Troebel water is niet goed.Dat zijn ontwikkelde bacteriën, algen en dood materiaal van de bloemstelen. Ververs het water in ieder geval om de 5 dagen om troebel water en andere infecties aan de bloemen te voorkomen. Vul een vaas altijd met schoon water.
Voordat je de bloemen op de vaas zet, doe je een druppeltje bleek (die je normaal voor je wc gebruikt) en een schepje suiker in het water. Roer dit even goed door, zodat het goed gemengd is. Dan kun je je bloemen in het water zetten. De bleek voorkomt schimmelvorming, zodat de stengels water kunnen blijven opnemen.
Wist jij dat je bloemen langer zullen bloeien als je een druppeltje chloor toevoegt aan het water? Hierdoor komen er namelijk geen bacteriën in het water, waardoor je bos langer mooi blijft. Zo simpel is het! Daarom is het ook altijd goed om je vaas elke keer schoon te maken met een beetje chloor.
Zorg voor voldoende water in de vaas! Voldoende water is dat de vaas ongeveer 3/4 gevuld is met water. Belangrijk is dat er geen bladeren van de stelen in het water komt. Dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën kunnen gaan groeien en het water vies wordt.
Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen. Ook als bloemknoppen na een paar dagen gaan hangen kan het helpen wat heet water in de vaas te gieten.
Chloor toevoegen bij zonnebloemen werkt tegen de ontwikkeling van bacteriën en voorkomt zo preventief ziektes.
Scheutje heet water
Gaan de zonnebloemen na verloop van tijd een beetje hangen? Niet getreurd, dat is simpel op te lossen door een scheut heet water in de vaas te gieten. Drie keer knipperen en je bloemen staan weer rechtop te stralen!
Ververs het water in ieder geval om de 5 dagen om troebel water en andere infecties aan de bloemen te voorkomen. Vul een vaas altijd met schoon water. Gewoon kraanwater is prima. Er wordt veel gezegd over bloemen op handwarm water, maar gewoon kraanwater vanaf een graad of 10 is prima.
De reden waarom een schuin oppervlakte gunstig voor de steel is, is omdat dit de eenvoudigste “hoek” is om 'm nauwkeurig af te snijden. Daarbij ontstaat er met een goed scherp mes dan een mooi glad oppervlakte waar zich minder snel bacteriën en schimmels in nestelen.
Kraanwater: Water uit de kraan is meestal tussen de 10 - 15 ºC. Vazen vullen met kraanwater is eenvoudig en altijd voorhanden. Los hierin het snijbloemenvoedsel op en het is perfect voor snijbloemen dat de luchtbellen oplost en snijbloemen voedt.
Je kunt het water gedurende week bijvullen als je rozen veel water drinken. Na een week raden we je aan om het water van de vaas te verversen. Haal de rozen uit de vaas en maak de vaas weer goed schoon. De bacteriën die zich in de vaas hebben opgehoopt moeten weer uit de vaas.
Om bloemenvoeding zelf te maken heb je drie ingrediënten nodig: suiker, bleek en citroenzuur. Suiker is het voedende ingrediënt, citroenzuur helpt de pH-waarde van het water te verlagen - wat het aangenamer maakt voor de bloemen - en bleek helpt het water te reinigen.
Vul de vaas met warm water en voeg een druppeltje chloor toe – voorzichtig, want chloor is een sterk product. Laat alles maar goed weken. Daarna kun je met de afwasborstel aan de slag. Uitspoelen en afdrogen, en je vaas schittert opnieuw.
Zet bloemen in een schone vaas of emmer. Deze kunt u het beste schoonmaken met chloor, zodat alle bacteriën dood zijn. Geen metaalachtige vazen of emmers want in combinatie met snijbloemenvoedsel geeft dit roestvorming. Zet de bloemen in een vaas met handwarm water (niet ijskoud of warm) en ververs het regelmatig.
Bresser: "Alle bloemen kunnen bij elkaar in een vaas, maar met hyacinten en narcissen moet je oppassen. Als je die, samen met andere bloemen, in een bos wil doen, moet je ze niet schuin afsnijden.
Moederdag. Wanneer je bloemen koopt voor Moederdag, vraag je dus best eerst even aan jouw bloemist wanneer hij zijn bloemen aankoopt. Koopt hij enkel op dinsdag verse bloemen aan, dan wacht je best niet tot zaterdag om een boeketje voor je mama te gaan halen.
Hoe komt het dat mijn bloemen slap worden? Water, bacteriën en verwelking: deze drie factoren zijn bijna altijd de boosdoener. Als je bloemen te lang in hetzelfde laagje water staan, vermeerderen bacteriën in sneltreinvaart. Die tasten de stelen aan, waardoor je bloemen minder goed kunnen drinken en sneller uitdrogen.
Drie ingrediënten
Vaak bestaat bloemenvoeding uit slechts drie hoofdingrediënten. Dit zijn citroenzuur, bleek, en suiker. Oftewel: bestanddelen die jij waarschijnlijk ook wel in de keukenkastjes hebt staan! Citroenzuur verlaagt de pH-waarde van het water, wat vers gesneden bloemen vaak aangenaam vinden.
Te veel water
Wanneer je zonnebloemen in te diep water zet, kan het water door de behaarde steel omhoog kruipen en uit de vaas sijpelen. Dit is het welbekende 'snotterige' effect van de bloemstelen. En dat zorgt er dus weer voor dat ze snel droog komen te staan, waardoor ze kunnen gaan hangen.
Dit kan komen doordat de bloem te rauw van de plant is gehaald bij de kweker, waardoor de bloem niet genoeg kracht heeft zich te ontwikkelen tot bloem. Hierbij moet deze dan een handje geholpen worden. De slap hangende bloemen kunt u strak oprollen in een krant en opnieuw schuin afsnijden.
Tip 3: Geef de zonnebloem elke dag water als het niet regent. Doe dit in de ochtend, anders is er kans op wortelrot en gaat de zonnebloem dood. Tip 4: Zonnebloemen kunnen niet zo goed tegen verpotten. Zaai ze daarom op een plek waar je ze wilt hebben.