De beste budgetoptie kleurpotloden
Dan raden we de “Castle” FC-111260 set aan van Faber-Castell. Deze set bestaat uit tal van eco-potloden met een zeshoekige vorm. De kleuren zijn uitstekend.
De bekendste potloden op oliebasis zijn de Faber Castell Polychromos. Deze potloden bevatten veel pigment, dekken goed en zijn makkelijk te blenden. De kern van de Polychromos is harder dan het gemiddelde potlood, maar is niet té hard. Doordat de punt lang scherp blijft gaan ze ook nog eens heel lang mee!
Voor het maken van een realistische tekening heeft u een uitgebreide set kwalitatieve kleurpotloden nodig. Professionele tekenaars geven vaak de voorkeur aan Polychromos-potloden van Faber-Castell. De potloodstift is gemaakt op oliebasis, waardoor de vulling stevig is en u gemakkelijk een scherpe punt slijpt.
Prismacolor Premier bestaat uit was. Het is het zachtste kleurpotlood waar je makkelijk mee kunt blenden en daarom ook erg populair. Ze zijn ideaal om te gebruiken voor grotere vlakken zoals wazige achtergronden, maar ook voor details.
Wat betekent blenden? Als je met kleurpotloden een eerste laagje maakt dan zie je vaak nog stipjes van het papier er doorheen komen. Door dit te blenden vul je dit op en heb je een mooie dekkende en egale laag om op verder te werken. Ook kun je blenden voor mooiere kleurovergangen.
Polychromos is een kleurpotlood op oliebasis. Het is daarom een wat harder potlood dat veel wordt gebruikt voor gedetailleerd werk. Mooie kleurovergangen maak je door voorzichtig de lagen op te bouwen. Om makkelijker te blenden kun je Zest-it blender gebruiken.
Wanneer je de punt van een gewoon kleurpotlood nat maakt, dan is zo'n effect eigenlijk niet aanwezig. Versimpeld gezegd: aquarelpotloden laten je zo kleuren, dat het lijkt alsof je aan het schilderen bent met waterverf. En dan zonder de penselen en de verf natuurlijk.
Welk potlood is makkelijk uit te gummen? Grafiet uit zachte potloden is een stuk makkelijker uit te gummen dan grafiet uit de harde variant. Gummen zijn niet alleen handig om potlood te verwijderen, u gebruikt ze ook om highlights in uw tekening aan te brengen.
Maar een goed gemiddelde voor mandalatekenen is een B of een 2B potlood. Daarmee laat je, als je wat harder drukt, geen krassen achter in je papier. En als je iemand bent die schetsend tekent, geven deze hardheden genoeg kleur af.
Gebruik je te grof papier, dan vallen de mooie details in je tekening weg. Het ideale tekenpapier voor kleurpotloden en schetsen heeft een fijne of gemiddelde textuur. Onze favoriet is het Canson Illustration papier. Het is lekker dik, ideaal voor gelaagde tekeningen met mooie kleurpotloden.
De oorsprong van Faber Castell begint in 1761, waar Kaspar Faber, van origine meubelmaker, de eerste pen voor het bedrijf ontwerpt. Dit gebeurt in Stein een dorpje vlakbij Nuremberg.
Pastelpotloden. In principe zijn pastelpotloden zachte pastels in potloodvorm. Ze werken dus precies hetzelfde als normale pastelkrijtjes, maar door de vorm en de optie om de punt te slijpen heb je veel meer controle. Dit maakt pastelpotloden erg geschikt om gedetailleerde portretten of kleinere tekeningen mee te maken ...
Caran d'Ache Supracolor aquarellepotloden
Stift Ø 3,8 mm. Breukvast en gemaakt van eersteklas cederhout. Geschikt voor arceer- en aquareltechnieken en lavis. Supracolor soft aquarel kleurpotloden zijn te combineren met watervaste kleurpotloden, kleurkrijt, waterverf en gouache.
Pastelpotloden. Pastelpotloden zijn potloden met een kern van droog krijt. Deze kennen weer een hele andere werktechniek, maar worden ook veel gebruikt voor het maken van gedetailleerde en realistische portretten. Het wordt vaak in combinatie gebruikt met soft-pastels, maar wordt ook vaak opzichzelf gebruikt.
Faber Castell Polychromos kleurpotloden
De reviews online zijn lovend, waaruit blijkt dat de kwaliteit van de potloden de prijs zeker waard is. De potloden houden soepel vast, geven veel kleur af en de kleur is mooi en helder. Je hebt de keuze uit 120 kleuren die je ook nog eens gemakkelijk kunt mengen.
Wat heel belangrijk is bij beide: ga niet vanaf het begin krassen en hard op het potlood duwend iets dicht kleuren! Begin rustig aan! Met kleurpotloden werken is ZEN. Met kleurpotloden werken betekent laag na laag na laag opbouwen.
Werk je regelmatig met een doezelaar, zorg dan dat je ze af en toe schoonmaakt. Met een stukje schuurpapier heb je snel weer een schone doezelaar. Ook met een wat grovere vijl is de doezelaar goed te reinigen. Nooit met een puntenslijper proberen te slijpen.
Ik gebruik een doezelaar verder net als een potlood. Druk je er hard op dan wordt de laag die je doezelt donkerder en natuurlijk lichter als je niet hard drukt. Maar het mooiste is als je laag voor laag tekent. Dus eerst een potlood laag, dan doezelen en dan de volgende potlood laag eroverheen.
Pastelpotloden werken daarom dus hetzelfde als pastelkrijt. Je brengt de kleur aan op het papier en kunt het daarna met je vinger uitvegen. Ook kan je lichte over donkere kleuren aanbrengen!
Het papier
Zelf gebruik ik al jaren Canson 1557, 180 grams papier. Dit papier is vrij dik en iets getextureerd. Het zit een beetje tussen ruw en glad in.