Want daarom gaat het: het voorkomen van salmonella-besmettingen. Als je de poep van het ei wast, kan er in principe niets meer mis gaan, denken de Amerikanen. De rest van de wereld wast eieren niet. Het hoeft ook niet, want de kip geeft haar eieren een fantastisch beschermlaagje mee, de zogenoemde 'cuticula'.
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.
Eieren wassen? Tenzij de eieren erg bevuild zijn – wat wordt veroorzaakt door modder of kippenmest in het hok, niet door het legproces – hoeven eieren niet te worden gewassen. Een vers gelegd ei is voorzien van een beschermlaagje, cuticula genoemd. Dit werkt als een antibacterieel afweersysteem.
De eieren staan in de supermarkt niet in de koeling om de temperatuurschommelingen tegen te gaan en daardoor ook condensvorming tegen te gaan. Door de temperatuur zoveel mogelijk gelijk gehouden vanaf het moment dat de kip het ei legt tot aan het moment dat het in de supermarkt ligt, blijven ze langer vers.
Dat winkels liever witte eieren in de schappen hebben liggen, komt doordat deze eieren goedkoper en duurzamer zijn dan bruine eieren. Dat zit zo: witte kippen zijn kleiner en hebben daarom minder voer nodig dan bruine kippen. Ook leggen ze meer eieren en leggen ze 10 weken langer.
De kleur van de eierschaal is afhankelijk van het ras van de kip. Over het algemeen produceren witte kippen witte eieren en bruine kippen bruine eieren. In veel landen, zoals de VS, zijn witte eieren het overheersende ei en tot begin jaren 70 waren witte eieren populair in het VK.
Het verschil tussen witte of bruine eieren is alleen… de kleur. Het maakt niet uit of het ei wit of bruin is aan de buitenkant, de inhoud is hetzelfde. De voedingsstoffen in witte en bruine eieren zijn precies gelijk. Alle eieren zitten boordevol goede eiwitten, vitamines en mineralen.
Want daarom gaat het: het voorkomen van salmonella-besmettingen. Als je de poep van het ei wast, kan er in principe niets meer mis gaan, denken de Amerikanen. De rest van de wereld wast eieren niet. Het hoeft ook niet, want de kip geeft haar eieren een fantastisch beschermlaagje mee, de zogenoemde 'cuticula'.
De redenatie is dat een kippenei is bedekt met een dunne, beschermende "cuticula" of membraan, die voorkomt dat Salmonella en andere bacteriën de schaal binnendringen. Sommige Europeanen beweren dat koeling daardoor overbodig is en dat het wassen van het ei de cuticula wegspoelt .
Eieren ð³ Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen.
Waarom wassen en koelen Amerikaanse eierproducenten en -verwerkers eieren? Door eieren te wassen en te koelen blijven ze vers, worden bacteriën uit het schaaloppervlak verwijderd en wordt het risico verkleind dat bacteriën de schaal binnendringen en iemand die ze eet ziek maken .
Hoe lang moet een ei koken in kokend water? Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten.
Rauwe eieren kunnen tot 4 weken bewaard worden in de koelkast. Volgens Europese regels is de THT-datum (ten minste houdbaar tot) maximaal 28 dagen na de legdatum. Maar je kunt ze vaak wel langer eten.
Was de eieren nooit, daarmee beschadig je de breekbare schaal. Om het ei zit een belangrijke bacteriewerende laag. Wanneer je de schaal nat maakt, los je die laag op. Daardoor kunnen ziektekiemen zoals salmonella in het ei dringen.
Canadese gezondheidsnormen vereisen echter dat eieren worden gewassen voor reinheid en veiligheid, waardoor de bloei wordt verwijderd. Als gevolg hiervan moeten eieren worden gekoeld om de versheid te behouden en bacteriegroei te voorkomen .
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
De Europese Unie adviseert om eieren niet in de koelkast te bewaren. De herhaaldelijke koel- en opwarmcycli die kunnen optreden tijdens het verplaatsen van de eieren, kunnen namelijk condensatie op de schaal veroorzaken. Hierin kunnen bacteriën zich nestelen en mogelijk in de schaal doordringen.
Zijn alle eieren gepasteuriseerd? Volgens de USDA zijn alle eiproducten (eierinhoud die uit de schaal is verwijderd, zoals eiwitten) gepasteuriseerd, maar niet alle eieren in de schaal zijn gepasteuriseerd . Sterker nog, slechts minder dan 3% van de eieren met schaal in de VS is gepasteuriseerd.
Het antwoord heeft te maken met bacteriën: Salmonella . In de Verenigde Staten is het meer dan een aanbeveling voor voedselveiligheid dat eieren gekoeld moeten worden – het is de wet. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft bepaald dat de beste manier om Salmonella-besmetting te bestrijden is door de eieren te ontsmetten voordat ze de consument bereiken.
Het is letterlijk gewoon een methode om salmonella te controleren en de houdbaarheid te verlengen . Het heeft niets te maken met verzending of met er slecht uitzien of met wat dan ook.
Een witte kip (een kip met een witte oorlel) heeft namelijk minder voer nodig om een ei te produceren. Minder voer betekent minder grondstoffen en minder grondstoffen maakt het duurzamer. Witte eieren zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook efficiënter te maken.
Laat eieren niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Kook gerechten met rauwe eieren direct of zet ze in de koelkast en kook ze binnen 24 uur. Kook ovenschotels en andere gerechten met eieren tot een veilige minimale interne temperatuur van 160 graden F.
Waarom gaan de bruine eieren dan toch in de ban? "Witte eieren zijn duurzamer", zegt Maartje Boot van het Voedingscentrum. Dat concludeerde de Wageningen Universiteit al jaren geleden. "Witte kippen eten minder en leggen meer eieren per jaar dan bruine kippen.
Jonge soort
De meeste evolutiebiologen hebben een simpel antwoord op de kip-of-ei-vraag: het ei was er eerst. Dat bestaat namelijk al heel lang. Zo'n 500 miljoen jaar geleden legden vissen hun larven in een beschermend zakje met een dooier als voeding. Daarin kon het kleintje groeien, buiten het lichaam van de moeder.
Witte eieren worden gelegd door 'witte kippen'. Deze kippen hebben minder voer nodig om dezelfde hoeveelheid eieren te produceren dan 'bruine kippen', waardoor ze een kleinere CO2-voetafdruk hebben .