De lever haalt de galkleurstof uit het bloed. Maar na de geboorte is er opeens veel galkleurstof. De lever kan dat niet allemaal snel genoeg uit het bloed halen.De gele galkleurstof kleurt daardoor de huid en het oogwit geel.
De gele verkleuring verdwijnt meestal na 2 weken.Soms blijft een baby na 3 weken nog geel. Dat kan worden veroorzaakt door moedermelk en in heel zeldzame gevallen kan er sprake zijn van een leverziekte.
Uw baby kan een gele kleur krijgen omdat zijn lever nog niet rijp genoeg is om alle afvalstoffen in het lichaam af te breken. Geelzucht bij baby's kan worden opgelost door de baby te behandelen met fototherapie. De baby wordt dan op een matras gelegd die blauw licht geeft.
De kans is groter als: • De baby te vroeg geboren is. De borstvoeding niet goed gaat en de baby te weinig melk binnenkrijgt. De baby bij de bevalling blauwe plekken heeft of bloeduitstortingen bijvoorbeeld na een tangverlossing of na een verlossing met de zuignap.
Geelzien bij pasgeborenen komt vaak voor, vooral als het kind borstvoeding krijgt. Een beetje geelzien is niet erg, maar als de waarde van het bilirubine te hoog is, kan dit schadelijk zijn voor de hersenontwikkeling van het kind. Bilirubine is een stof die vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen.
Door water bij te geven zal de baby minder goed aan de borst drinken of zijn flesje legen, de maag is immers al gevuld met water. Hierdoor zal de ontlasting minder vaak zijn en het bilirubine dus minder goed worden uitgescheiden.
Geelzucht bij een pasgeborene kan nochtans ook een teken zijn van een onderliggende zowel onschuldige als ernstige aandoening. Meestal is het onschuldig en wordt het veroorzaakt door de moedermelk bij start van de borstvoeding of door de verwerking van bloeduitstortingen (ontstaan tijdens de bevalling).
De gele kleur treedt met name op tijdens periodes van bijvoorbeeld koorts/infecties, vasten, flinke lichamelijke inspanning of overmatig alcoholgebruik. De aandoening komt vaak voor (bij ca. 1 op de 20 mensen) zonder dat dit leidt tot duidelijke geelzucht. Deze vorm is niet gevaarlijk en er is geen behandeling nodig.
Geel zien komt vaker voor bij baby's die borstvoeding krijgen dan bij baby's die kunstvoeding krijgen. Het gebeurt vooral als de borstvoeding niet goed lukt en de baby te weinig melk binnenkrijgt. Als je baby borstvoeding krijgt, raden we je aan de baby de eerste dagen minimaal 8 tot 12 keer aan de borst te leggen.
Meestal ontstaat het door leverziekten die gepaard gaan met beschadiging van de levercellen of het stukgaan van de rode bloedcellen. Er bestaat ook een erfelijke aandoening die geelzucht veroorzaakt, nl.het syndroom van Gilbert.
Bij de afbraak van rode bloedlichaampjes komt als afvalstof bilirubine vrij. Deze afvalstof wordt door de lever verwerkt en via de ontlasting en de urine uitgescheiden. Soms kan de lever deze hoeveelheid afvalstoffen niet aan en stijgt hierdoor het bilirubinegehalte in het bloed.
In de eerste 24 uur fototherapie wordt meestal 6–20% daling van bilirubine gezien bij standaard fototherapie. Met intensieve fototherapie wordt vaak 30-40% bilirubine daling in de eerste 24 uur gezien. In de eerste 4-6 uur hiervan vindt de grootste bilirubine daling plaats (8-17µmol/l/uur in de eerste 4-8 uren) 7.
Als het bilirubinegehalte boven een bepaalde waarde ligt, adviseert de kinderarts meestal je baby onder de UV-lamp te leggen. Het licht van deze lamp versnelt de afvoer van het bilirubine. Als je baby langer dan 24 uur onder de UV-lamp ligt, nemen we nog een keer bloed en urine af.
De meeste baby's worden een beetje geel en dat kan geen kwaad. Na een paar dagen tot twee weken verdwijnt de gele verkleuring meestal vanzelf. In uitzonderlijke gevallen kan de hoeveelheid bilirubine in het bloed zo hoog worden dat het gevaar bestaat dat de hersenen worden beschadigd.
De baby heeft de eerste dagen te weinig vocht binnengekregen. Een verminderde leverfunctie waardoor de lever onvoldoende bilirubine opneemt om uit te scheiden. Dit zie je ook vaak bij te vroeg geboren baby's. Een infectie of ziekte, waardoor de afbraak van rode bloedcellen is verhoogd.
Een verhoging van de hoeveelheid totaal bilirubine wijst op problemen van de lever of een verstopping van de galwegen waardoor bilirubine niet kan worden uitgescheiden en opstapelt. Ook kan het passen bij een verhoogde afbraak van rode bloedcellen (hemolyse).
Hierbij staan er één lamp of twee lampen boven de couveuse waarin je baby ligt. Het blauwe licht van de lamp zorgt voor de omzetting van de galkleurstof in een stof die via de urine en ontlasting kan worden uitgescheiden. De urine kan er donker gekleurd uitzien en de ontlasting wordt dunner.
Deze produceren talg: huidsmeer. Vooral bij jonge baby's wordt soms te veel talg geproduceerd. Waarschijnlijk zorgt het teveel aan talg, in combinatie met een bepaalde huidgist, pityrosporon ovale, voor de gele schilfertjes en korstjes. Dit is berg.
Na de geboorte ontstaat meer bilirubine dan de lever kan uitscheiden. Dit probleem duurt meestal een paar dagen. Als u de baby goed bekijkt bij daglicht of helder kunstlicht, kunt u zien of de huid gelig is. Sommigen noemen dat ook wel geelzucht.
Geelzucht is een benaming voor de geelachtige kleur die je ziet op de huid en in het oogwit (vaak bij donkere mensen). Bij geelzucht horen symptomen zoals jeuk, donkere urine en een kleikleurige (of lichtgekleurde) ontlasting. De jeuk kan ernstig zijn.
Bij een leveraandoening worden vaak medicijnen en een leefstijlaanpassing geadviseerd (geen alcohol). In veel gevallen is echter geen behandeling nodig en zal geelzucht vanzelf wegtrekken.
De duur van de fototherapie hangt af van het verloop van het geelzien en is voor iedere baby verschillend. Meestal duurt het één tot drie dagen. De baby wordt behandeld tot de waarde van het bilirubine in het bloed voldoende gedaald is. Hiervoor wordt iedere dag een beetje bloed van uw baby afgenomen.
Je kunt hepatitis A krijgen door contact met ontlasting van een besmet persoon. Bijvoorbeeld na toiletbezoek, of door besmet eten en drinken. Daarom is het belangrijk je handen te wassen voor het eten, voor het klaarmaken van eten en na een toiletbezoek. Er is een vaccinatie beschikbaar.
De enige behandeling is een behandeling met fenobarbital. Dit medicijn kan zorgen voor een daling van de bilirubineconcentratie in het bloed, maar dit middel wordt zelden gegeven. Beter is het om in elk geval regelmatig te eten en te bewegen en vermijd stress. Gevaarlijk is de stijging van het bilirubine absoluut niet.
De gele verkleuring wordt veroorzaakt door een galkleurstof, bilirubine, die zich in het lichaam ophoopt. Deze bilirubine verlaat het lichaam normaal gesproken via de gal en hierbij speelt de lever een belangrijke rol.