Fruitvliegjes houden van warmte en rotting. Op warme plaatsen in de buurt van (over)rijp of rottend fruit of andere etensresten, leggen ze hun eitjes. Dat kan in de voorraadkast of op het aanrecht, maar ook bijvoorbeeld in de vuilnisbak. Zo kunnen ze bacteriën overdragen van het fruit naar het andere eten.
Ze zijn dol op de geur van alcohol en azijn, en ze komen af op rottende en gistende producten zoals overrijp fruit. Hier legt het wijfje dan zo'n 300 tot 900 eitjes in om ervoor te zorgen dat de larven genoeg voedsel hebben. Deze eitjes komen na een dag uit.
Zet een geurig kruidenplantje in de buurt van je fruit. De vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies. Zet ramen of deuren tegen elkaar open, fruitvliegjes houden niet van tocht.
Fruitvliegjes zijn dol op de geur van alcohol en azijn. Daarom komen ze af op rottende en gistende producten, zoals overrijp fruit. Hier legt het wijfje dan zo'n 300 tot 900 eitjes in om ervoor te zorgen dat de larven genoeg voedsel hebben, deze eitjes komen na een dag uit.
Op zich zijn fruitvliegjes niet schadelijk voor onze gezondheid, ze zijn niet giftig. Maar hoe meer er zitten, hoe meer bacteriën ze kunnen verspreiden. Ze versnellen ook het rottingsproces van voedsel. Je wil ze dus allicht liever niet in je huis.
Als ze in een zwerm leven ligt de levensduur op slechts twee weken. Als de fruitvlieg niet in een zwerm leeft is de levensduur ongeveer 30 dagen. Maar in de juiste omstandigheden kan dit soms oplopen tot wel 4 maanden.
Dit is makkelijk te vinden, omdat dit precies is waar je nu de fruitvliegjes ziet. Denk bijvoorbeeld aan een plakje banaan, een schijfje sinaasappel, een stukje brood of een scheut wijn of bier. Sommigen adviseren azijn te gebruiken of ranja. Doe dit in het glas.
Een effectief huismiddeltje is dan ook een kommetje met water, azijn en afwasmiddel. De geur van azijn is onweerstaanbaar voor de fruitvliegjes en lokt ze naar het water toe. Zodra ze in contact komen met het mengsel gaan ze vervolgens ten onder. Het wasmiddel verandert namelijk de oppervlaktespanning van het water.
De meeste fruitvliegjes in de winter zijn goed verborgen. Ze verschuilen zich onder dakpannen, in spleten of naden. Soms vinden ze een warm plekje achter de cv-ketel of in een andere warme ruimte. Ook de keuken is een goede overwinterplaats: warm en er is ook nog eens voedsel aanwezig.
2 dagen na de geboorte van de fruitvlieg, vermenigvuldigen ze zich al voort! De levenscyclus van een fruitvlieg duurt slechts 8 dagen. Er zijn wel 25 soorten fruitvliegjes.
Fruitvliegjes vangen kun je met verschillende soorten azijn, zoals natuurazijn, appelazijn of wittewijnazijn. Gebruik geen schoonmaakazijn, want hier komen de vliegjes niet op af.
Laat de aarde langer opdrogen: De plant waar de kleine vliegjes in huis op afkomen staat waarschijnlijk te nat of heeft te nat gestaan. Het is goed om de aarde wat langer op te laten drogen tussen de watergift door, zodat de plant minder aantrekkelijk wordt voor de rouwvliegjes en de larven.
Rouwvliegjes, ook wel rouwmug, dondervlieg, mosvlieg, humusvlieg, varenrouwmug of varenrouwvlieg genoemd, zijn kleine zwarte vliegjes in huis die leven van allerlei plantaardig materiaal en paddenstoelen. In huis zijn rouwvliegjes vaak afkomstig van de aarde van kamerplanten.
Je hoeft maar een klein kiertje tussen je kozijnen te hebben. Horren laten de meeste insecten tegen, maar een fruitvliegje niet, die glipt er met gemak tussendoor. Nu hoef je maar een fruitschaal op het aanrecht te hebben staan met een rijp stuk fruit erop en de fruitvlieg is al aangetrokken.
Fruitvliegen zijn superfan van de geur van alcohol en azijn en komen ook graag af op rottende of gistende producten. Vandaar dat ze ook vaak je GFT bak of gewone afvalbak uit komen vliegen.
De leefwijze van fruitvliegjes
Ze zijn dol op de geur van alcohol en azijn. Ze voeden zich ook met rottende planten, sap van beschadigde planten en soms met schimmels. Het ei, de larve en de pop van fruitvliegjes leven in dezelfde rottende of gistende massa waarmee ook het volwassen insect zich voedt.
Strooi kruidnagel over de aarde van de plant. Giet water over de aarde van de plant, zodat de kruidnagel vochtig wordt. Na ongeveer 10 dagen zullen de rouwvliegjes verdwijnen. Je kunt er ook voor kiezen om kruidnagel uit te koken in water, en het afgekoelde water te geven tijdens de watergift.
Rouwvliegjes zijn kleine zwarte vliegjes van enkele millimeters groot, die leven in potgrond. Vooral in warme en vochtige omgevingen kunnen deze rouwvliegjes tot een ware plaag uitgroeien. De rouwvliegjes doen geen kwaad behalve eitjes leggen en rond vliegen. Hun larven vreten echter de wortels van planten kapot.
Maak zelf een fruitvliegenval
Daarna kunnen ze niet meer weg. Azijn is je redder in nood. Neem een potje en vul het met een beetje azijn en afwasmiddel. Fruitvliegen worden aangetrokken door de azijn en zullen sterven van de chemicaliën in het afwasmiddel.
Dit artikel is te verkrijgen in onze Blokker winkels.
De eitjes zijn maar een halve millimeter groot en hebben de vorm van een rijstkorrel. Binnen 30 uur komen de eitjes uit waarna de wormachtige larven zich te goed doen aan het rottende fruit. De larve vervelt zich een paar keer.
De eendagsvlieg leeft bijvoorbeeld maar 24 uur. In de juiste omstandigheden houden sommige vliegen het zelfs een paar maanden vol. Dit zijn wel omstandigheden waarin de vlieg niet door de mens of andere vijanden gedood wordt.
Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes, maar muggen, vandaar de naam: varenrouwmug. Deze muggen zijn te herkennen aan hun zwarte kop en donkere vleugels. Op het uiteinde van de vleugels staat een V-teken, op deze manier kun je de varenrouwmug ook onderscheiden.
Vliegen kunnen door ventilatieroosters of andere kleine openingen je huis binnenkomen. Je kunt deze openingen ook afschermen met horren zodat er wel lucht doorheen kan komen, maar geen vliegen. Vul scheuren, kieren en ruimtes rondom buizen.
Vliegen komen je huis binnen door openstaande ramen en deuren, maar ook door scheuren, gaten en kieren. Het kan ook gebeuren dat je producten hebt gekocht (vlees, vis of fruit) waar vliegen eitjes op hebben gelegd: die kunnen bij jou thuis uitkomen en dan heb je dus ook vliegen in huis.