De dikte van de dekvloer bedraagt bij een nat systeem gemiddeld 8 centimeter. De dikkere zandcementlaag is nodig om de leidingen te kunnen bedekken, maar ook om de warmte beter te kunnen spreiden over de vloer. Daarom moet je boven de leidingen nog minstens 45 mm zandcement voorzien.
De minimale dikte kan 25mm bedragen, maar minimaal 5 wordt aanbevolen. Als een vloer wordt aangebracht op isolatiemateriaal spreken we van een 'zwevende cementdekvloer'. In dat geval is de minimale dikte van de vloer 6 cm, tenzij er wapening wordt aangebracht, dan is iets dunner nog wel mogelijk.
Vaak wordt bij het ontwerp een dekvloer met een dikte van minstens 6 cm voorzien, of zelfs 8 cm bij vloerverwarming.
Vloerverwarming op noppenplaten dient afgewerkt te worden met een zandcement dekvloer met een minimale dekking van 3cm óp de buis. Hierdoor dient u rekening te houden met een opbouwhoogte van minimaal 61mm (31mm noppenplaat + 30mm dekvloer óp de buis).
Hoe dieper de buizen liggen, des langer het duurt voordat de vloer een aangename warmte af kan geven. Het voordeel van het dieper leggen is dat de temperatuur minder snel afkoelt in de vloer. Wij adviseren dus om een diepte aan te houden van 5 centimeter.
Chapedikte bij hechtende chape
Komt de cementgebonden chape rechtstreeks op de draagvloer, dan is de minimale dikte van je chape zo'n 30 à 50 mm. Ga je voor een anhydrietchape, dan hanteer je een minimale chapedikte van 40 mm.
Het is dan ook nodig om deze leidingen uit te vullen met een uitvulchape of gespoten PUR. Reken op een laag van zo'n 5 centimeter. De isolatie (6) zorgt ervoor dat je vloerverwarming geen warmte kan afgeven aan de muren.
Betonvloer op zand: de dikte
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is. In een constructieve betonvloer op zand leggen wij een dubbele bewapening.
Indien in een cemendekvloer leidingen en/of buizen, waaronder ook vloerverwarming wordt verstaan, worden aangebracht moet de dikte ervan boven deze leidingen of buizen minimaal 20 tot 25 mm bedragen. Bij een cementvloer met een toplaag moet de dekking minimaal 28 mm bedragen.
Als je gaat voor traditionele, cementgebonden zandcement moet je dekvloer 6 cm dik zijn. Als je anhydriet vloeimortel gebruikt, is de dekvloer best 4 cm dik.
De bescherming van de cementdekvloer moet zeker gedurende de gehele eerste dag van de nabehandelingstijd duren. Vanaf de 4 dag na de realisatie is de zandcementdekvloer beloopbaar en na 7 dagen kan het bouwproces met lichte werkzaamheden worden voortgezet.
De minimale dikte betonvloer die vaak wordt aangehouden is 8 cm dik. Echter is de specifieke dikte afhankelijk van de draagkracht die de betonvloer moet hebben. Zo is deze draagkracht in de woonkamer een stuk lager dan voor de garage waar uw auto staat.
Een anhydriet- of zandcementdekvloer is helemaal niet nodig. Dat vindt de Stichting Promotie Breedplaatvloeren (StipB). De gestorte betonvloer kan namelijk zonder afwerklaag direct gevlinderd worden. De Arbeidsinspectie staat de zandcementdekvloer in beginsel niet meer toe.
Een cementdekvloer is over het algemeen beloopbaar na 36 uur. Beloopbaar is niet hetzelfde als belastbaar! Gebruik maken van bijvoorbeeld een rolsteiger kan zomaar sporen trekken in uw nieuwe vloer. Ga dus altijd met gezond verstand te werk op uw nieuwe vloer.
Anhydriet is zachter dan beton en doorgaans ook minder hard dan zandcement. Na het schuren kan de anhydrietvloer worden afgewerkt met vloerverf. Het is echter ook mogelijk om af te werken met vaste vloerbedekking, laminaat, linoleum of vinyl.
Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
De uitgraafdiepte moet minimaal 32 cm zijn. Met minder cm dikte verkrijg je zelfde isolatiewaarde als bij Betopor® .
Een normale vloerverwarming heeft een cementdekvloer van circa 60 tot 90mm. Bij een bestaande vloer kun je deze opbouwhoogte vaak niet kwijt.
De dikte van de dekvloer bedraagt bij een nat systeem gemiddeld zo'n 6 à 8 centimeter. De dikkere chapelaag is niet enkel nodig om de leidingen te kunnen bedekken. Het is ook nodig om de warmte beter te kunnen spreiden over de vloer. Daarom moet je boven de leidingen nog minstens 30 mm chape voorzien.
Degelijke vloerisolatie: tot 15% besparing op uw energie
Een performante isolatielaag is 8 à 10 centimeter dik. Past dit niet in uw berekende vloeropbouw, dan voorziet u best een minimale isolatielaag van 3 à 4 cm om de thermische isolatiewaarde van uw vloer op te krikken.
Een vloerplaat is, zoals zijn naam aangeeft, een betonnen plaat van 12 à 15 centimeter dik, die op de effen gemaakte grond wordt gegoten.
Op een vloerisolatie in gespoten PUR dient er een minimale dikte van dekvloer (chape) gerespecteerd te worden om een voldoende sterke en stabiele vloer te verkrijgen. Met een poliebetonvloer is een dikte van 100 mm een minimum.
Chape of beton? Een cementdekvloer of chape is niet hetzelfde als een betonvloer. Het grootste verschil is dat een cementdekvloer een dekvloer is, en een betonvloer als afwerkvloer dient. Een betonvloer bestaat uit cement met eventueel kalk.