Want door swill afval te scheiden, is het gemakkelijk te recyclen. Het swill afval wordt verwerkt, waarna het gebruikt wordt voor biovergisting. Met als resultaat hoogwaardige compost dat als grondstof gebruikt kan worden en wat overblijft wordt omgezet in energie.
Swill bestaat uit (gekookt) keukenmateriaal en etensresten. Gft-afval bestaat voornamelijk uit schillen en resten van groente-, fruit- en tuinafval.
Van het gescheiden afval dat is ingezameld wordt een gedeelte door de composteerinstallaties verwerkt tot compost. Het andere gedeelte wordt vergist. Zo ontstaat er naast compost biogas.
Door vergisting van keukenafval en etensresten produceren we biogas. Dit kunnen we omzetten in warmte of elektriciteit. Of we kunnen het opwerken tot aardgas en leveren aan het aardgas- en elektriciteitsnet. Een restproduct van biogasproductie is digestaat of 'compost'.
Organisch afval is de fractie van huishoudelijk en industrieel afval die van nature biodegradeert. Het bestaat uit voedselresten, keukenresten, afval van groenten- & fruithandel en voedingsverwerkende industrie, tuinafval uit privétuinen of publieke parken (grasmaaisel, bladeren, …), enz.
Veel bedrijven krijgen ook te maken met andere afvalstromen. Dit kan bijvoorbeeld papier- en karton zijn, maar ook organisch afval komt vaak voor. Dit organische afval wordt verzameld in speciale SWILL containers.
organische stoffen is alles wat leeft, dieren, planten enzo. Anorganische stoffen (an=niet) Zijn alle dingen die je tegenkomt die niet leven, steen en zand bijvoorbeeld.
Dit mag allemaal in de groene container: Alle etensrestjes, gekookt, gebakken of rauw: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood… Kaaskorsten zonder plastic.
koffiedik en papieren koffiefilters. noten, pitten en zaden. broodresten. etens-, vlees- en visresten.
Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak.
Het afval dat niet gerecycled kan worden, gaat bijna allemaal naar de verbrandingsoven (afvalenergiecentrale). De verbranding levert energie op voor stroom of stadsverwarming.
Het 'echte' restafval verdwijnt in de verbrandingsoven, gestookt met aardgas. Als de temperatuur hoger is dan 850 graden Celsius gaat het afval in de oven en de gaskraan dicht. De lucht (zuurstof) voor de verbranding wordt aangezogen uit de afvalbunkers en door het rooster geblazen.
Nadat alle recyclebare stromen, zoals metaal, papier en karton, plastic, hout, glas en GFT uit het afval zijn gesorteerd gaat het restafval naar grote moderne afvalenergiecentrales (AEC). Er zijn 12 van zulke afvalenergiecentrales in Nederland. Daar wordt het afval verbrand om zo duurzame energie te produceren.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
Bij PBD-afval mogen 3 soorten afval: Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken. In de recycle-fabriek sorteren ze alles en wordt het afval gebruikt als grondstof voor nieuwe producten.
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Elke twee weken kunt u 6 afvalsoorten buitenzetten. Elke afvalsoort heeft een andere kleur zak. De 6 afvalsoorten worden samen op 1 dag in 1 wagen opgehaald. In het sorteercentrum worden de zakken dan uitgesorteerd op basis van kleur.
Het grootste deel van je afval wordt gerecycleerd. Je restafval, wat je in de gele zak of in Oosterzele in de restcontainer gooit, gaat naar de verbrandingsoven. Omdat de grondstoffen die zich in die zak bevinden onherroepelijk verloren zijn, is het belangrijk hier zo veel mogelijk recycleerbaar materiaal uit te weren.
Kleine hoeveelheden zonder vlees, vis, vet of saus: gooi ze op de composthoop, in de compostbak of het compostvat en werk ze onder. Eierschalen zijn goed om kalk op je composthoop te brengen, maar dan moet je ze fijnmalen of verpulveren. De eierschaal is een zeer goede natuurlijke meststof.
Kattenbakvulling (ook van hernieuwbare grondstoffen!) moet na gebruik bij het restafval. Gooi het dus niet bij het gft. Gooi kattenbakvulling nooit op je eigen composthoop of in de tuin, want kattenuitwerpselen kunnen ziekteverwekkers bevatten zoals toxoplasmose.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
broodzakken: horen bij restafval; vervuild papier, waar bijvoorbeeld frituurvet aan hangt: hoort bij restafval.
Water en koolstofdioxide zijn anorganische stoffen. Glucose en methaan zijn organische stoffen.
Lignine of houtstof is een natuurlijke organische verbinding, meer specifiek een biopolymeer, die voorkomt in de celwand van verschillende soorten plantaardige cellen, zoals in cellen van het hout (xyleemweefsel) en het sclerenchym.