doseerfles voor op tafel. Onze glutenvrije sojasaus is op natuurlijke wijze gefermenteerd en gebrouwen. Om dit 100% te garanderen, wordt elke productie hierop apart gecontroleerd en getest. Direct klaar voor gebruik.
Glutenvrije smaakmakers
Je zult zien dat er heel wat heerlijke glutenvrije gerechten te maken zijn. Onze Natuurlijk gebrouwen Tamari glutenvrije sojasaus en Glutenvrije Teriyaki marinade zorgen bij elk recept voor de unieke smaakkick van Kikkoman.
Die kun je allemaal online bestellen in de webshop van Tomasu. En kun je geen genoeg krijgen van het goedje, dan heeft Tomasu nu ook een vaatje sojasaus voor je beschikbaar. Met daarin drie liter van hun klassieke sojasaus. Kost je € 250,- euro, maar dan heb je ook wel sojasaus for life.
Ook bij de gezondheidsrisico's komen die isoflavonen terug. Deze stof kan namelijk ook een negatief effect op je lichaam hebben. Het eten van soja kan je lichaam stimuleren of hinderen om oestrogeen aan te maken. Dit heeft effect op je natuurlijke hormoonbalans.
Te weinig oestrogeen kan vooral in de overgang voorkomen en dit kan een lange lijst van klachten geven: opvliegers, watten in het hoofd, stemmingswisselingen, depressieve klachten, laag libido, botontkalking, pijnlijke gewrichten en slaapproblemen, om er enkele te noemen.
De meeste sojaproducten van Alpro zijn arm aan verzadigde vetten, bevatten voldoende onverzadigde vetten, zijn een goede bron van hoogwaardige eiwitten, vitamine B2, B12 en D, en leveren calcium in dezelfde hoeveelheid en met een vergelijkbare biobeschikbaarheid als zuivel.