Waar komt bergkristal vandaan? Bergkristal wordt over de hele wereld gevonden, van India en Sri Lanka, Kenia, Madagaskar en Brazilië tot aan Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Tsjechië en Polen.
Heldere bergkristal wordt gevonden in de Verenigde Staten, Brazilië, Rusland en Madagaskar. Andere vindplaatsen die minder bekend en groot zijn: Duitsland, Frankrijk, Tsjechie, Polen, Oostenrijk, Zwitserland, Kenia en China. Elke vindplaats heeft dan ook weer zo zijn eigen kenmerken.
Soms groeien ze uit tot hele mooie, grote kristallen. Die vind je vooral op plekken waar de mineralen de ruimte hebben gehad om uit te groeien, zoals in bergspleten en grotten. Daarom is op zulke plekken in de bergen, onder andere de Alpen, altijd veel gezocht.
Bergkristal is relatief veel voorkomend en kan wereldwijd gevonden worden, dus het wordt over het algemeen niet beschouwd als zeldzaam.
Bergkristal is volkomen doorzichtig als glas, tot melkachtig wit door ingesloten piepkleine luchtbelletjes. Is het helemaal wit, wordt het melkkwarts of sneeuwkwarts genoemd. De meest transparante vorm wordt het meest gewaardeerd. De kristallen van bergkristal zijn duidelijk zichtbaar en zeshoekig.
In 1892 vond de Praagse glasslijper Daniel Swarovski een machine uit om uit bergkristallen sierstenen te slijpen. Toen hij drie jaar later naar het Tiroolse dorpje Wattens verhuisde, viel de opmars niet te stuiten.
Bergkristal is de meest ingeburgerde naam voor een zuivere, heldere kwarts. Bergkristal is volkomen doorzichtig, tot melkachtige wit door ingesloten luchtbelletjes en heeft een glasachtige glans. Ook wel helder kwarts genoemd: het is de steen waar de meeste mensen bij 'kwarts' aan denken.
Want perfecte Bergkristallen in kwaliteit A, kosten momenteel €550,- per kilo. Bergkristal is de kleurloze en meest voorkomende variant van het mineraal kwarts (siliciumdioxide, SiO2) De naam 'bergkristal' is afgeleid van het Griekse woord "Krustallos" dat ijs betekent.
De bergkristal staat in verbinding met het zevende chakra, je kruinchakra. Door dit chakra te openen zou je in staat zijn je te verbinden met het hogere, waardoor je dingen in een ander perspectief kunt zien.
Bergkristal wordt gezien als de versterker van het fysieke lichaam. Deze steen versterkt ook de werking van andere stenen. Verder staat bergkristal bekend om de hulp die het biedt bij het ontwikkelen van jezelf, in overeenstemming met je innerlijk wezen. Steen van de zon en van het hart.
Beschrijvingen mineralen
Exotisch gekleurd en fonkelend in het licht: bij mineralen denk je meteen aan verre vakantielanden. Toch zijn ook in onze eigen land bijzondere mineralen te vinden, bijvoorbeeld in de steengroeven van Winterswijk en de Sint Pietersberg bij Maastricht, waar calciet in mooie kristallen voorkomt.
Grote mooi uitgegroeide kristallen zijn zeldzaam maar kunnen lokaal in flinke hoeveelheden worden gevonden. Ook in bossen en vlaktes kunnen mooie mineralen gevonden worden. De begroeiing van planten maakt dit type vondsten zeldzamer. Meestal worden dit type vindplaatsen bij toeval ontdekt.
Edelstenen en mineralen kun je overal ter wereld vinden. Zelfs in Nederland komen zeldzame varianten voor. Helaas vaak alleen in zandvorm. Er zijn een aantal landen waar een groot deel van de economie draait op de handel in stenen en mineralen.
Bergkristal is wit tot kleurloos, doorzichtig en heeft een glasachtige glans. Deze steen behoort tot de macrokristallijne kwarts-familie.
Amethist
Amethist is, net als bergkristal, een variant van het mineraal kwarts. Het is een prachtige kristalsoort die paars van kleur is. Amethist ontstaat in de binnenkant van een gesteente en blijft daardoor vaak onzichtbaar.
Amethist is de meest bekende steen als het om een goede nachtrust en dat is niet voor niets! Last van malende gedachten? Leg bij problemen met in- en doorslapen, maar ook bij nachtmerries een brok(je) amethist op je nachtkastje of onder je hoofdkussen en je slaapt weer als een engeltje.
De zon en de maan: reinig en laad de steen weer op met de kracht van de maan en de zon. Leg de steen in de vensterbank, of het meest wenselijke, buiten neer voordat de nacht aanbreekt. Haal de steen weer uit het zonlicht rond een uur of 11 's ochtends, en de steen en jij zullen baat hebben aan de vernieuwde energie.
Reinigen en Opladen
Deze steen is zelfreinigend.
Kwartsvarianten zoals Bergkristal, Rozenkwarts, Lavendelkwarts maar ook Amethist, Jaspis, Aquamarijn, citrien, agaat, aventurijn, jasper, tijgersoog en Fluoriet zijn stenen die wel in het water kunnen. Laat bij twijfel je edelstenen nooit in het water weken. Ook zijn sommige edelstenen gevoelig voor direct zonlicht.
En dan als antwoord op de vraag: wat is de duurste edelsteen ter wereld? Dat is de blauwe diamant. Het is enorm zeldzaam op een perfect exemplaar van deze edelsteen te vinden. De prijs is dan ook hoog: zo'n €3.930.000 per karaat.
Een geode hoef je daarnaast zeer zelden te reinigen. Let op dat je de bergkristal zelf regelmatig reinigt (bergkristal kan heel goed onder stromend water gehouden worden). Dit doe minstens 1 keer per maand, maar vaker wanneer de bergkristal intensief gebruikt wordt.
Zoals de verhalen van onze voorouders maar ook de verhalen van bijvoorbeeld de schepping van het melkwegstelsel. Dus mineralen, kristallen en stenen zijn meer dan 5 miljard jaren oud.
Fysieke eigenschappen van Bergkristal
Bergkristal werkt goed tegen hoofdpijn, darmklachten en misselijkheid. Ook bij duizeligheid, reisziekte en evenwichtsstoornissen is Bergkristal een goede hulp. De steen is rijk aan Siliciumdioxide en kan hierdoor helpen bij problemen met huid, haar, botten en tanden.
Reiniging en verzorging;
Opladen kan door de Bergkristal bij daglicht (niet in de felle zon) in een schaaltje met Bergkristal trommelsteentjes, of op een Bergkristalgroep te leggen. Bergkristal versterkt de energie in een steen.