De gezondheidszorg in Thailand staat op een heel behoorlijk peil. De privé-ziekenhuizen zijn over het algemeen uitstekend. Overal is een 24-uurs eerstehulppost. Bloedtransfusies, evenals het gebruik van injectienaalden staan als veilig bekend.
De grootste verschillen met Nederland. De grote lijnen van de zorg in dit ziekenhuis zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Zo komen de ziektebeelden en behandelingen aardig overeen, al zijn de materialen en infrastructuur wel net even wat anders. Het ligt er natuurlijk wel aan in welk ziekenhuis je terecht komt.
Thailand is een schoon land, vooral in vergelijking met andere Aziatische landen loop je minder kans om ziek te worden dan elders. Toch loop je meer risico in Thailand dan thuis. Er zijn meer bacteriën aanwezig want Thailand heeft een tropisch klimaat.
In Thailand kunnen dengue, chikungunya en zika voorkomen. Deze ziekten worden overgebracht door muggen die vooral overdag actief zijn. In sommige gebieden komt ook malaria voor, en mogelijk Japanse encefalitis. De muggen die deze ziekten overbrengen steken van de avond- tot de ochtendschemering.
Je kunt in heel Thailand geen kraanwater drinken, maar overal zijn flessen water te koop, kost nog geen euro per fles.
Salades. Een minder bekend gerecht van de Thaise keuken is de yam of salade. Salades zijn er in vele variaties – met noedels, vlees, vis of groenten – maar de kern van elke salade is een scheutje limoensap en een beetje peper.
Tegen de meeste ziekten kunt u zich laten vaccineren.Ook kunt u tijdens uw verblijf in Thailand maatregelen treffen om een infectie te voorkomen. Lees er meer over op de pagina gezondheidtips voor uw reis. Op deze pagina geven wij u een overzicht van de infectieziekten die in Thailand voorkomen.
Gele koorts
Muggen zijn de veroorzaker van deze tropische infectieziekte. Nadat je besmet bent met het virus kun je koorts, bloedingen of geelzucht krijgen. Een vaccinatie tegen gele koorts is niet verplicht of aanbevolen voor reizigers uit Nederland.
Ondanks het tropische klimaat wordt overal langs de straten voedsel aangeboden en verwerkt, in soms bedenkelijke hygiënische omstandigheden. Toch zijn er weinig gevallen van voedselvergiftigingen. Het is raadzaam om medicatie tegen buikloop en buikinfecties mee te brengen.
Thailand is een boeddhistisch land en veel boeddhisten zijn vegetariër, hoewel vaak alleen rond en tijdens festivals. Er zijn veel vegetarische gerechten die vaak tofu als vleesvervanger bevatten. Wij kunnen altijd echt enorm genieten van typisch Thaise gerechten met tofublokjes i.p.v. stukken vlees of kip.
Naast tropische ziektes komen er in Thailand enkele ziektes voor die in Europa al jaren uitgestorven zijn. Met vaccinaties kun je je tegen deze ziektes wapenen. Verder komen in Thailand malaria en dengue muggen voor en is het belangrijk om je goed te beschermen tegen de felle zon.
Gemiddeld inkomen volgens landelijke statistiekbureaus
Volgens de laatste cijfers van het Thaise Statistiekbureau National Statistical Office (NSO) lag het gemiddelde maandsalaris in Thailand op ฿ 12.255,- (Thaise baht) bruto. Dit is omgerekend zo'n € 301,-.
De bevolking is ongelijkmatig over het land verdeeld; zo is het noorden dunbevolkt terwijl het centrale en zuidelijke deel zeer dichtbevolkt zijn. Ongeveer een derde deel van de Thaise bevolking woont in een stad: in de regio Bangkok wonen ongeveer 12 miljoen mensen.
We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen). Het wordt daarnaast aangeraden een medisch paspoort mee te nemen.
Groeten doe je door 'Sawatdee ka' (als vrouw) of 'Sawatdee khap' (als man) te zeggen. Daarbij maak je een typische thaise 'wai' met je handen, je handen vouw je tegen elkaar aan en houd je voor je gezicht. Een jongere persoon groet als eerste de oudere, als teken van respect.
Huidig reisadvies Thailand
Het reisadvies voor Thailand is grotendeels geel. Deze gebieden zijn veilig, maar kennen wel veiligheidsrisico's. De drie zuidelijke grensprovincies Yala, Narathiwat en Pattani krijgen een rood reisadvies. Deze gebieden zijn niet veilig en reizen naar deze gebieden wordt afgeraden.
Thailand heeft een tropisch klimaat.Dit betekend dat het er vrijwel altijd warm is en ook benauwd. De temperaturen liggen er het hele jaar door rond de 29 graden. De grootste factor die de beste reistijd voor Thailand bepaald is eigenlijk de aanwezigheid van de moesson.
Ontbijt wordt normaal gesproken gegeten tussen half zeven half acht in de ochtend en is doorgaans rijst soep, gepocheerde eieren en thee of koffie. Soms wordt er ook een rauw ei in de rijst soep gedaan. De meeste mensen eten hun ontbijt thuis.
Pad Thai is het bekendste gerecht van Thailand. Het is onmogelijk om door Thailand te reizen zonder dit geweldige gerecht te proberen! Overal op straat zie je stalletjes met gloeiend hete wokpannen waaruit deze plakkerige rijstnoedels met sappige taugé, wortel, pindaatjes, ei, lente-ui en vissaus getoverd wordt.
Thaise mensen eten niet op vaste tijden: er wordt gegeten wanneer men trek heeft. Daarom kan, zeker in de steden, op ieder tijdstip gegeten worden. Er zijn speciale voedselmarkten, nachtmarkten, noodle-stalletjes langs de weg, en overal mensen die kleine snacks of fruit verkopen.
Cultuur opsnuiven, lekker liggen bij het zwembad en onthaasten. Thailand is een land dat makkelijk te bereizen is. Het is er veilig, de locals ontvangen toeristen met open armen en de sfeer is er heel relaxed.
Thailand is een geliefd vakantieland. Van paradijselijke stranden op de vele eilanden in het zuiden van het land tot aan de jungle en bergstammen in het uiterste noorden van het land. Makkelijk bereisbaar, veel bezienswaardigheden en vooral ook het heerlijke eten!