Anderen beweren dat samen slapen een kind een veiliger gevoel kan geven - met een goede nachtrust tot gevolg. Het is niet ongebruikelijk dat kinderen op verschillende leeftijden onrustig slapen. In de nabijheid van hun ouders kunnen ze de hele nacht rustiger slapen, ook wanneer ze iets ouder zijn.
Het is aan te raden om een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slaapt in de ruimte waar de ouders ook zijn. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders in hetzelfde bed slapen.
De ene ouder vindt het fijn en goed voor de hechting, de ander vindt uit principe dat kinderen in hun eigen bed moeten slapen.” Kinderen hebben veel behoefte aan de (lijfelijke) aanwezigheid en aanraking van hun ouders. Dit is ontzettend belangrijk voor verschillende aspecten van hun ontwikkeling, aldus Hosemans.
Tegelijkertijd wordt wel aangeraden om je kind minimaal een half jaar in de buurt van je eigen bed te laten slapen. Zo kan je het kind goed in de gaten houden, zodat het bijvoorbeeld niet sterft aan wiegendood. Voor oudere kinderen zijn er geen richtlijnen.
Zichzelf kalmeren. Ik denk dat kinderen die van jongs af aan alleen leren slapen, zichzelf in de nacht beter kunnen kalmeren als ze niet kunnen slapen of wakker worden dan kinderen die dit niet van jongs af aan geleerd hebben. Best een waardevolle tool om te hebben in je leven. Mijn dochter kan dat althans best goed.
Eerst ga je naast het bed zitten en zo elke keer een stukje verder tot je bij de deur zit, en daarna buiten de kamer op de trap bijvoorbeeld. Deze manier werkt goed als je kind veel last heeft van verlatingsangst. Je leert je kind dan zelf in slaap vallen, maar wel in aanwezigheid van jouw veiligheid.
Kind en Gezin adviseert om baby's zeker tot zes maanden en bij voorkeur tot 1 jaar in de ruimte te laten slapen waar jij ook bent. Zo kan je regelmatig en rechtstreeks toezicht garanderen.
Vertel je kind dat jullie er samen aan gaan werken om hem in z'n eigen bed te laten slapen. Vraag hem wat dit makkelijker voor hem maakt. Nieuw beddengoed of een speciale knuffel kopen, kan een goed idee zijn. Bespreek ook wat er wel en niet goed gaat en laat je kind meedenken over mogelijke oplossingen.
Eerst ga je naast het bed zitten en zo elke keer een stukje verder tot je bij de deur zit, en daarna buiten de kamer op de trap bijvoorbeeld. Deze manier werkt goed als je kind veel last heeft van verlatingsangst. Je leert je kind dan zelf in slaap vallen, maar wel in aanwezigheid van jouw veiligheid.
Wat is een familiebed? Een familiebed is eigenlijk precies wat het zegt: één groot bed waar de hele familie in slaapt. Dat is dus niet hetzelfde als het ouderlijk bed met daarin 2 kinderen die rondwoelen, maar gewoon een écht bed voor iedereen.
We spreken van wiegendood of het 'Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)' als je kind onder de leeftijd van één jaar plots onverwacht komt te overlijden, zonder dat je kind duidelijk ziek was of er bij hem/haar een afwijking werd vastgesteld die het overlijden zou kunnen verklaren.
Bij rooming-in slaapt je baby bij jou op de kamer. Een baby vindt het prettig om dicht bij zijn ouders te zijn. Hierdoor voelt hij zich veilig en geborgen. Bovendien is het handig om je baby dicht bij je te hebben als je borstvoeding geeft.
Een avondritueel en een vaste bedtijd op deze leeftijd zijn extra belangrijk. Een voorspelbaar, kalm en liefdevol slaapritueel kan je kind helpen om makkelijker en sneller in slaap te vallen. Want dat zorgt ervoor dat je kind weet waar hij of zij aan toe is, wat meer rust geeft en minder 'strijd' met jou oplevert.
Spreek met jezelf (en je partner) af, hoe lang jullie het kind laten huilen. Een richtlijn is minimaal 3 tot maximaal 10/15 minuten.
Bijna alle kinderen maken fases door waarin ze minder goed slapen. Ze hebben last van nachtmerries, worden 'zomaar' wakker 's nachts of willen 's avonds niet gaan slapen. Dat is heel normaal en meestal niets om je zorgen over te maken.
Probeer dan een routine te creëren door op dezelfde tijd naar bed te gaan en op hetzelfde tijdstip uit bed te komen. Op die manier raakt je lichaam gewend aan dit ritme en zal het makkelijker voor je zijn om uit bed te komen. Voor sommige mensen laat werk het niet toe, omdat ze met verschillende diensten werken.
“Houd je aan een duidelijk bedritueel en maak er niet meer of minder van. Als je kind 's nachts huilend wakker wordt, controleer je natuurlijk of er iets aan de hand is. Is dat niet het geval, hou je dan aan de vaste structuur. Geef een aai over de bol, zeg dat je in de buurt bent, maar ga ook weer weg.”
Samen slapen verbetert onder andere je REM-slaap. En dat bevordert ook je mentale gezondheid, geheugen en probleemoplossende vaardigheden. In veel landen is het gebruikelijk om samen met je partner in één bed te liggen.
Kan je het eigenlijk maken om 'nee' te zeggen, als je kind vraagt of het lief mag blijven slapen? “Absoluut. Elke ouder kan dat zelf beslissen op basis van de eigen opvoeding, eigen waarden, eigen normen”, vindt kinderpsychiater Lieve Swinnen. “Alle meningen zijn oké.
Het is in Nederland niet wettelijk bepaald vanaf welke leeftijd je een kind alleen thuis mag laten. In artikel 255 van het Wetboek van Strafrecht staat echter wel dat het verboden is om iemand 'tot wiens onderhoud, verpleging of verzorging' je verplicht bent 'in hulpeloze toestand' achter te laten.
Er zijn veel verschillende redenen waarom het slapen plots anders gaat dan ervoor: ziek worden. drukke periodes thuis en op het werk. een peuter die volop experimenteert met neen-zeggen.
Handig is het wel om het middagslaapje af te bouwen zodra je kindje 4 jaar wordt, zodat hij er geen behoefte meer aan heeft zodra hij naar de basisschool gaat. Het beste begin je hier al mee een aantal maanden voordat je kind 4 jaar wordt.
Wat is slaapregressie? Een slaapregressie is een periode waarin je baby slechter slaapt. Je baby wordt 's nachts regelmatig wakker en kan vervolgens niet of moeilijk meer in slaap komen. Het kan elke baby overkomen: baby's die altijd al wat moeilijker slapen, maar ook baby's die voorheen sliepen als een roosje.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.