Macadamia noten zijn oorspronkelijk afkomstig uit Australië.Hier groeit de noot aan de macadamia boom, waar dan ook meteen de naam vandaan komt. De noten zitten verborgen in een schil, welke openbarst als de noot rijp is. Vervolgens komt de dop tevoorschijn waar de noot in zit.
De langzame groei van macadamia bomen
Van alle noten ter wereld, zijn macadamia noten de duurste per kilogram. Dit is het directe gevolg van de grote hoeveelheid tijd die gaat zitten in het rooien van de noten.
Goed voor het cholesterol
Dit komt doordat de noot hoofdzakelijk bestaat uit onverzadigde vetten. Deze gezonde vetten herstellen het balans tussen het zogenoemde slechte cholesterol (LDL) en goede cholesterol (HDL) in het lichaam. Eet 40 tot 90 gram per dag en je cholesterol gaat er op vooruit!
Macadamianoten zijn keihard om te kraken en de hardste noot ter wereld!
Macadamia's, ook wel Queensland nuts genoemd, zijn heerlijke noten met een milde smaak. Deze milde smaak zorgt ervoor dat ze zeer populair zijn als snack. Dankzij het hoge gehalte onverzadigde vetten zijn macadamia noten een uitstekende vervanger van ongezonde tussendoortjes.
Dankzij de grote hoeveelheid vitamine B en E die aanwezig is in pecannoten is deze noot het beste te omschrijven als “brain food”. De vitamines B en E staan erom bekend dat ze een positieve invloed hebben op de hersenfunctie. Ook zitten pecannoten boordevol mineralen zoals magnesium, ijzer, mangaan en zink.
De macadamia noot groeit aan de macadamia boom die oorspronkelijk uit Australië komt. De noten hebben een stugge schil die openbarst als de noten rijp zijn. De harde dop waar de noot in zit wordt vervolgens verzameld. In een fabriek wordt de dop van de noot gekraakt en dan kunnen ze verkocht worden.
Het moet zijn: 'gwa-kamole'.
De noten zijn rond en lijken een beetje op borrelnoten. Ze zijn enorm moeilijk om te kraken, het zijn de moeilijkst te kraken noten ter wereld. Er is een druk van meer dan twintig kilo per vierkante centimeter nodig om de noten uit de schil te krijgen.
Noten kweken is arbeidsintensief
Vele noten zijn bijvoorbeeld gekraakt, geroosterd, gezouten of gepeld. Al om al gebeurt er dus veel voordat de noten in de winkel liggen. Dit kost allemaal extra tijd en dat zit ook in de prijs van noten.
Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten. Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant.
Noten of zaden; bijvoorbeeld (ongezouten) pompoen of zonnebloempitten, amandelen of pistachenoten. Amandelen en pistachenoten zijn rijk aan magnesium en kunnen je helpen om te ontspannen en beter te slapen.
Waar groeit de macadamia? De macadamia groeit van oorsprong in Queensland, Australië, maar wordt tegenwoordig in veel tropische gebieden wereldwijd geteeld. De noten bevatten veel gezonde Omega-7 vetzuren (22%) en relatief weinig eiwitten. Bomen geven na ongeveer 5 jaar de eerste vruchten.
Macadamia noten zijn oorspronkelijk afkomstig uit Australië. Hier groeit de noot aan de macadamia boom, waar dan ook meteen de naam vandaan komt. De noten zitten verborgen in een schil, welke openbarst als de noot rijp is. Vervolgens komt de dop tevoorschijn waar de noot in zit.
Avocado. Is gek genoeg door sommige mensen omgedoopt tot advocado. Maar je zegt het dus gewoon zoals je het schrijft. Aaa-voo-caa-doo.
Vanille is een woord dat via het Frans aan het Spaans is ontleend. De uitspraakvariant [va(a)niejə] kwam er onder invloed van het Frans. Een vergelijkbaar voorbeeld is bastille. De variant [va(a)nilə] – of [va(a)nielə] – is de vernederlandste uitspraak.
Gnocchi - [Njok-kie] Dit Italiaanse gerecht met zachte aardappelballetjes blijkt vrij ingewikkeld om uit te spreken, want er komen vele verschillende versies voorbij. Njok-kie is de enige juiste uitspraak.
Pistachebomen zijn moeilijk te verzorgen, ze zijn heel gevoelig. Om noten van goede kwaliteit te krijgen moet hard gewerkt worden. De grond bemesten, en zorgen dat de zon de noten niet verbrandt. Er is maar één oogst per jaar.
De macadamianoot wordt ook wel gebruikt om olie van te maken. Macadamianotenolie kan gebruikt worden om in te bakken of als toevoeging aan een salade. Naast onverzadigd vet bevat de macadamianoot veel vitamine B1 en de mineralen magnesium, fosfor, ijzer, zink en calcium.
Linolzuur zorgt voor een goede vochtbalans van de huid en voorkomt ontstekingen van de huid. Noten die vooral worden aangeraden voor de huid zijn amandelen, walnoten en cashewnoten.
Het eten van noten kan bij sommige mensen leiden tot klachten zoals eczeem, urticaria (jeukende bulten) of nikkelallergie. Allergie kan voorkomen bij: Amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten en producten op basis van deze noten.
Je kan het beste kiezen voor noten die rijk zijn aan eiwitten. Van alle noten bevatten amandelen de meeste eiwitten. Per 100 gram bevatten amandelen 20 gram eiwitten. Bij krachttraining zorgt een handje amandelen van tevoren, dat ook rijk is aan vitamine E, voor bescherming van de cellen en verhoging van de weerstand.