Het hielp ook niet mee dat Dave zich destijds niet aan de corona-maatregelen hield en de verplichte twee weken quarantaine aan zijn laars lapte. Inmiddels is hij zijn witte gebit zat en ging hij langs bij Carnisse Mondzorg in Barendrecht, zoals we op zijn Instagram kunnen zien.
Het kon wel eens héél slecht aflopen met het gebit van Donny Roelvink, nadat hij zijn tanden liet slijpen in het buitenland. Gelukkig bleek de Barendrechtse tandarts Wim van der Torre zijn redding.
Donny vertelde dat hij al facings van composiet had maar dat deze steeds maar gepolijst moesten worden. En dat was hij zat. Alhoewel zijn gebit niks mankeerde, had hij zich bedacht dat kronen vast veel beter zouden zijn. Die hoef je immers niet te polijsten en dat was wel zo makkelijk.
Reality-ster Donny Roelvink heeft spijt van zijn facings en riep deze week zijn volgers op zo'n ingreep nooit te doen zonder een tandarts te raadplegen. De KNMT mocht bij monde van vice-voorzitter Jan Willem Vaartjes reageren in diverse media.
Facings (ook wel veneers) bieden de oplossing. Een facing is een dun schildje, van composiet of porselein, dat geplaatst wordt op een tand of kies. We kunnen hiermee spleetjes opvullen, afgebroken hoekjes repareren, verkleurde en gele tanden wit maken en scheve tanden recht laten lijken.
Een paar nadelen: porseleinen facings zijn een stuk duurder dan facings van composiet. Dit komt door het materiaal. Bovendien is reparatie van porseleinen facings vaak niet mogelijk. De tandarts kan vaak niet tijdens de eerste afspraak de facing(s) plaatsen.
Het plaatsen van een facing doet geen pijn. Het slijpen van het tandglazuur gebeurt minder diep dan bij bijvoorbeeld het boren in een tand en zal dus anders worden ervaren. Als er eerst een reparatie aan de tand moet worden uitgevoerd, zal de tandarts je een plaatselijke verdoving geven.
De facings kosten kunnen erg uiteen lopen, van 80 euro voor een simpele facing tot 800 euro voor een hele nieuwe smile, afhankelijk van het materiaal waarvan de facings gemaakt worden, de methode en de omstandigheden in de mond.
Het voordeel van porseleinen facings in Turkije is dat ze niet verkleuren. De kleur en vorm van de facing is naar wens te maken en kun je in overleg met de tandarts bepalen. Daarnaast heb je nog composieten facings. Composiet zijn goedkope facings in Turkije.
Porseleinen facings zijn kwalitatief beter dan composiet facings, maar composiet facings zijn goedkoper. Hieronder vindt u de voordelen van composiet en porseleinen facings. Uiteraard kan de tandarts u hierover adviseren.
Voor een effectieve bleekbehandeling kunt u het beste laten bleken met 6% waterstofperoxide bij de tandarts. In tegenstelling tot het gebruik van (speciale) suikervrije kauwgom, is het tanden bleken bij de tandarts wel effectief, en heeft een langdurig effect.
Met een facing verbeter je het aangezicht van de tand. Door een stukje weg te slijpen en te vervangen. Zo kunnen spleetjes tussen tanden opgevuld worden, of afgebroken hoekjes gerepareerd. Ook kunnen facings scheve tanden verbloemen.
Een facing van composiet brengt de tandarts in één behandeling aan. Allereerst slijpt hij, wanneer dit nodig is, een heel dun laagje van het tandoppervlak af. Daarna behandelt hij uw tand met een zuur en brengt een hechtlaag aan. Het nog zachte composiet kan hierop bevestigd worden.
Non-Prep facings zijn flinterdunne porseleinen facings. Deze zijn dunner dan normale facings en worden over de bestaande tanden geplaatst zonder aan de tanden te hoeven slijpen. Door het gebruik van Non-Prep Facings kan een gebit dat slijtage vertoond worden gereconstrueerd met volledig behoud van uw eigen tanden.
In principe kunt u met facings alles eten. Let hierbij wel op dat u met uw facing niet op harde dingen bijt zoals zuurtjes, uw nagels of een pen. Ook raden we het af om plakband af te scheuren met uw tanden.
Het maken van mooie facings is niet voor iedere tandarts vanzelfsprekend. Alleen tandartsen die ervaring hebben en gespecialiseerd zijn in deze vorm van cosmetische tandheelkunde bereiken natuurlijke resultaten, zonder dat er daarbij te veel van uw eigen tand wordt geslepen.
Van jong tot oud, facings zijn voor iedereen geschikt, mits je tanden wel gewisseld zijn natuurlijk. Alleen bij jonge kinderen met melktanden kunnen ze niet geplaatst worden.
Facings van composietmateriaal worden, net als vullingen, voor kinderen tot 18 jaar gewoon vergoed door de basisverzekering. Facings van porselein en keramiek vergoedt de basisverzekering alleen bij bepaalde (niet-) aangeboren aandoeningen, zoals een ontwikkelingsstoornis van het tandglazuur.
Als je tanden zwak zijn - als gevolg van tandbederf, schade, een vulling, of iets dergelijks - dan kan het zijn dat je geen facings kunt laten plaatsen. Ook mensen met te weinig glazuur op het oppervlak van hun tanden komen mogelijk niet in aanmerking voor facings.
Hoe lang duurt een behandeling? Een facing van composiet is in één behandeling door de tandarts aan te brengen. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarvoor zijn minstens twee bezoeken aan de tandarts nodig.
Bij plaatsing worden uw tanden eerst gereinigd en vervolgens ruw gemaakt zodat de facing goed vast blijft zitten. De facing wordt met een speciaal soort cement aan de tand geplakt. Er wordt ultraviolet licht gebruikt om ervoor te zorgen dat het cement sneller hard wordt.
Slicen doet geen pijn; het voelt als het vijlen van een nagel. Hoewel je veilig tot 0,5mm van het glazuur kan verwijderen, houden wij een veiligheidsmarge aan en verwijderen we nooit meer dan 0,3mm per tandzijde; dit houdt in dat het merendeel van het bestaande glazuur rondom een tand of kies intact blijft.
Hoe worden facings aangebracht
Bij het plaatsen van facings kan gewerkt worden op twee manieren: direct en indirect. Bij de directe plaatsing zal men met kunststof het weefsel van de tand bijwerken en weer opvullen. Deze manier is meestal de goedkoopste maar vraagt wel de meeste stoeltijd.