Een plant in de woonkamer of de keuken, daar kijkt niemand raar van op. In de slaapkamer vind je ze minder vaak. Toch is het een goed idee om planten in de slaapkamer te zetten.Ze fleuren niet alleen de ruimte op, ze zuiveren ook de lucht en dat kan leiden tot een betere slaaprust.
En dat je beter geen planten in je slaapkamer kunt zetten is een fabeltje. Het is waar dat ze 's nachts wat zuurstof gebruiken, maar je kamergenoot verbruikt meer en die stuur je toch ook niet de deur uit?! Planten zorgen voor een rustgevende omgeving en zuiveren de lucht.
Welke planten zijn geschikt? Zowat alle planten, behalve de heel sterk geurende kamerplanten. Kies in functie van het beschikbare licht. Fijne luchtzuiverende planten om te hebben in je slaapkamer zijn Ficus elastica, Aloë vera, Sansevieria, Dracaena, lepelplant, graslelie en krulvaren.
"Ik zou denken aan rond de tien planten in je huis. Een goede luchtzuiverende in je slaapkamer en in de woonkamer twee grote planten met wat stekjes hier en daar. Het maakt je interieur af en het mooi om te zien hoe de natuur werkt."
Meestal hebben planten zonlicht nodig voor de fotosynthese; dat is het proces om koolstofdioxide om te zetten naar zuurstof. Maar er zijn ook planten die juist in het donker zuurstof afgeven zoals de Sansevieria, Aloë vera en Kalanchoë.
Omdat planten overdag licht nodig hebben om hun fotosynthese in gang te zetten, halen zij koolstofdioxide uit de lucht en maken ze zuurstof aan. Maar 's nachts werkt dit niet, door de afwezigheid van zonlicht verbruiken de planten alleen maar zuurstof. Waardoor het verhaal dat planten in de slaapkamer niet gezond is.
Zet zoveel mogelijk ramen open, ook overdag. Frisse lucht zorgt voor zuurstof waardoor je slaapkamer minder benauwd en bedompt is, ook in de zomermaanden. Tip voor tijdens warme nachten: zet niet alleen de ramen open, maar slaap ook met de gordijnen open zodat koele en frisse lucht ongehinderd binnenstroomt.
De pannenkoekplant heeft ronde bladeren die wel wat lijken op kleine pannenkoekjes. Het is een luchtzuiverende plant die ideaal is voor de slaapkamer. In de zomer kan de plant bloeien met kleine witte bloemetjes, maar dat doet hij alleen als er goed voor wordt gezorgd.
Een plant gebruikt 's nachts de suikers die gedurende de dag zijn aangemaakt, omdat er dan geen zonlicht is. Hierbij worden de suikers weer omgezet in koolstofdioxide (CO2) en water (H2O), maar er is ook zuurstof uit de lucht nodig.
Planten doen immers aan fotosynthese. Dit wil zeggen dat ze overdag onder invloed van het zonlicht zuurstof produceren. 's Nachts is dit niet mogelijk: ze nemen dan zuurstof op en stoten CO2 uit.
Er wordt vaak reclame voor de planten gemaakt door te stellen dat ze de lucht binnenshuis zuiveren. Uit nieuw onderzoek blijkt nog steeds dat kamerplanten nauwelijks enig effect hebben op de luchtkwaliteit in huis. Het is bijna jammer dat deze mythe wordt doorgeprikt.
Licht en standplaats
De Pannenkoekplant houdt van een lichte plek, maar houdt 'm uit de felste middagzon direct achter glas. Als de plant het te heet krijgt, kunnen de bladeren verschrompelen. Worden de bladeren slap en gelig, dan kan dat komen doordat 'ie teveel of juist te weinig licht krijgt.
Luchtzuiverend. De Pilea is over het algemeen een fijne luchtzuiveraar, maar door zijn kleine formaat zal hij niet zo veel lucht zuiveren als zijn grotere concurrenten. Doordat de Pannenkoekplant vrij klein is, kan hij ook maar kleine beetjes zuiveren.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
De meeste mensen zullen de slaapkamer op natuurlijke wijze ventileren door een raam open te zetten, een open rooster of een geopend klepraampje. Mechanisch ventileren kan ook door middel van een ventilatormotor die frisse lucht naar binnen brengt.
De meest simpelste manier is door natuurlijke ventilatie of verluchting. Door je ramen regelmatig open te doen, laat je frisse lucht naar binnen waardoor op een natuurlijk wijze de vochtige lucht door schone wordt vervangen. Je merkt dat de muffe geur vermindert en dat de schimmel geleidelijk aan verdwijnt.
Want hoe klein of clean je huis ook is, je kan nooit echt te veel planten hebben. Alleen moeten die zich wel op de juiste plek staan en niet te veel, maar ook niet te weinig, water krijgen.
Planten slapen niet op de manier waarop dieren dat doen. Ze hebben immers geen centraal zenuwstelsel. Toch lijkt het daar met een beetje fantasie wel op, als de koekoeksbloem, krokus en tulp 's avonds hun bloemen sluiten.
Kamerpalm / Zamioculcas
Nog zo'n sterke topper is de kamerpalm, of ook wel de Zamioculcas. Deze plant is namelijk onverwoestbaar, en dus perfect voor donkere slaapkamers. Ze hebben ook nog eens niet zo veel water nodig, dus vergeet vooral niet geen water te geven!