Aan het indienen van hoger beroep zijn zeker risico's verbonden. In het strafrecht kunt u bijvoorbeeld een hogere straf opgelegd krijgen. Tevens zit u een zekere tijd in onzekerheid. De hele zaak moet opnieuw worden behandeld.
In hoger beroep kunnen jij en je advocaat je zaak veel gerichter voorbereiden.Je weet precies wat je extra moet benadrukken om voor eventuele strafvermindering te kunnen zorgen. Je kunt die punten verder beargumenteren en uitvechten door bijvoorbeeld getuigen of experts in te schakelen (bron: AD, 2017).
Het streven is dat de rechtbank het dossier van uw strafzaak uiterlijk 3 maanden na het indienen van het hoger beroep doorgestuurd heeft naar het hof. Zaken van minderjarige verdachten en gedetineerde verdachten krijgen voorrang. Nadat uw zaak tijdens de zitting behandeld is, doet het hof binnen 2 weken uitspraak.
Wat gebeurt er in een hoger beroep? De officier van justitie of verdachte moet binnen 2 weken na de beslissing van de strafzitting laten weten het niet eens te zijn met de rechter. Rechters van het gerechtshof behandelen de strafzaak opnieuw. De rechters van het gerechtshof heten raadsheren.
Na het instellen van hoger beroep is de uitspraak dan wel in laatste aanleg gewezen. Tegen uitspraken die in laatste aanleg gewezen zijn, is enkel nog een cassatieberoep mogelijk.
Het hangt er van af of het verstandig is om in hoger beroep te gaan. Soms is het raadzaam om specifiek alleen hoger beroep in te stellen tegen een deel van een vonnis dat niet voordelig voor u is. Het gerechtshof beoordeelt dan allen dat deel.
Wanneer u het niet eens bent met de uitspraak van de rechter in hoger beroep, kunt u niet nogmaals in hoger beroep. Dit kan in het Nederlandse recht maar één keer. Wel staat de mogelijkheid voor cassatie bij de Hoge Raad open. Bij de behandeling van de zaak wordt dan enkel gekeken of de wet correct is toegepast.
Als u besluit om hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep aan te tekenen tegen een uitspraak van de rechtbank, dan moet u de Centrale Raad van Beroep zogenaamde griffierechten betalen. Deze administratieve kosten bedragen in dit geval 110 euro.
Als een veroordeelde en/of een officier van justitie het niet eens is met het vonnis van de rechtbank, kan hij in hoger beroep gaan. De belangrijkste taak van het Ressortsparket is het behandelen van strafzaken in hoger beroep.
Hoger-beroep-familierecht.nl werkt op basis van een standaard sterk concurrerend uurtarief van slechts € 185,– per uur. Het door ons kantoor gehanteerde standaard uurtarief wordt tijdens het eerste gesprek met u besproken.
Uitspraak hoger beroep: arrest van het Gerechtshof
De rechter kan een zitting gelasten of een getuigenverhoor. De duur van de procedure in hoger beroep hangt mede af van de complexiteit van de zaak. Een appelprocedure grofweg tussen de 6 – 12 maanden duren. Bij ingewikkelde rechtszaken kan dat ook langer duren.
Als u gedaagde bent in appél (de tegenpartij stelt beroep in) kunt u wel een eis in reconventie, een tegeneis, indienen. Dat houdt in dat u meelift op het beroep dat werd ingesteld door de andere partij en u met uw advocaat een tegeneis indient.
Uit onderzoek blijkt dat dit hoger beroep in 9 procent van de gevallen wordt ingesteld door het bestuursorgaan. Gedurende de jaren is dit percentage langzaam gedaald. Partijen die zich niet kunnen vinden in een beslissing van de bestuursrechter (van een rechtbank) kunnen in veel gevallen in hoger beroep gaan.
Bij het kort geding bedraagt het percentage 17%, terwijl in de handelszaken die door de kantonrechter worden behandeld slechts in 11% van de gevallen hoger beroep wordt ingesteld.
De meest bekende dwangmaatregel is de dwangsom. De rechter bepaalt dan dat als een partij de uitspraak niet nakomt, deze partij aan de andere partij per keer een bedrag dient te voldoen. Zo wordt een financiële prikkel gegeven om een uitspraak alsnog en toch na te komen.
Op grond van het bepaalde in artikel 453 Sv mag degene die hoger beroep heeft ingesteld, dit hoger beroep uiterlijk tot de aanvang van de behandeling ter zitting intrekken. In de jurisprudentie is deze regel versoepeld.
Er wordt vrijwel nooit op zitting al een beslissing genomen over uw zaak. De beslissing komt meestal 4-6 weken na de zitting. Als het erg druk is op de rechtbank, duurt het soms nog langer. Uw advocaat krijgt de beslissing per post.
De kosten voor een procedure bij civiele zaken en bestuursrechtelijke zaken betaalt u meestal zelf.Behalve als de rechter beslist dat de verliezende partij deze kosten betaalt. Een strafzaak kost u geen geld. Maar het kost wel geld als u een advocaat inschakelt.
Civiel recht
U moet binnen 3 maanden, na de uitspraak, in hoger beroep. Die termijn kan anders zijn. Dan staat dat in de uitspraak van de rechtbank, helemaal onderaan. Bij een kortgedingvonnis is de termijn bijvoorbeeld 4 weken.
In bestuursrechtelijke zaken staan burgers of organisaties tegenover de overheid. Bij bestuursrechtelijke zaken is een advocaat niet verplicht. Gaat u in hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep of de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State? Ook dan hoeft u geen advocaat in te schakelen.
Een dagvaardingsprocedure duurt slechts enkele weken als er geen reactie komt op de dagvaarding. In dat geval zal de rechter verstek tegen de gedaagde partij verlenen en de vordering van de eiser toewijzen zolang de vordering niet onrechtmatig of ongegrond is in de ogen van de rechter.
Hoger beroep
Dan legt u uw zaak voor een nieuwe behandeling voor aan het gerechtshof. Dit moet u binnen 3 maanden na de uitspraak doen. Ook de eiser mag in hoger beroep gaan. Een advocaat moet het hoger beroep instellen.