Dat is vooral te danken aan ooievaarsstations zoals in Rossum en Groot Ammers.Maar ooievaars moeten ook een geschikt leefgebied hebben. Het is helemaal geen waterliefhebber, hij eet eigenlijk elk dierlijk voedsel dat hij naar binnen kan krijgen, van insecten tot jonge konijnen.
In de jaren 2004-2005 werd de wereldpopulatie ooievaars geschat op 230 000 paar, waarvan 52 500 broeden in Polen. Buiten Polen broeden de meeste ooievaars in die jaren in Spanje (33 217 paar), in de Oekraïne (30 000 paar), en in Wit-Rusland (20 342), Litouwen (13 000) en Letland (10 700).
Op warme, heldere dagen zie je regelmatig ooievaars hoog in de lucht rondjes draaien zonder één vleugelslag. Ze maken dan gebruik van thermiek, opwaartse stromingen die ontstaan waar luchtlagen warm worden boven (door zonnestralen) opgewarmd terrein.
Spirituele Betekenis Ooievaar
Niet per se, maar de ooievaar heeft zeker te maken met een nieuw begin. De geboorte van de nieuwe jij bijvoorbeeld, die veel meer plezier in het leven heeft. Het kan ook te maken hebben met een reis, nieuwe inzichten, een studie, hobby of een andere baan.
De ooievaar komt je altijd iets brengen dat te maken heeft met een nieuw begin. De geboorte van de nieuwe JIJ bijvoorbeeld, die veel meer plezier in het leven heeft. Het kan ook betekenen dat je op reis gaat. Een echte vakantie of een reis naar je innerlijke zelf.
De spanwijdte – dat is de afstand van vleugeltip tot vleugeltip – van een volwassen ooievaar kan 2.50 meter bedragen. Ooievaars kunnen vrij oud worden. De leeftijd van ruim 30 jaar komt voor. De gebieden waarin de ooievaar broedt, liggen in heel Europa, het Midden-Oosten, West- en Centraal-Azië en Noordwest-Afrika.
Weetjes over de ooievaar
De ooievaar bewijst zijn nut door het eten van insecten, muizen, mollen en slakken. In Nederland heeft de ooievaar nauwelijks natuurlijk vijanden. maar in Zuid-Europa wordt hij belaagd door onder andere monniksgieren en arenden. In Afrika zijn wilde roofdieren zijn natuurlijke vijanden.
De meeste ooievaars sterven in hun eerste levensjaar.Maar hiertegenover staat een aantal hoogbejaarde exemplaren, leeftijden van boven de 30 jaar komen voor.
hun snavel. Ze hebben geen roep zoals veel andere. vogels omdat er geen spieren in hun keel zitten.
Zijn terugkeer in Elzas, rond februari-maart, om zijn nest te maken is de voorbode van de lente. De ooievaar waardeert in het bijzonder de vruchtbare natuur van deze regio, met zijn vochtige graslanden en weilanden die voor veel voedsel zorgen, waaronder amfibieën en kleine waterdieren.
Voor de plaatsing van een nest is vaak een bouwvergunning of minstens meldingsplicht bij de gemeente nodig. Dit verschilt per gemeente. In geval van plaatsing van een nest in de uiterwaarden van een rivier is, ook op particulier terrein, soms een vergunning van Rijkswaterstaat nodig.
Waar overwinteren onze ooievaars? Nederlandse ooievaars overwinteren hoofdzakelijk in Zuid-Europa en West-Afrika. Open vuilstortplaatsen in Midden- en Zuid-Spanje worden bezocht vanwege het ruime voedselaanbod, in de vorm van voedselafval, insecten en muizen en ratten.
Moeder ooievaar merkt dat 1 van haar jongen zwak is en gooit het kuiken uit het nest. Dat doen vogelmoeders omdat ze niet meer in staat zijn om goed genoeg voor alle jongen te zorgen.
Waar en hoe laat slaapt een ooievaar? Het zijn dagvogels die overdag eten zoeken en in de nacht rusten en slapen. Een ooievaar slaapt op het nest, in een boom, op een schoorsteen, lantaarnpaal of andere hoog gelegen plekken waar ze zich veilig voelen.
Indien het eerste vrouwtje toch nog opdaagt, eist ze meestal na veel geruzie haar partner en haar nest gewoon weer op. Wanneer het nest en de partner vastliggen, wordt er gebroed. Er worden 3 tot 5 eieren gelegd, die op zo'n 33 dagen worden uitgebroed. Vaak komen de eieren, met tussenpozen van 1 tot 2 dagen uit.
De 100 dagen van de ooievaar ...
Als alles goed gaat, dan liggen er binnenkort 2 tot 6 eieren in het nest. Als het broeden begint, meestal na het tweede ei, dan duurt het nog ongeveer 33 dagen voordat de eerste eieren uitkomen. Daarna duurt het 9 tot 10 weken voordat de jongen uitvliegen.
Een vrouwtje heeft 1 legsel per jaar in april, met per nest 3-5 eieren, meestal in april. Na ongeveer een maand komen de eieren uit. Ooievaars blijven altijd bij elkaar, tenminste ze blijven hun nest trouw. Automatisch blijven hierdoor de paartjes ook bij elkaar totdat een van hen dood gaat.
Klepperend verklaren deze ooievaars elkaar de liefde. Fluiten of zingen kunnen ze niet dus door te klepperen met hun snavel communiceren ze met elkaar.
Ooievaars maken nauwelijks geluid, afgezien van een zacht sissen dat slechts op korte afstand hoorbaar is. Des te luidruchtiger is het klepperen met de snavel. Dat maakt pas indruk! Vogels produceren geluiden niet met hun stembanden, maar met behulp van de zogenoemde syrinx.
In het kort
Aanwezig: begin maart-september; sommige ooievaars blijven in de wintermaanden in Nederland. Bijna alle jongen gaan na het uitvliegen op trek en komen na 2-3 jaar weer terug naar West-Europa. Voedsel: heel divers, zoals regenwormen, muizen, mollen, insecten en een enkele kikker.
Vroeger, als er een kind werd geboren, dan wilden men graag kenbaar maken in het dorp dat het verwachte kind was geboren. Vooral vanuit buurtverenigingen, families of vriendengroepen werd dan een ooievaar geschilderd op hout en in de tuin geplaatst bij de kersverse ouders.
Volgens Duitse overlevering (ook rond de Middeleeuwen) zouden ooievaars baby's in hun snavel, in een mandje of op hun rug naar gezinnen brengen. De baby's werden door de ooievaars in moerassen en grotten gevonden. Ze werden daarna aan de moeder gegeven.
Een ooievaar op je dak brengt volgens oude volksverhalen geluk, en de kans op nieuw leven. Dat nieuwe leven plukken ooievaars uit vijvers, meren en moerrassen. Want iedereen weet dat daar de zielen van ongeboren kinderen ronddwalen.