Eén ei kun je vervangen door 50 gram appelmoes of een halve, liefst goed rijpe, gepureerde banaan.
Wanneer je de eieren in je recept vervangt door appelmoes, geeft dit je cake of taart een lichtzoete smaak en een smeuïge structuur. Eén ei is gelijk aan 60 gram appelmoes.
Zelf vegan ei maken
Lijnzaad, chiazaad, kikkererwtenmeel, appelmoes, zijden tofu (silken tofu), banaan, yoghurt, aquafaba: het kan allemaal gebruikt worden als een alternatief.
Een ei weegt gemiddeld 61 gram. Er bestaan verschillende gewichtsklassen : S staat voor 'small' of een gewicht onder de 53 gram, M betekent Medium, dat is middelgroot, de L staat voor 'large' en dat is groot en XL is 'extra large', dus extra groot; dat zijn gigantische eieren zwaarder dan 73 gram.
Als ei-vervanger geldt: 1 geprakte banaan staat gelijk aan 1 ei. De gele rakker doet het goed in veganistische cakes of pannenkoeken, maar geeft bijvoorbeeld ook pindasoep meer body. De banaan is tevens een goede zoetmaker, dus je hoeft minder suiker toe te voegen.
Je kunt één ei vervangen door 60 g appelmoes of een halve geprakte banaan. Appelmoes kun je kant-en-klaar in de supermarkt kopen, de bananenpuree maak je gewoon zelf door een rijpe banaan te pureren. Beide soorten fruit hebben een merkbare eigen smaak in de cake.
Kikkererwtenmeel is rijk aan eiwit. Het werkt als bindmiddel en helpt gerechten beter te rijzen. Als het gaat om recepten voor baksels als scones en koekjes is kikkererwtenmeel één van de betere vervangers voor ei. De smaak en de textuur van gegaard kikkererwtenmeel lijken verrassend veel op die van kippenei.
12 gram eipoeder is 1 ei.
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Gelukkig blijven er nog genoeg eieren over voor onze eigen consumptie. We eten gemiddeld meer dan 200 eieren per jaar. Spanjaarden zijn de top-eiereters in Europa, ze eten maar liefst 280 eieren per persoon, per jaar.
In plaats van eiwitpoeder kun je het eiwit in je smoothie krijgen door naast bevroren fruit, groenten en melk, water of sap ook Griekse yoghurt of kwark toe te voegen. Noten, hennep en chiazaden voegen extra eiwitten en wat gezonde vetten toe als je een hele maaltijd probeert te vervangen.
Wil je paneren zonder ei? Dan zijn er drie manieren: Bevochtig de vis met water en haal hem door de bloem en het paneermeel of de panko. Als de vis vochtig genoeg is, blijft het paneermeel er zo aan kleven.
Eieren zijn een waardevolle bron van goede eiwitten
Een ei bevat alle aminozuren die je dagelijks nodig hebt. Een ei bevat vitamine A, E, D, K en B12. Als je, zoals ik, heel weinig vlees, vis en zuivel eet dan zijn eieren dus een belangrijke bron van B12, dat alleen in dierlijke producten voorkomt.
Eén ei kun je vervangen door 50 gram appelmoes of een halve, liefst goed rijpe, gepureerde banaan. In hartige gerechten kun je in plaats van één ei 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree gebruiken, maar ook 2 eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met 2 eetlepels water.
Vervang één ei door 1/4 kopje appelmoes in zoete desserts . Als u een lichtere textuur wilt, voegt u een extra 1/2 theelepel bakpoeder toe, omdat fruitpurees het eindproduct vaak dikker maken dan het originele recept.
Om de eieren in een recept te vervangen, kunt u 1/4 kopje appelmoes gebruiken voor elk ei dat nodig is. De reden dat dit werkt, is dat de pectine in appelmoes als bindmiddel fungeert, net zoals de eiwitten in eiwitten .
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Wanneer je voortaan elke dag begint met twee of zelfs drie eieren, krijg je volgens het onderzoek een beter zicht, zal je huid er fris en jong uitzien en je geheugen verbeteren. Daarnaast zouden minstens twee eieren per dag zelfs het risico op hartziekten en borstkanker verminderen.
Eet of drink geen suikervrije producten met de zoetstof sorbitol of Maltitol. Producten met sorbitol en maltitol kunnen zorgen voor diarree. Sorbitol en maltitol zit vaak in suikervrije drop, kauwgom, keelpastilles, snoepjes, cake en koekjes.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Normaal gesproken is één deel gepoederde eieren op twee delen water een gebruikelijke verhouding voor reconstitutie . Het mengsel kan vervolgens worden gebruikt in recepten, net als verse eieren.
De eidooier bestaat (afhankelijk dus van het gewicht van het ei) tussen de 3,1 en 4,2 gram eiwit. De hoeveelheid eiwit (het witte gedeelte) van een ei bevat tussen de 6,77 en 9,23 eiwit. Bedenk hierbij wel dat een ei (zonder schil) voor 1/3 deel bestaat uit eigeel en voor 2/3 uit eiwit.
Sommige mensen vragen zich af of je een ei kunt vervangen door lijnzaad of chiazaad. Dat is zeker mogelijk. 1 ei staat ongeveer gelijk aan 1 eetlepel lijn- of chiazaad + 3 eetlepels water.
De grootste menselijke cel (qua volume) is de eicel. Menselijke eicellen zijn 150 micrometer in diameter en je kunt ze met het blote oog nauwelijks zien .
Tip 3 - vervang ei als glansmiddel
Gebruik hiervoor geen rijst-, amandel-, haver- of kokosmelk, want deze bevatten minder eiwit. Je kunt de taart ook na het afkoelen bestrijken met (abrikozen)jam.