Het eerste echte bewijs van het eten van soep, stamt uit 6000 voor Christus. Alle culturen in de wereld eten soep, hoewel de soorten soep erg verschillen.
Soep is een van de oudste gerechten; al in de prehistorie werd soep gegeten. Er bestaan meerdere soorten soepen en soep wordt over de hele wereld gegeten.
Waar komt soep vandaan? Het woord 'soep' komt van het Franse 'soupe', wat weer afstamt van 'suppa' (brood gedoopt in bouillon) uit het Volkslatijn. Het eerste bewijs van het eten van soep stamt uit 6000 voor Christus.
Al sinds de prehistorie is soep een veel gemaakt gerecht. Begonnen vanuit het koken van water met basis ingrediënten er in, is hedendaags soep een manier om creativiteit te laten zien. Omdat je soep kan maken van veel verschillende ingrediënten, passend in het seizoen is een soep nooit eentonig.
Of soep gezond is, is natuurlijk volkomen afhankelijk van welke soep je maakt. Maar de meeste soorten soep zijn gezond of kun je op een gezond manier maken. De basis voor veel soepen is namelijk bouillon, groenten en eventueel vlees of vis.
dossier Soep is een goede manier om kinderen groenten te doen eten of te laten wennen aan de smaak van diverse groenten, maar ook voor volwassenen is dagelijks een tas soep drinken een goed idee.
IS DIE SOEP DAN NOG WEL GEZOND? Zeker wel!Verse, zelfgemaakte soep bevat eerst en vooral al minder calorieën dan andere, voorgemaakte, soepen. Bovendien vult het ook goed én bevat het nog een heel pak mineralen, bètacaroteen en voedingsvezels.
Ze leefden van wat de natuur hen bood. Het waren jagers en plukkers. Ze verzamelden bessen, noten, vruchten, slakken, wilde planten, enzovoort. Kleine dieren en vissen werden gevangen, grote dieren gejaagd en gedood.
Sinds de Middeleeuwen tot omstreeks 1800 was brood het hoofdvoedsel van de samenleving. Met name doordat er rond 1500 een vleestekort ontstond, nam brood de plaats van vlees in. Na 1800 stootte de aardappel het brood van de eerste plaats. In de keuze van voedsel was men tot in de 20e eeuw afhankelijk van het aanbod.
Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig. Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
1. Tomatensoep. Het zal je niet verbazen dat de tomatensoep het meest populair is, maar om eerlijk te zijn, is dit lang niet altijd een zelf gemaakte soep. Want de tomatensoep is ook één van de meest gegeten droge soepen, dus uit een pakje, en één van de meest gegeten soepen uit blik.
Koffie en (liefst) thee - en dan wél de variant zonder suiker en melk graag - tellen ook mee in de dagelijkse hoeveelheid water. Soep, bouillon of yoghurt tellen trouwens ook mee als vocht. En wist je al dat elke dag 3 koppen groene of zwarte thee drinken het advies is volgens de nieuwe Schijf van Vijf?
1 liter soep is genoeg voor 4 personen.
Zo weet je precies hoeveel je straks in elk bord schept. En een beetje extra soep maken kan nooit kwaad: een restje kun je makkelijk bewaren in de diepvriezer.
Volgens voorschrift worden warme gerechten op minimaal 60°C bij u geserveerd en koude gerechten op maximaal 7°C.
Het eerste echte bewijs van het eten van soep, stamt uit 6000 voor Christus. Alle culturen in de wereld eten soep, hoewel de soorten soep erg verschillen. Het woord restaurant werd oorspronkelijk alleen gebruik voor een winkel die gespecialiseerd is in de verkoop van soep.
Het oppervlaktewater was vervuild door textielververijen en leerlooierijen. Iedereen kieperde al zijn afval in de gracht. Bier was een veilig alternatief en Nederland telde daardoor rond 1620 meer dan zevenhonderd bierbrouwerijen.
Als ontbijt aten ze pap, pannenkoek, aardappel of brood met reuzel, stroop en af en toe jam. Als hoofdmaaltijd aten ze meestal een stamppot met veel aardappelen of een gerecht van peulvruchten, zoals bruine bonen en erwtensoep. Rijke mensen konden vaker vlees, vis en zuivel kopen.
Vlees, melk en kaas
Een groot deel daarvan was van bekende landbouwdieren, zoals rund, varken, schaap, geit en paard. De bewoners van de nederzetting aten vooral rundvlees. Varken en schaap kwamen minder vaak op het bord, al hadden ze in de loop van de eeuwen wel steeds meer voorkeur voor schapenvlees.
Wat aten wij toen? Het eten was destijds goedkoop en simpel. De warme maaltijd bestond voornamelijk uit aardappelen, groente en (een klein beetje) vlees. Gerechten als stamppot, bruine bonensoep, watergruwel, hangop en rijstebrij waren aan de orde van de dag.
Het voedsel dat de boeren aten was doorgaans eenzijdig: graan en peulvruchten, samen met melk en eieren. Er werd wel eens vlees gegeten, maar eigenlijk gebeurde dat alleen in de slachtmaand. In die maand werd een aantal dieren geslacht en opgegeten. Wat over was van het vlees (en ook vis) werd gepekeld.
Onderzoek heeft bewezen dat je echt opknapt van kippensoep. De Joodse gemeenschap zweert al heel lang bij kippensoep als geneesmiddel, niet voor niets wordt het Joodse penicilline genoemd. Het stofje 'carnosine' heeft hier veel mee te maken: het helpt je immuunsysteem om van verkoudheid en griep af te komen.
Soep zit boordevol vitaminen en vezels
En da's belangrijk, want voedingsvezels hebben een positief effect op de werking van je darmen, je cholesterol en je bloedsuikerspiegel. Bovendien zorgen ze ervoor dat je je verzadigd voelt, zodat je niet snel naar (ongezonde) snacks zal grijpen.
Tomatensoep is goed voor de bloeddruk en bloedvaten
Je wilt niet dat deze druk te hoog of te laag is. Tomatensoep kan hier dus gunstig voor zijn. Bovendien bevat een heerlijke kom tomatensoep ook een ruime hoeveelheid vitamine C, wat juist weer helpt om je bloedvaten sterk en soepel te houden.