De Walen zijn er inmiddels van overtuigd dat ze vreemde talen moeten leren en daarbij is het Nederlands aan het Engels gewaagd. ' Ook schrijver en Wallonië-kenner Guido Fonteyn is het opgevallen dat 'de kennis van het Nederlands er in Het Land van Herve in Wallonië.
Simpelweg omdat het wettelijk mag. Onderwijs is een gemeenschappelijke materie, dus, de Gemeenschappen (Vlaamse, Franse en Duitstalige) beslissen over de eindtermen en niet de federale regering. Wij hebben zelfs geen federale minister van Onderwijs in tegenstelling tot andere materies die deels gesplitst zijn.
Vlaamse kinderen leren Frans op school, maar voor Waalse kinderen is Nederlands niet verplicht. Dat verandert vanaf 2027. Ook al vinden veel Walen het Nederlands niet om aan te horen, ze kunnen het goed gebruiken.
Kennis van andere talen is een belangrijke factor
Wie alleen Chinees of Arabisch spreekt, zal het Nederlands ontzettend moeilijk vinden. De verschillen tussen deze talen en het Nederlands zijn erg groot. Het Nederlands is echter familie van bijvoorbeeld Duits en Engels. We noemen die talen familie de Germaanse talen.
In de meeste Waalse scholen wordt Nederlands pas aangeboden vanaf het vijfde leerjaar, maar kunnen leerlingen ook kiezen voor Duits of Engels. Veel Walen studeren daardoor af zonder dat ze ooit een les Nederlands gehad hebben.
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
Nederlands is geen makkelijke taal om te leren maar zeker niet de moeilijkste. Het ligt er aan welke talen je als spreekt, iemand die Engels spreekt zou niet zo'n moeite hebben met Nederlands, maar als je bijvoorbeeld alleen Japans spreekt dan wordt het al een stuk lastiger.
Engels. Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal. Dit komt voornamelijk doordat vrijwel alle films, series en muziek die we zien en luisteren, in het Engels zijn. Hierdoor pikken de meeste mensen heel snel deze taal op.
59% van de Vlamingen spreekt Frans en nog eens 53% spreekt Engels.
In België geldt het territorialiteitsprincipe: de wet heeft taalgebieden vastgelegd, waarin een bepaald taalregime verplicht is: Nederlands, Frans, Duits of tweetalig.
We zien een daling bij zowel mannen als vrouwen. Bij vrouwen daalt de werkgelegenheidsgraad tussen het eerste en het tweede kwartaal van 2023 van 68,1% naar 67,7%, terwijl de werkgelegenheidsgraad van mannen van 76,1% naar 75,2% evolueert (grafiek 1).
Het Nederlands is een Indo-Europese, Germaanse taal die vooral in Nederland, Vlaanderen en Suriname wordt gesproken. Het is nauw verwant met de andere West-Germaanse talen: Engels, Fries, Duits, Nedersaksisch, Luxemburgs, Jiddisch en de dochtertaal Afrikaans.
Verplichte vreemde talen in onderbouw havo en vwo
De school is verplicht om je Frans én Duits aan te bieden.
België, klein land met 3 officiële talen
België is een minuscuul landje op de wereldkaart, maar kan zich 3 officiële talen veroorloven: Nederlands, Frans en Duits. Ook enkele regionale talen zijn er erkend. Vlamingen zijn vaak meertalig en gewild op de internationale arbeidsmarkt.
Een Duitser zal sneller Nederlands leren dan een Japanner en een Nederlander zal het moeilijker hebben met Japans dan een Chinees. Zo is voor Nederlanders Arabisch, Koreaans, Chinees en Japans de moeilijkste talen ter wereld.
Het IJslands, Noors, Faeröers, Deens en Zweeds hebben dezelfde oorsprong als het Nederlands.
Het Duits natuurlijk. Het is een Germaanse taal. Engels ook, maar dat is veel minder te merken.
Vreemdste taal ter wereld wordt door een paar duizend mensen in Mexico gesproken. De 'raarste taal ter wereld' wordt gesproken door een paar duizend mensen in Mexico en heet Chalcatongo Mixtec. Dat is één van de bevindingen van een onderzoek naar alle talen ter wereld.
FRANS - DE MOOIST GESPROKEN TAAL
Met zijn onuitspreekbare "r", zijn nasale klinkers "en", "in", "un" en melodieuze intonatie klinkt het uiterst muzikaal voor het niet-moederlijke oor. En laten we de sterke culturele context niet vergeten die het Frans de status van de mooiste gesproken taal ter wereld geeft.
Een grote (taal)familie
Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen. Dat betekent dat ze allebei uit dezelfde taal zijn ontstaan: het Germaans.
Nederlands een 'mooie' taal
Van de moedertaalsprekers in Nederland is 74,9% het eens met deze stelling, van de niet-moedertaalsprekers ongeveer 60%. In Vlaanderen geeft 78% van de moedertaalsprekers aan het Nederlands een mooie taal te vinden, van de niet-moedertaalsprekers is dat 67,8%.