Zowel vrouwen als mannen hebben veel bloedvaten en zenuwuiteinden in de tepels. De tepels zijn dan ook zeer gevoelig. De tepels kunnen bij zowel mannen als vrouwen hard worden als gevolg van kou of seksuele opwinding, maar ook bij sommige andere emoties.
Vaak zijn gevoelige, pijnlijke, harde en veranderende tepels de eerste aanwijzing voor vrouwen dat ze zwanger zijn. Meestal volgt de zwangerschapstest vlak hierna! Ben je pas zwanger geraakt, dan kan het zijn dat je tepels harder, groter en donkerder worden, vaak met wat bultjes in het tepelhof.
4. Je tepels worden stijf door temperatuur, emotie of aanraking // Er zitten super gevoelige zenuwen in je tepel, die ervoor zorgen dat je tepel stijf wordt wanneer het koud is of wanneer deze worden aangeraakt.
Je tepels voelen anders aan
Je tepels zien er tijdens je zwangerschap niet alleen anders uit, ze voelen vaak ook anders aan. Pijnlijke tepels zijn onschuldig maar wél vervelend. Pijnlijke tepels gaan vaak samen met gevoelige borsten. Vaak gaat dit gepaard met gevoelige borsten.
Gevoelige tepels zijn heel normaal. Je kan het een beetje vergelijken met de gevoeligheid die je ook kan hebben tijdens je menstruatie, maar dan wat intenser. Je tepels kunnen ook af en toe jeuken. Gevoelige borsten en tepels worden veroorzaakt door de toename van de hormonen oestrogeen en progesteron in je lichaam.
Gemiste menstruatie
Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, is dit vaak het eerste fysieke teken. Houd er rekening mee dat je een lichte (doorbraak)bloeding kunt hebben rond het tijdstip van je menstruatie, zelfs wanneer je zwanger bent, en wanneer het bevruchte eitje zich innestelt.
Wat kleur betreft: alle kleuren zijn normaal. Krijgen je tepels ineens een andere kleur of zijn ze gebarsten of rood door irritatie, ga dan naar je huisarts. Er gebeurt nogal veel bij je tepels. Bijvoorbeeld die kleine bobbeltjes die eruitzien als kippenvel en bijna alle vrouwen hebben.
Bleekroze, baksteenrood of donkerbruin: de kleur van je tepel heeft te maken met je etnische achtergrond en met de tint van de rest van je huid. Net zoals de tepelgrootte kan veranderen als je borstvoeding geeft, kan je tepelpigment ook verkleuren.
Een tepelhof varieert per vrouw in grootte en kleur. Dat is heel normaal. Ook is het normaal dat tepelhoven in de loop van de tijd in grootte en kleur veranderen onder invloed van factoren zoals zwangerschap, borstvoeding geven en menstruatie. Tijdens de menstruatie kunnen ze extra gevoelig of pijnlijk worden.
Een extra tepel kan eruit zien als een roze/bruin verheven plekje of als een echt tepeltje, maar dan vaak kleiner en zonder tepelhof (het donkere randje om de tepel heen). De extra tepel zit meestal net onder de borst maar ze kunnen langs de hele 'melklijn' voorkomen.
Het formaat van je tepels kan veranderen
De grootte van tepels wordt hormonaal beïnvloed. Zo krijg je, door de grote hoeveelheid hormonen, vaak grotere tepels wanneer je zwanger bent. Ook tijdens andere hormonale periodes zoals de puberteit of de menopauze is het heel normaal dat de tepels wat groter kunnen worden.
Tepelhoven die gedurende het leven in grootte en kleur veranderen, zijn normaal en bijvoorbeeld te wijten aan verschuivende hormoonspiegels in het lichaam (puberteit, menstruatie, zwangerschap en borstvoeding).
Als de tepel dan naar binnen trekt, is er een echte ingetrokken tepel. Als de tepel naar buiten komt, is er geen sprake van een ingetrokken tepel, maar mogelijk een vlakke tepel. Als de baby de tepel niet kan pakken, zijn er meerdere oplossingen mogelijk. Haal de baby over om de borst toch te pakken.
De ingreep
Bij een tepelhofverkleining verwijderen we een deel van de gepigmenteerde huid rondom de tepel. Dat doen we via een sneetje rond de buitenkant van de tepelhof of rond de tepel. Een te grote tepel of tepelhof kunnen we ook verkleinen. De sneetjes hechten we met oplosbare hechtingen.
Tepelhof wordt groter
De borsten van een vrouw veranderen tijdens haar menstruatiecyclus van grootte onder invloed van je hormoonspiegels. Dit is volkomen natuurlijk, en als je borsten op deze normale manier van grootte veranderen, kan dat ook van invloed zijn op je tepelhoven.
Borstgroei begint meestal als een meisje ongeveer 11 à 12 jaar is en stopt uiterlijk rond het 18e à 20e jaar. Borstgroei vindt namelijk plaats tijdens de puberteit. Als die voorbij is, stoppen borsten dus sowieso met groeien.
Met name tepelkloven en ingetrokken tepels kunnen ongemakken veroorzaken. De eerste keren dat je borstvoeding geeft, kunnen je tepels erg gevoelig zijn. Ze moeten wennen aan de zuigkracht van je kindje en dat is niet niks! De pijn aan je tepels verdwijnt normaal gesproken na ongeveer twee weken.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Kan ik voelen of ik zwanger ben? Helaas kan je aan de baarmoedermond niet voelen of je ook daadwerkelijk zwanger bent geworden. Hiervoor zal je toch echt een zwangerschapstest moeten aanschaffen. Maar het is toch wel erg leuk om zélf te kunnen inschatten wanneer je vruchtbaar bent door de baarmoedermond te voelen!
30% binnen 1 maand zwanger. 59% binnen 3 maanden zwanger. 80% binnen 6 maanden zwanger. 85% is binnen het jaar zwanger.
De ziekte van Paget ontstaat door kwaadaardige tumorcellen. Symptomen van de ziekte van Paget zijn onder andere een jeukende tepel of bultjes op tepel. De diagnose wordt vaak laat gesteld omdat de ziekte lijkt op een huidaandoening. De behandeling hangt af van de hoever de tumor is uitgezaaid.
Om een tepelpiercing te plaatsen in een ingetrokken tepel moet de tepel eerst naar buiten worden gehaald. Dit wordt gedaan m.b.v. een tangetje en wat koude lucht en is niet pijnlijk. Nadat de tepel naar voren is gehaald wordt er meteen een klein staafje doorheen gezet.
Harde tepels of stijve tepels is een volkomen normaal fysiologisch verschijnsel. De zenuwen in de tepel reageren op prikkels, zowel fysieke als psychische.
Nee, borsten worden niet groter door seks, behalve als je erdoor zwanger wordt. Zwangerschapshormonen zorgen er wel voor dat je borsten groeien.
De grootte en vorm van de tepelhof kan per mens sterk verschillen. De diameter loopt uiteen van gemiddeld 25 millimeter bij mannen tot 40 à 100 millimeter bij vrouwen. Bij de vrouwelijke tepels geeft de tepelhof grofweg de omvang van de melkklieren weer.