Cactussen zijn gewend aan droogte en kunnen relatief lang zonder water overleven. De duur varieert per Cactussoort, maar over het algemeen kunnen Cactussen en Vetplanten enkele weken tot zelfs 3 maanden zonder water overleven. Dit is te danken aan hun dikke stengels en bladeren waarin ze water opslaan.
Hoe vaak moet je cactussen en vetplanten water geven? Cactussen en vetplanten hoef je maar heel weinig water te geven: geef in de zomer af en toe een flinke plens water in een keer en laat de grond daarna bijna helemaal uitdrogen.In de winter hoef je maar eens in de 4 weken een beetje water te geven.
Voorzie de plant van water en hij zelf weer sterk worden. Een cactus kan, bij lage temperaturen in de winter, 3 maanden zonder water.
Hoe kan dat? Dat kan doordat-ie geen blaadjes heeft, maar stekels. Doordat de stekels van de cactus zo klein zijn verdampt de cactus minder water dan planten met gewone bladeren. Zo kan de cactus hele lange tijd z'n water vasthouden om te overleven.
Het is een groot misverstand dat cactussen helemaal geen water nodig hebben. Zonder water zal je cactus langzaam verschrompelen en uitdrogen.
Controleer eerst de grond. Als die droog aanvoelt, is het waarschijnlijk tijd om je cactus water te geven. Ten tweede, kijk eens naar de bladeren. Als ze beginnen te verwelken of bruin worden, is dat een ander teken dat je plant wat H2O nodig heeft.
De meeste vetplanten gaan dood door te veel aan water.
Hou daarom steeds de gouden regel in het achterhoofd: 1 keer per maand een flinke scheut water geven. In de winter kan je zelfs een droge periode inlassen door enkele maanden geen water te geven.
Kan een cactus doodgaan? Hoewel de cactus wordt gezien als één van de makkelijkste planten, is het toch mogelijk dat de plant dood kan gaan. De meest voorkomende reden is dat ze te veel water krijgen. Let er dus goed op dat je de water nooit te veel water geeft en wacht altijd tot de grond weer droog is.
Hoewel cactussen -of eigenlijk cacti- gewend zijn aan fel zonlicht in de woestijn, kunnen ze toch verbranden in de zon. Daarom doen ze het beter op plekken waar deels schaduw is.
Verdamping wordt voorkomen door een leerachtige opperhuid met een dikke waslaag. De bladeren van cactussen zijn veranderd in doorns. Hiermee beschermt de cactus zich tegen vraat door dorstige dieren. De doorns groeien in groepjes bij elkaar, uit zogenoemde aureolen.
In de zomer hebben Cactussen doorgaans eens in de 2 weken, en sommige zelfs wekelijks, water nodig. In de winter kan de watergift verminderd worden tot eens in de 4 tot 6 weken. Verzorgingstip! Geef Cactussen pas weer water als de grond goed is opgedroogd.
Is je cactus bruin geworden en ingezakt? Dan kun je 'm het beste gelijk even een paar dagen buiten zetten, in de tuin of op het balkon. Ze hebben namelijk hoognodig frisse zuurstof nodig. Maar let op, doe dit alleen in de zomer, als het lekker warm is buiten.
Toch was het vroeger geen geschikt cadeau: je zou de ontvanger stiekem als 'stekelig' en onaangenaam ervaren. Of je onderschat de groene vingers van de ontvanger, want een cactus, zo'n lange zuil met harde stekels, die staat daar maar. Er is weinig aan te beleven.
Dit gebeurt meestal omdat je de cactus ofwel teveel of te weinig water geeft. Controleer de kluit van de plant en als die nog vochtig is, geef de plant dan geen water voor een paar maanden. Staat de plant te droog, giet die dan wat bij. Een te kleine pot kan de oorzaak zijn van het verdorren van de plant.
Standplaats cactus
Zet de cactus op een plek met veel licht, bij voorkeur op een warme plek op de vensterbank. Let er dan wel op dat de plant niet in de felle middagzon staat. Verpot cactussen in kleine potten ieder jaar en cactussen in grote potten om de 2 à 3 jaar. Doe dat bij voorkeur voor de bloei in het voorjaar.
De beste verzorging voor cactussen (en vetplanten)
Ze slaan water op in hun vlezige bladeren, rozetten, stengels en wortels en houden absoluut niet van natte voeten. Eén keer in anderhalve week of twee weken is voldoende. In de koelere en donkere wintermaanden is één keer in de drie, vier weken een scheutje al genoeg.
Cactussen en vetplanten
Daarmee zijn cactussen en vetplantjes de ideale keuze als je op zoek bent naar een kamerplant die wel tegen de kou kan.
Wortelrot kun je herkennen aan gele vlekken op de bladeren, bladeren die afvallen of slap hangen of, bij een cactus of vetplant; een snotterige stam of stengel. Wortelrot kun je natuurlijk beter voorkomen dan dat je het moet oplossen.
Te veel water is doodsoorzaak nummer één van cactussen. Kijk wat je cactus nodig heeft, maar houd ongeveer dit aan: één keer per maand water in de winter, één keer per twee weken in het voorjaar en één keer per week water in de zomer als het echt warm weer is. Geef liever te weinig water dan te veel.
Ziektes & schimmels
Vetplanten en cactussen zijn over het algemeen heel sterk en hebben niet zo snel last van ziektes. Als ze toch problemen ondervinden (los van een teveel aan water of een te weinig aan zonlicht), dan is de oorzaak meestal een schimmel of ongedierte.
Het type plant, maar ook de volwassenheid ervan, zal echter van invloed zijn op de duur die hij kan overleven zonder water te krijgen. Bijvoorbeeld: planten van tropische oorsprong kunnen 2 tot 3 weken zonder water, terwijl vetplanten en cactussen tot 3 maanden zonder kunnen!
Jouw planten kunnen namelijk prima een weekend zonder water. Grote kans dat jij met een normale werkweek je planten ook niet elke dag water geeft, toch? (mocht je dit wel doen, dan zijn deze planten die bijna niet kunnen verdrinken misschien wel iets voor jou).
Een week zonder water zullen de meeste kamerplanten overleven.