Zoals de meeste medicijnen hebben oogdruppels een uiterste houdbaarheidsdatum. Tot deze datum is een goede werking van het medicijn gegarandeerd.
Als u een flesje opent, noteer dan de datum van openen op het etiket van het flesje. Zo kunt u later nagaan of u de oogdruppels nog mag gebruiken. Oogdruppels zijn meestal houdbaar tot 1 maand na het openen van de verpakking. Meer informatie over de houdbaarheid vindt u meestal op de verpakking of bij uw apotheek.
Wanneer u een flesje opent, let dan op de houdbaarheidsdatum en noteer deze datum op het etiket van het flesje. Op die manier kunt u later zien of u de medicatie nog mag gebruiken. Oogdruppels zijn meestal nog 1 maand houdbaar, na het openen van de verpakking.
Hoe langer je een bepaald medicijn bewaart, hoe minder de werking wordt. In het beste geval zullen de medicijnen na de houdbaarheidsdatum dus niet meer werken, maar het kan ook ergere gevolgen hebben. Er kan namelijk ook een ontledingsreactie ontstaan waarbij de chemische verbinding van een medicijn afbreekt.
Bewaar de oordruppels zoals op het etiket is aangegeven. Onaangebroken zijn de oordruppels houdbaar tot de uiterste gebruiksdatum die op het etiket staat. Na openen zijn de oordruppels meestal 6 maanden houdbaar. U kunt het indruppelen het beste zo goed mogelijk verdelen over de dag voor een constant effect.
In een geneesmiddel kan namelijk een zogeheten 'ontledingsreactie' ontstaan. Dit betekent dat er een reactie ontstaat waarbij een chemische verbinding van het medicijn afbreekt. Een medicijn kan dan giftig worden en orgaanschade veroorzaken. Neem dus nooit een medicijn in dat over de datum is!
Bewaar de oordruppels zoals op het etiket is aangegeven. Onaangebroken zijn de oordruppels houdbaar tot de uiterste gebruiksdatum die op het etiket staat. Na openen zijn de oordruppels meestal 6 maanden houdbaar. U kunt het indruppelen het beste zo goed mogelijk verdelen over de dag voor een constant effect.
Dit kunt u beter niet meer gebruiken als het medicijn is verlopen. “Bij oogdruppels bijvoorbeeld kunnen er snel bacteriën groeien in de vloeistof. En deze bacteriën wilt u natuurlijk niet in uw oog. Pas daarom op dat u niet over de houdsbaarheidsdatum gaat met een vloeibaar medicijn.”
Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers, zoals bacteriën, gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum is het product dus niet meer veilig.
Op de verpakking staat een houdbaarheidsdatum. Dit is de periode waarin de fabrikant garandeert dat het medicijn, mits ongeopend en goed bewaard, niet van kwaliteit en werkzaamheid verandert. Na het openen geldt een andere termijn; de gebruikstermijn.
Gebruik de oogdruppels bij voorkeur 's avonds, omdat het dan sterker werkt.
De grote winnaar is everclear Eye Drops! De plantaardige ingrediënten en de natuurlijke formule van deze oogdruppels zorgen voor een langdurig hydraterend effect. Of je nu last hebt van droge ogen door het staren naar een computerscherm of geïrriteerde ogen veroorzaakt door hooikoorts, wind of rook.
Het advies is om na het druppelen uw traanbuis tenminste 1 minuut dicht te drukken. Dit vermindert de kans op bijwerkingen en een vieze smaak in de mond. minuten tussen de verschillende druppels. Als u zowel druppels als oogzalf gebruikt doe dan eerst de oogdruppels in het oog en na ongeveer 5 minuten de oogzalf.
Medicijnen waar water in zit, zoals oogdruppels en dranken, bederven het snelst. Dit komt doordat bacteriën en schimmels in een vochtige omgeving goed kunnen groeien. Deze bacteriën en schimmels kunnen van uw handen of uw lichaam en ook wel vanuit de lucht in het medicijn terechtkomen.
Als het flesje oogdruppels geen steriele sluiting heeft krijgen bacteriën namelijk de kans zich te nestelen in het flesje. De conserveermiddelen moeten dus de groei van de bacteriën voorkomen. Maar onderzoek heeft aangetoond dat conserveermiddel geen volledige bescherming biedt tegen deze ziektekiemen.
Sommige medicijnen moeten in de koelkast worden bewaard (maar niet in het vriesvak!). Bijvoorbeeld oogdruppels, oordruppels of klysma-medicijnen. De beste plek is achter in de koelkast, liefst op het schap onder het vriesvak of boven de groentelade.
Op elk levensmiddel moet een houdbaarheidsdatum staan, tenzij specifiek is aangegeven dat een houdbaarheidsdatum niet verplicht is. Bij bederfelijke producten is dat een uiterste consumptiedatum ('te gebruiken tot'). Op alle andere levensmiddelen de datum van minimale houdbaarheid ('ten minste houdbaar tot (einde)').
THT: tenminste houdbaar tot en met
Dit product mag je ook gebruiken ná de datum die op de verpakking staat. Je moet dan wel kijken, ruiken, en proeven of het product nog goed is. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum. THT staat voor tenminste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat.
Dat is een sensor in de vorm van een sticker die de bewaartemperatuur van een product bijhoudt en op basis daarvan aangeeft hoe lang een product nog houdbaar is.
Breng medicijnen die u niet meer gebruikt naar de apotheek of een plek voor klein chemisch afval. Dan worden ze veilig verwerkt, waardoor geen medicijnresten in het milieu terechtkomen.
Poeders, tabletten en dragees: kun je vaak twee jaar bewaren, maar de werking kan in die tijd wel afnemen. Gebruik deze medicijnen niet als de kleur anders is of als er brokken ontstaan. Zijn tabletten aan elkaar gekleefd, gebruik ze dan niet. Vloeibare medicijnen en drankjes: zijn na openen zes maanden houdbaar.
De meeste tubes met ooggel zijn na openen nog 1 maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft geopend. De ooggel voor eenmalig gebruikt (herkenbaar aan Unit Dose) moet u direct na gebruik weggooien.
Zoals bij vele geneesmiddelen kan ook het gebruik van oordruppels tot bepaalde bijwerkingen leiden. Indien oordruppels in een gezond of reeds genezen middenoor terechtkomen, kan dat een beschadiging van het binnenoor geven. Dit heeft tot gevolg dat het gehoor minder wordt en dat er oorsuizen of duizeligheid optreden.
Het oor laten uitspuiten door de assistente
Dat houdt u onder uw oor. De assistente spuit lauw water in uw oor, soms is dit een paar keer nodig. Het lauwe water stroomt met de oorprop naar buiten, in het bakje. Losse stukjes oorsmeer worden soms met een haakje verwijderd.
Wat doet azijnzuur in het oor en waarbij gebruik ik het? Azijnzuur is een zure stof en werkt ontsmettend. Artsen schrijven dit medicijn voor bij gehoorgangontsteking.