Voorrangsweg. Aan dit bord kun je zien dat je je op een voorrangsweg bevindt. Alle andere bestuurders moeten voorrang verlenen aan bestuurders op de voorrangsweg. Let op: Langs een voorrangsweg buiten de bebouwde kom mag je niet parkeren.
De betekenis van een verkeersbord met een streep is dat het een einde van een bepaalde situatie aangeeft.
Het blauwe bord is in de binnenvaart een sein waarmee een schip aan een tegengesteld naderend ander schip kan aangeven dat het voorbijvaren stuurboord op stuurboord zal gebeuren. Midden in het blauwe bord bevindt zich een wit knipperlicht.
Verkeersbord E01 - Parkeerverbod - Officiële verkeersborden.
Parkeren is verboden: In zones waar een parkeerverbod geldt of op plaatsen waar een verkeersbord aangeeft dat het verboden is om te parkeren, dit parkeerverbod geldt dan aan die zijde van de weg waar dit bord is geplaatst voor het gehele wegvak oftewel tot het volgende kruispunt. Binnen 5 meter van een kruispunt.
Een driehoekig wit bord met een rode rand waarschuwt je voor mogelijke gevaren op de weg. Op het bord wordt aangegeven waar voor wordt gewaarschuwd.
Er moet parkeergeld worden betaald.
Openbare weg met eenrichtingsverkeer. Fietsers en speed pedelecs kunnen in beide richtingen rijden.
Vaak is het asfalt van een fietsstrook rood. De rode kleur heeft geen wettelijke betekenis. Wanneer de strook alleen rood is, (in Nederland: zonder fietssymbool), dan wordt de strook officieel fietssuggestiestrook genoemd, en kunnen andere voertuigen er ook gebruik van maken.
Een bebouwde kom kenmerkt zich namelijk door langs de weg gelegen bebouwing van zodanige omvang en dichtheid dat een duidelijk verschil in wegkenmerken benadrukt wordt. Uit de algemene regels van een bebouwde kom komt voort dat de toegestane snelheid binnen de bebouwde kom 50 km/h is, tenzij anders aangegeven.
Verbodsborden: rond bord met rode rand. Gebodsborden: rond blauw bord. Waarschuwingsborden: driehoekige borden met rode rand. Aanwijzingsborden: rechthoekige of vierkante blauwe borden.
Het bord "verboden te parkeren" geldt voor de zijde waar dit bord geplaatst is. Op deze weg is het dus verboden om aan beide zijden op de rijbaan te parkeren.
C01 – Gesloten in beide richtingen verkeersbord
Wanneer je dit bord tegenkomt betekent het dat je deze weg niet in mag. Het betekent ook dat je de weg vanuit de andere kant ook niet in mag. Deze weg is afgesloten voor voertuigen, ruiters, en geleiders van rij- of trekdieren of vee.
Een belangrijke misvatting betreft de snelheid: binnen een woonerf is de snelheid voor alle gebruikers beperkt tot 20 km per uur, en niet tot 30 km per uur zoals velen denken. Voetgangers mogen er immers de volledige breedte van de openbare weg gebruiken; bovendien is spelen op de openbare weg eveneens toegelaten.
Uit jurisprudentie blijkt dat langer dan 10 minuten stilstaan inhoudt dat er sprake is van parkeren. Kiss and Ride is dan gelimiteerd tot maximaal 10 minuten stilstaan.
Eenvoudige uitleg: Je moet hier de pijlrichting volgen en mag dus bij de eerstvolgende weg niet links of rechtsaf slaan.
Voorrangswegen
Bestuurders op de kruisende weg zien een omgekeerde witte driehoek met een rode rand (bord B6). De betekenis is: verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg. Bord B6 staat ook bij kruisingen met een voorrangsweg. Een voorrangsweg herken je aan bord B1, een witte ruit met daarin een geel vlak.
Dit bord geeft de afrit van de autosnelweg aan. U verlaat met het nemen van de afrit ook het snelwegennet.
Verkeersbord BW112 - Betaald parkeren - Officiële verkeersborden.
Eenvoudige uitleg: Hier mogen auto's en vrachtauto's of motoren elkaar niet inhalen op de weg.
Het bord B6 betekend letterlijk het volgende: Verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg.
Iedereen kent de betekenis van het verkeersbord C1: “verboden richting voor iedere bestuurder“. De betekenis van verkeersbord C3 is, daarentegen, minder bekend: verboden toegang, in beide richtingen, voor iedere bestuurder. Het verkeer in de straat is dus volledig verboden voor alle voertuigen.
Bord B geeft een versmalling of einde van een vluchtstrook aan.
Een stopbord was een paal die midden op een kruispunt werd gezet. Stopborden trof men aan op kruispunten waar tijdens de spitsuren het verkeer geregeld moest worden. In het wegdek bevond zich een gaatje waarin de paal werd gezet. Bovenaan de paal bevonden zich rode en groene panelen.