De grote zaden, zoals pompoenpitten, zonnebloempitten en pijnboompitten, kun je zo uit de hand eten. Dat is niet aan te raden voor kleinere zaden zoals chiazaad, lijnzaad, sesamzaad en maanzaad. Deze kun je beter aan een gerecht toevoegen, zoals havermoutpap, een smoothie of een bakje kwark.
De raad adviseert om 15 tot 25 gram noten en zaden per dag te eten (een kleine handvol). De voorkeur gaat uit naar noten en zaden rijk aan omega 3-vetzuren, zoals walnoten en lijnzaad. Ook wij raden je dus aan om elke dag een handvol noten en/of zaden te eten.
Zaden en pitten staan – bij de noten – in de Schijf van Vijf en dragen daarom bij aan een gezond en meer duurzaam voedingspatroon. Zaden en pitten bevatten relatief veel eiwitten en onverzadigde vetzuren (de gezonde vetten), vezels, vitaminen (zoals vitamine B1 en E) en mineralen (zoals magnesium en ijzer).
De beste manier om zaden te eten
Deze kun je beter aan een gerecht toevoegen, zoals havermoutpap, een smoothie of een bakje kwark. Hieronder vind je een handig overzicht van hoe je zaden kunt opnemen in je dagelijkse eetpatroon. Hennepzaad, chiazaad, lijnzaad, maanzaad. Chiazaad, lijnzaad, hennepzaad, zonnebloempitten.
Zonnebloempitten kunnen rauw of geroosterd gegeten worden, maar zijn ook gefrituurd heel erg lekker. Daarnaast geeft het ook een aangename smaak aan brood, salades en yoghurt.
Waar worden darmen echt blij van? Vezels! Uit onderzoek blijkt dat slechts 10 procent van de Nederlanders dagelijks genoeg vezels binnenkrijgt. Toch zijn zowel de onoplosbare als de oplosbare vezels essentieel voor gezonde darmflora.
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.
Een beperkt en tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag geeft geen problemen. Toch is het beter om geen grote hoeveelheden lijnzaad te eten en niet te lang. Lijnzaad bevat namelijk cyanogenen, net als bijvoorbeeld vlierbessen, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave).
Een andere vervelende eigenschap van Chiazaden is dat langdurige dagelijkse inname van Chiazaden in redelijk grote hoeveelheden kan leiden tot verslaving. Chiazaad bevat immers veel stimulerende stoffen. Sommige van deze stoffen stimuleren de gezondheid, maar ze kunnen ook een licht verslavende werking hebben.
Mogelijke bijwerkingen
Door de grote hoeveelheid vezels die in de chiazaadjes zitten, kun je last krijgen van winderigheid, een misselijk gevoel, diarree en een opgeblazen gevoel.
Chiazaad kan een positieve bijdrage leveren aan je gezondheid als vrouw, want deze kleine zwarte zaadjes bevatten veel van de bouwstoffen die we dagelijks nodig hebben. Daarbij kan het je ook helpen bij het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel en kunnen je darmen er ook blij van worden.
Pompoenpitten
Deze pitten bestaan uit onverzadigde vetzuren, net als de zonnebloempitten, wat gunstig is voor het cholesterol. Verder zit het aminozuur tryptofaan in deze pitten, dit is een natuurlijke rustgever. Ook bevatten pompoenpitten vitamine E, dat samen met andere antioxidanten het anti-age effect heeft.
Goed voor dieet? "Hoewel er geen limiet is aan het aantal zonnebloempitten dat je per dag zou mogen eten, is het wel verstandig om rekening te houden met portiegroottes, aangezien de pitten een behoorlijke hoeveelheid vetten en calorieën bevatten", legt Angelone uit.
Gifstoffen in pitten
De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
Er is geen maximum aan de hoeveelheid chiazaad welke je mag gebruiken, maar bedenk wel dat je diarree of andere klachten met je spijsvertering kunt krijgen als je te veel vezels eet (chiazaad bestaat voor 40% uit vezels). Daarnaast neemt het 10 tot 12x zijn eigen gewicht in vocht op en zet het uit.
Hoe gebruik je chiazaad? Je kunt de zaadjes over je salade strooien, over een schaaltje yoghurt, door de soep of gewoon voor een crunchy effect over een boterham met notenpasta. De zaadjes zijn verteerbaar dus je hoeft ze niet per sé eerst fijn te malen, maar dat kan wel natuurlijk.
Gebroken lijnzaad wordt beter opgenomen in het lichaam, maar een nadeel is dat het veel werkzame stoffen heeft verloren. Ongebroken lijnzaad wordt weer nauwelijks verteerd vanwege de harde schilletjes.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Verse knoflook kan bepaalde bacteriën bestrijden die voedselinfecties veroorzaken zoals: E. coli, Listeria en Campylobacter. Onderzoek suggereert dat de smaakstof diallyl sulfide door het pantser van de bacterie kan dringen en deze zo kan doden. Zo kan rauwe knoflook in je voeding voedselvergiftiging tegengaan.
Waar je bij zonnebloempitten op moet letten
Deze zijn sowieso niet erg eetbaar. Maar belangrijker nog is dat overconsumptie van die schil kan leiden tot constipatie. Als snack worden de pitten weliswaar regelmatig ongepeld verkocht, maar dat is ook om ze langer houdbaar te houden.
Om zonnebloempitten te eten ga je eerst met je tong langs de zoutige buitenkant, dan kraak je de schil tussen je kiezen en daarna spuug je de schil uit, voordat je op de pit gaat kauwen.
De pitten zijn neutraal van smaak. Je kunt ze daarom gewoon zo eten, maar ze zijn ook lekker als je ze pelt of roostert. Gebruik ze eens door een salade, in je zelfgebakken brood of bij je mueslirepen.