Noem alle opleidingen die hebt gedaan. Cursussen, behaalde certificaten of zelfstudies noem je onder het kopje 'Cursussen en Overige Opleidingen', onderaan je cv. Ben je nog maar net afgestudeerd, dan kun je ook je vakkenpakket noemen.
Met vaardigheden bedoelen we activiteiten waar je goed in bent. Deze activiteiten zijn aan te leren. Je oefent ze in de praktijk. Vaardigheden die je op je cv zou kunnen vermelden, zijn bijvoorbeeld: MS Excell, Photoshop, JavaScript maar ook: aftimmeren, steigerbouw, stucen of het besturen van een heftruck.
Een cursus is korter dan een opleiding en de inhoud is specifieker. In een cursus leer je bijvoorbeeld met een bepaalde methode werken. In een cursus heeft kennis (van de methode die je leert) vaak een grotere plaats dan in een training.
Het verschil tussen VOL-VCA en VCA Basis is dat VOL-VCA voor leidinggevenden is die op een locatie werken waar VCA verplicht is en VCA Basis voor medewerkers die aan de slag zijn/gaan voor een aannemer.
Een los VOL-VCA-examen kost ongeveer 70 tot 100 euro. Soms is dit inclusief een gratis herkansing. Een examen in een andere taal is ongeveer 20 tot 50 euro duurder.
Een cursus is een lesperiode die over het algemeen een bepaald (leer)onderwerp behandelt. Een cursus wordt soms met een certificaat afgesloten. Is een cursus van lange duur, dan spreekt men wel van leergang. Degene die een cursus volgt, wordt een cursist genoemd.
Het helpt je om je talenten beter te benutten en maakt het mogelijk nieuwe uitdagingen aan te gaan. Bijvoorbeeld doorgroeien in je functie, andere taken en verantwoordelijkheden oppakken of misschien wel overstappen naar een hele andere functie die je gelukkiger maakt.
Een doel beschrijft de eindsituatie
De doelen in een training beschrijven de gewenste situatie. Je beschrijft dus wat de deelnemers aan het einde van een training vinden, kunnen of weten. En dan natuurlijk zo specifiek mogelijk. Een prestatiedoel beschrijft het gedrag dat mensen na de training laten zien.
Hard skills zijn leerbare vaardigheden die gemakkelijk kwantificeerbaar zijn. Ze zijn meestal specifiek gericht op een bepaalde functie of taak of toegespitst op een bepaald vakgebied. Hard skills zijn aantoonbaar door middel van diploma's, certificaten, werkervaring, enzovoort.
Je gebruikt deze volgorde voor je cv: Personalia, Persoonlijk profiel, Competenties en vaardigheden, Prestaties, Werkervaring aan de hand van rollen die hebt gehad, Opleidingen, Gewenste werkzaamheden. In het onderdeel competenties en vaardigheden benoem je de belangrijkste vaardigheden het eerst.
Onder de noemer 'Computervaardigheden' op je CV benoem je meestal je kennis van computerprogramma's en apps. Je hoeft alleen verder uitweiden over specifieke computerkennis van bijvoorbeeld hardware, programmeertalen of netwerktechnologieën als je solliciteert op een functie waarin deze kennis noodzakelijk is.
Kort gezegd zijn het onbetaalde of betaalde activiteiten die je naast je baan of studie doet. Een nevenactiviteit is dus per definitie parttime. Het kan gaan om enkele uren per maand, maar ook om enkele dagen per week.
Als je meer kennis en ervaring wilt opdoen in jouw vakgebied, dan is het hbo de juiste plek voor je. Je kiest dan een opleiding die aansluit op je mbo-opleiding en gaat meer de diepte in. Je leert meer achtergronden en theorieën kennen en past deze toe in projecten en op stages.
Door goed opgeleid personeel ben je als organisatie wendbaarder en kun je sneller en makkelijker inspelen op veranderingen. Door ervoor te zorgen dat je medewerkers op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied en de veranderende wet- en regelgeving verbeter je de concurrentiepositie van het bedrijf.
Je zult beter functioneren binnen je huidige baan. In een veranderende samenleving verandert je werkomgeving ook. Als werknemer wil je niet stilstaan, maar in beweging blijven. Met een opleiding of training leer je weer nieuwe inzichten waarmee je verder komt.
Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Opleidingsfunctionaris. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Opleidingsfunctionaris nodig heeft.
De Cursusleider geeft leiding tijdens een cursus en helpt de cursisten bij het verwerven van kennis en/of nieuwe vaardigheden. De cursussen die de Cursusleider geeft kunnen zeer uiteenlopend zijn. Zo kan de Cursusleider bijvoorbeeld EHBO-cursussen geven, schildercursussen of taalcursussen.
Neem je het serieus, en neem je de tijd om goed te leren? Dan is VCA VOL niet moeilijk. Iedereen kan het examen halen. Je hebt hier ook geen specifieke vooropleiding, kennis of ervaring voor nodig.
VCA persoonscertificering
Er zijn twee opleidingen binnen de VCA: Basisveiligheid VCA (VCA-B) en Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VOL VCA). Als zzp'er moet u van opdrachtgevers VCA VOL (persoons)gecertificeerd zijn. Daarvoor moet u als persoon het certificaat behalen.
Nee, VCA is niet verplicht. Maar een VCA-certificaat wordt wel steeds vaker door opdrachtgevers geëist. Dit heeft te maken met de regels die de Arbowet aan bedrijven stelt. Met een VCA-certificaat kunnen bedrijven namelijk aantonen dat zij voldoen aan een aantal verplichtingen uit de Arbowet.