Ieder mens heeft zichzelf wel eens gekwetst of afgewezen gevoeld. De ene mens is echter gevoeliger voor kwetsing en afwijzing dan de ander. Het is bekend dat mensen met een gebrek aan zelfvertrouwen of eigenwaarde zich sneller gekwetst of afgewezen voelen dan mensen die wel voldoende zelfvertrouwen hebben.
Gevoelens van afwijzing hebben direct te maken met jouw behoefte aan waardering, erkenning en respect. Je voelt je afgewezen wanneer je je bedreigd voelt in jouw behoefte aan waardering. Wat je dus zou kunnen leren is om anders met jouw behoefte aan waardering om te gaan!
Wanneer je een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis hebt, ben je bang voor situaties waarin mensen je negatief kunnen beoordelen. Je voelt je vaak diep onzeker. Je bent ervan overtuigd dat je onaantrekkelijk bent en minderwaardig aan andere mensen. Je houdt je mening vaak voor je en je past je aan je omgeving aan.
Het werkwoord kwetsen wordt in de standaardtaal gebruikt in de betekenis 'psychisch verwonden', 'krenken, beledigen'. Ook het daarvan afgeleide bijvoeglijk naamwoord gekwetst is standaardtaal in de betekenis 'psychisch verwond' of 'gekrenkt, beledigd'.
Vertel hoe je je voelt.
Wees zo eerlijk mogelijk en vertel hoeveel pijn je hebt. Wees open over je gevoelens om de ander te laten zien dat hij/zij je echt gekwetst heeft, en dat je het er heel moeilijk mee hebt gehad. Maak oogcontact en praat langzaam, zodat je laat zien dat je echt meent wat je zegt.
Kortom, een gevoel van snel gekwetst of afwijzing wordt meestal veroorzaakt door: Gevoeligheid voor afwijzing. Oude onverwerkte gevoelens/gebeurtenissen. Gebrek aan zelfvertrouwen of eigenwaarde.
Want mensen die je helemaal niet waarderen voor wat je doet of wie je bent en dit ook niet uitspreken, kunnen je emotioneel maken. Dat raakt je. Je wordt dan boos, gefrustreerd, onzeker, verdrietig…. Soms verlies je daardoor het vertrouwen in die persoon of ontstaat er een barst in je relatie tot die persoon.
Een achtergesteld gevoel wijst er in de basis op dat anderen voorop gesteld worden. Tenminste dat is zoals jij het voelt. Het uit zich in kenmerken als: Dat jij vaak niet gezien wordt of dat je niet op waarde wordt geschat en dat andere mensen belangrijker gevonden worden dan jij.
Afwijzing is pijnlijk, dus laat het even pijn doen en neem rust. Ga iets doen wat je fijn vindt en waar je je goed bij voelt ter afleiding. Heel belangrijk: spreek met jezelf een deadline af voor dit gevoel. Om te voorkomen dat je vervalt in negatief denken, is het goed om het bij een dag te houden.
Bekende voorbeelden van situaties waarin je je gekwetst voelt zijn: Je wordt genegeerd op de werkvloer. Iemand zegt iets vervelends over je uiterlijk. Iedereen wordt uitgenodigd voor een feestje, maar jij niet.
Niet alleen het uiterlijk maar wie je van binnen bent is niet wat je wilt, er is sprake van een minderwaardigheidsgevoel. Dit gevoel komt niet zomaar uit de lucht vallen maar is het gevolg van onzekerheid over jezelf, wie je bent en wie je wilt zijn (lees: hoe je eruit wilt zien).
Afhankelijk van liefde en erkenning van anderen
Aangezien je jezelf afwijst, is de mening van anderen heel belangrijk voor je. Je bent er constant mee bezig wat anderen denken en je wordt afhankelijk van hun erkenning. Voor alles wat je doet, verlang je bevestiging van de buitenwereld dat je het goed genoeg doet.
Zelfafwijzing ontstaat nadat je bent gepest, je vaak op je fouten bent gewezen, je in de steek bent gelaten of bent genegeerd. Het gaat hier over gebeurtenissen die je als kind niet goed hebt verwerkt of verkeerd hebt begrepen. Als een nare gebeurtenis niet goed wordt verwerkt, wordt deze opgeslagen in het geheugen.
Veel kinderen krijgen later te maken met een depressie en/of hebben een zeer hoog risico op verslavingsproblematiek op latere leeftijd. Daarnaast is ouderlijke afwijzing een grote voorspeller van gedragsproblemen zoals gedragsstoornissen, externaliserend gedrag en emotionele instabiliteit.
Als je je lange tijd somber voelt, dan kan het zijn dat je een depressie hebt. Bij een depressie voel je geen of weinig emoties, soms ook geen verdriet. Je hebt geen plezier meer in je leven, niets is nog leuk en je hebt nergens energie voor. Je komt slecht in slaap, of je kan juist moeilijk uit je bed.
Voel je je ongelukkig en blijft dit gevoel aanhouden, ga dan naar de huisarts. De dokter krijgt vaker mensen op het spreekuur die zeggen: “Ik voel me ongelukkig.” Op basis van jouw verhaal kan hij een diagnose stellen. Misschien heb je een burnout of ben je depressief.
onzekerheid; slecht slapen; verminderd zelfvertrouwen; stress, wat op de lange duur kan leiden tot burn-out en andere ziektes als: Hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, eczeem, kanker, etc.
Negeren als vorm van indirecte weerstand. Iemand negeren betekent in feite: net doen alsof de ander niet bestaat. En hoewel er bij negeren weinig woorden worden gebruikt is de boodschap: 'voor mij ben jij lucht'.
Boosheid is vaak een reactie op onrecht en onmacht. Onrecht dat je ziet gebeuren om je heen en het raakt je. Of het onrecht dat jou is aangedaan, recent of langer geleden. Onmacht: iets willen doen, maar je kunt het niet (meer).
Snel emotioneel door stress of burn-out: Laat die tranen maar stromen. Als mensen veel stress hebben of een burn-out krijgen komt het vaak voor dat ze ook snel emotioneel zijn. Bij Liberi zien we vaak dat er sprake is van heftige emoties als gevolg van stress of burn-out.
Soms kan het te maken hebben met een psychisch element, terwijl bij de ander een nare ervaring voor klachten zorgt. Ook kan een ingrijpend evenement leiden tot verdrietige gevoelens, zoals een ontslag, het ontbreken van sociale contacten, een verhuizing of het verlies van een naaste.