Hoe zwaarder de auto is en hoe sneller deze gaat, hoe meer schade je auto kan aanrichten. Daarom zijn echte scheurijzers met veel PK en een hoger gewicht duurder om te verzekeren. Vroeger werd er door sommige autoverzekeraars ook onderscheid gemaakt in autokleur.
Autoverzekeringen zijn vooral duur, omdat verzekeraar schades moeten uitbetalen. Wanneer er meer schades ontstaan, moeten autoverzekeraars meer uitbetalen. Vervolgens wordt de premie hoger, omdat alle klanten deze schades samen betalen. Wanneer we allemaal minder schades veroorzaken, worden de premies lager.
Waar kan je een dure auto verzekeren? Een dure auto verzekeren kan bij een gespecialiseerde autoverzekeraar. Dit is een partij die zich exclusief richt op het verzekeren van dure auto's. Houd er echter wel rekening mee dat de premie hiervan vele malen hoger ligt bij een gewone autoverzekeraar.
De premie is het bedrag wat je aan jouw verzekeraar betaalt voor je verzekering. Het is als het ware het prijskaartje van bijvoorbeeld een ANWB autoverzekering, een motorverzekering, een fietsverzekering of een reisverzekering.
Waarom is een autoverzekering verplicht? Dat een autoverzekering verplicht is, heeft te maken met de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam). Deze wet is in 1963 tot stand gekomen om eventuele slachtoffers te beschermen. Volgens de wet moet iedereen met een auto minimaal een WA-verzekering hebben.
Heeft u een motorrijtuig? Bijvoorbeeld een auto, motor of scooter? Dan moet u een WA-verzekering afsluiten. Dit staat in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam).
Het verschil in de autoverzekering per postcode gebied wordt veroorzaakt door het risico op schade in dat gebied. De autoverzekeraar houdt bij hoeveel aanrijdingen er plaatsvinden in een bepaald postcodegebied. Hoe meer aanrijdingen in een postcodegebied hoe groter de kans op schade.
De verschillen zitten 'm vooral in de kleine lettertjes, zoals acceptatiecriteria (bijvoorbeeld leeftijdsgrenzen), de premieopbouw en het effect van schadeclaims (bonus-malus). Maar ook in de opzegtermijnen, aanvullende dekkingen (zoals pechhulp) en regelingen voor een tweede auto in het gezin zitten verschillen.
We krijgen regelmatig de vraag: ”wat kost een autoverzekering”. Gemiddeld kosten autoverzekeringen zo'n 75 euro per maand, maar de premie is voor iedereen anders. Je betaalt misschien 30 óf 90 euro per maand. De prijs wordt namelijk bepaalt door een aantal persoonlijke kenmerken.
De premie van je autoverzekering wordt door een aantal dingen bepaald. Je leeftijd is er één van. Vaak betaal je als jongere namelijk een hogere premie dan een ouder iemand. Dit geldt ook voor senioren.
Verhogingen van tientallen procenten kunnen onredelijk aanvoelen, maar volgens een uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) mag het. Dit mag bij verlenging van de polis, maar ook bij het claimen van veel schades op de betreffende verzekering.
Voor jongeren tot 24 jaar is een autoverzekering gemiddeld aanzienlijk duurder. De verschillen kunnen zeer groot zijn. Dit wordt veroorzaakt doordat ze over het algemeen minder ervaren en wispelturiger zijn in het verkeer. Vooral voor deze groep kan het vergelijken van de autoverzekering financieel zeer lonend zijn.
Over het algemeen zijn de grotere verzekeraars minder streng in hun acceptatiebeleid: Ohra, Univé, Centraal Beheer Achmea en Nationale Nederlanden. Bij deze verzekeraars is de kans op het acceptatie het grootst.
Een benzineauto is altijd het goedkoopst qua wegenbelasting welke gevolgd wordt door de gas (LPG) en op de laatste plek komt de diesel. Hoe zwaarder de auto, hoe groter de verschillen in prijs worden tussen benzine en diesel. Een lichte auto is veel goedkoper in wegenbelasting vergeleken met een zware auto.
Verloren jaren weer opbouwen
Bij elke schade die u claimt, verliest u 5 schadevrije jaren. U krijgt echter slechts 1 schadevrij jaar per jaar, mits u geen schade claimt. Na een terugval kost het dus 5 jaar voordat u weer op hetzelfde aantal jaren zit.
Een autoverzekering voor een beginnend bestuurder kost gemiddeld tussen de €40 en €54 per maand. De hoogte van de kosten voor de autoverzekering voor een beginnend bestuurder hangt af van de dekking en van het aantal schadevrije jaren de beginnend bestuurder heeft opgebouwd.
Bij het berekenen van de premie schat de verzekeraar het risico op schade in. Dat kan schade zijn die je zelf veroorzaakt, maar ook schade die door anderen wordt veroorzaakt. Daarbij geldt over het algemeen: hoe hoger het risico, hoe hoger de premie.
Aantal afgelegde kilometers per jaar
Je loopt meer risico om betrokken te raken bij een ongeval als je meer kilometers aflegt. Hierdoor heeft het aantal kilometers effect op je premie. Sommige verzekeraars geven je bijvoorbeeld een korting wanneer je minder dan een bepaald aantal kilometers per jaar rijdt.
Het antwoord op de vraag 'hoe lang mag je onverzekerd rijden'? is simpel: rijden in een auto die niet verzekerd is mag in het geheel niet. Ook niet tijdelijk. Er zijn wel enkele situaties waarin het niet nodig is om je auto te verzekeren, bijvoorbeeld als je je auto hebt geschorst.
Als je bij een controle niet kunt aantonen dat de auto verzekerd is, krijg je een boete van 600 euro (2021). Rijd je schade met een onverzekerde auto, dan is er niks verzekerd en wordt er ook niks vergoed. Als je binnen 28 dagen de auto niet hebt verzekerd op naam, ontvang je een waarschuwing van de RDW.
De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid bijvoorbeeld is verplicht voor elk motorvoertuig waarmee u op de openbare weg komt: auto, motor, speed pedelec, scooter, kampeerauto, … Een bestuurdersverzekering is daarentegen niet verplicht.
Over het algemeen kun je als 18- tot 24-jarige bestuurder auto's tot 100 kW oftewel 136 pk vermogen verzekeren.
Ben je 23 jaar of jonger en wil je een autoverzekering direct afsluiten? Dan betaal je waarschijnlijk een hogere premie dan je ouders. Als jonge bestuurder heb je nog weinig rijervaring en is de kans op een schade of een ongeluk groter. Daarom betaal je tot en met 23 jaar een hogere premie voor je autoverzekering.