Begint je witgouden ring geel te worden? Dan is dat een teken dat het rodiumlaagje een beetje is afgesleten. Een perfect normaal fenomeen, dat meestal na enkele jaren optreedt en makkelijk op te lossen valt. Een witgouden ring kun je namelijk gewoon opnieuw laten rodineren.
Witgouden Sieraden zijn vaak duurder in aankoop dan die van geel goud omdat er een extra arbeid stap nodig is in de productie. Dit betekent echter niet dat sieraden van witgoud meer waard zijn dan die van geel goud; de hoeveelheid zuiver goud die in het gouden sieraad verwerkt zit is immers hetzelfde.
Vaak krijg ik de vraag of het mogelijk is om van geelgoud witgoud te maken. Helaas is dit niet mogelijk. Beide legeringen worden in Nederland veelal op 14 krt (karaat) geleverd.
Maar kan het nat worden van uw goudstukken ze beschadigen en moet dit worden vermeden? Het korte antwoord is dat gouden sieraden onder de douche kunnen worden gedragen. Water beschadigt het metaal niet, of je nu gele, witte of roségouden stukken draagt.
Begint je witgouden ring geel te worden? Dan is dat een teken dat het rodiumlaagje een beetje is afgesleten. Een perfect normaal fenomeen, dat meestal na enkele jaren optreedt en makkelijk op te lossen valt. Een witgouden ring kun je namelijk gewoon opnieuw laten rodineren.
Witgoud verkleurt niet als er geen Rodiumlaagje op aangebracht is, is dit wel het geval dan kan uw ring gelig of grijzig kleuren na enige tijd.
Witgoud heeft precies dezelfde waarde als gewoon goud, Als u witgouden voorwerpen in de winkel koopt, zijn deze meestal net iets duurder dan de traditionele gouden voorwerpen met de gele kleur, maar deze prijsverhoging heeft te maken met de extra arbeid die verricht moet worden om het witgoud de witte kleur te geven.
Een witgouden sieraad kan in aanschaf wel duurder zijn, omdat het meer handelingen vergt om het te maken en ook wegens de relatief hoge prijs (wisselkoers) van het gebruikte palladium. Dat, in tegenstelling tot het in rood en geelgoud gebruikte koper en zilver, dat veel goedkoper is dan palladium.
Geel goud is een goudlegering waaraan (belangrijk) meer zilver dan koper is toegevoegd. Door de witte kleur van zilver verkleurt het oranjeachtige donkergeel van 24-karaats goud naar lichtgeel. Het tegenovergestelde, een goudlegering waarin koper overheerst, noemt men rood goud.
Sleep je gouden voorwerp over een keramieken bord (of ander voorwerp) zonder een glazuurlaag erop. Als het voorwerp een zwarte streep achterlaat heb je waarschijnlijk te maken met nepgoud, maar als het voorwerp een gouden streep achterlaat heb je waarschijnlijk te maken met echt goud.
Roodgoud is doorgaans niet duurder dan geelgoud. Meestal zijn deze goudsoorten even duur. Witgoud is wel duurder, dat komt omdat de metalen die bij witgoud worden toegevoegd veel kostbaarder zijn.
Rhodineren: Het gouden sieraad wordt verguld met een dun laagje Rhodium (een wit edelmetaal), dit noemt men rhodineren. Op deze manier krijgt het sieraad dus een witte kleur. Een nadeel is dat dit buitenste laagje er na verloop van tijd af kan slijten.
Het verkleuren van goud komt door het oxideren van het materiaal waarmee het vermengt is, of in het geval van vergulde sieraden door het oxideren van het materiaal dat eronder zit. Het goud kan daardoor doffer worden of verkleuren.
De vele voordelen spreken voor zich: Witgoud past zowel bij klassieke als moderne ringen. Net zoals platina laat witgoud prachtige kleurloze diamanten nog méér stralen. Een trouwring in witgoud is wat makkelijker groter of kleiner te maken dan een ring uit platina (een veel harder materiaal om te bewerken).
Geelgoud is geelkleurig, witgoud wat witter en ziet er soms bijna zilver uit en roségoud is rozerood van kleur. Kijk eens bij onze collectie gedenksieraden om het verschil te zien. We kunnen eigenlijk stellen dat geelgoud de originele kleur goud is. 21 karaat goud is de meest pure vorm van goud en geel van kleur.
De kleur van zilver is in de basis witter dan witgoud. Echter doet de kleur van zilver in een glanzende uitvoering doffer aan dat dan van witgoud. Dit komt door het verschil in hardheid. Kortom, des te harder de ring, des te meer deze glanst.
14 karaat goud in een trouwring bijvoorbeeld is 58,333% goud en de rest is een ander metaal zoals koper en zilver. Een trouwring weegt ongeveer 3 gram. De waarde van het goud is dan 3 gram x 58,333% van 31 euro per gram minus de kosten van het smelten. Gemiddeld komt een trouwring dan op € 45.
Dit heeft te maken met de hoeveelheid goud of zilver dat in het sieraad zit. In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt).
Eén karaat is 1/24ste deel zuiver goud. Een sieraad van 24 karaat goud bestaat uit 99,99% goud. Terwijl een sieraad van 14 karaat goud voor 58,5% goud bestaat. Vanwege deze percentages wordt 8 karaat goud ook wel 333 goud genoemd en wordt 22 karaat met 916 aangeduid.
Turks goud
Misschien heeft u zelf wel eens goud gekocht in Turkije. Men spreekt wel eens over Turks goud, dat is goud wat roder of geler lijkt. U treft veel van dit soort goud in gouden sieraden aan bij juweliers in Turkije of zelfs op de Grote Bazaar in Istanbul.
Zuiver goud zal nooit aangetast worden door chloor omdat het een edelmetaal is dat niet of amper reageert met andere chemische stoffen. Maar het is een vrij zacht metaal. Dus om er gouden juwelen van te kunnen maken, worden andere edelmetalen aan het goud toegevoegd.
Stainless Steel zorgt ervoor dat de gouden plating heel erg goed hecht en dat de gouden kleur super lang mooi blijft. Bij Finaste maken we alleen gebruik van de beste plating, waardoor de kleur van jouw gouden sieraden praktisch niet verkleurt.
Maak een sopje met lauw water en een beetje groene zeep zoals Dreft of Driehoek. Laat het sieraad enkele minuten in dit sopje liggen. Stap 2. Borstel of wrijf vervolgens het sieraad voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel of een katoenen doek.