Het douchen met regenwater is technisch mogelijk. We hebben daarvoor het SafeWater system ontwikkeld. Deze zorgt voor microbiologisch veilig water, vrij van bacteriën en virussen.
Voor privé gebruik kan je regenwater perfect gebruiken binnen sanitaire toepassingen zoals douche, bad, lavabo en spoelbak mits er een bacteriële voorfilter geplaatst wordt.
Als je regenwater gebruikt voor de wasmachine, heb je minder wasproduct nodig. Voor andere toepassingen zoals drinken, persoonlijke hygiëne en de vaat moet het water van drinkwaterkwaliteit zijn. Daarvoor gebruik je regenwater dus niet.
Om van regenwater drinkwater te maken moet het water op een aantal manieren worden gezuiverd. Het opgevangen water wordt door een pomp eerst door een grove vuilfilter gepompt. Daarna passeert het langs een fijnere vuilfilter en een filter met actief kool, waar kleine verontreinigingen zich aan binden.
Met regenwater kan er prima kleding worden gewassen. Sterker nog, het is beter dan drinkwater. Regenwater is zacht, bevat geen kalk en is het uitstekend geschikt voor het wassen van kleding.Bijkomend voordeel is dat er ook minder wasmiddel noodzakelijk is.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
“Regenwater is puur en vrij van chemicaliën, in tegenstelling tot kraanwater. Het hydrateert de huid en helpt bij het behouden van een gezonde vochtbalans. Daarnaast bevat regenwater natuurlijke mineralen die de huid voeden en beschermen,” zegt Devika Nandoe, huidtherapeut bij de Velthuis kliniek.
Regenwater van de grond drinken is al helemaal geen goed idee. De bodem is op veel plekken bezaaid met ziekteverwekkers, vooral afkomstig uit de uitwerpselen van dieren. Hiervan kan iemand parasitaire wormen oplopen, of bacteriën die maag- en darmklachten veroorzaken.
Volgens het RIVM is regenwater niet schoon genoeg om zo als drinkwater te gebruiken. Het heeft geen constante kwaliteit en moet eerst gezuiverd worden. Ook is de hoeveelheid regenwater die via daken wordt opgevangen, niet genoeg om een gezin het hele jaar voldoende drinkwater te bieden.
Regenwater is goed voor je haar
Dat komt omdat er minder kalk in zit. En na een regenbui kan je haar ook ineens gaan golven. Het vocht in de druppels die op je hoofd vallen zorgt voor een natuurlijke krul. Kom je zelfs in quarantaine goed voor de dag!
Regenwater is van nature zacht en vrij van mineralen, kalk zal je er dus niet in terugvinden, maar het kan verontreinigingen bevatten zoals bacteriën, virussen, chemicaliën en andere verontreinigingen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid als ze niet worden verwijderd.
Regenwater kan je gebruiken in de tuin, om de toilet door te spoelen, voor de wasmachine en om te poetsen. Dat is een slimme keuze, want het is goedkoper dan kraanwater en beter voor het milieu. Maar regenwater is geen drinkwater. Het is niet geschikt om koffie te zetten, te koken of om je ermee te wassen.
In regenwater zit namelijk geen kalk. Kalk is gezond voor mensen, maar je planten lusten het minder graag. Je ramen en auto wassen met water uit de regenton is trouwens ook een goed idee: weinig kalk in het water betekent namelijk geen strepen op je raam.
Regenwater is puur en vrij van chemicaliën, in tegenstelling tot kraanwater. Het hydrateert de huid diep en helpt bij het behouden van een gezonde vochtbalans. Daarnaast bevat regenwater natuurlijke mineralen die de huid voeden en beschermen. Het kan helpen bij het verminderen van droogheid, irritaties en ontstekingen.
WC doorspoelen met regenwater en een regenwatersysteem
Dit gaat veelal via de goot en een pijp. Het regenwater komt dan in een reservoir, bijvoorbeeld een regenwaterput, kunststof tank of waterzak. Wanneer u de wc doorspoelt, pompt het regenwatersysteem het water op.
Regenwater kun je niet zomaar drinken. Hoewel het schoon is als het uit de lucht valt (je wordt immers niet ziek als je in de regen loopt), kan opgevangen regenwater verontreinigd zijn door de vervuiling die er op je dak of in de dakgoot ligt.
Regenwater kan met behulp van een drijvende aanzuigfilter en een gewone filter voor heel wat aanwendingen gebruikt worden. Voorbeelden hiervan zijn de auto wassen, het huis proper maken, …) Door terugslagkleppen wordt voorkomen dat er regenwater in de drinkwaterleidingen terecht komen.
Zwembad vullen met regenwater
Ook is regenwater meestal licht zuur, omdat het een lage pH-waarde heeft. Regenwater gebruiken om het zwembad te vullen, kan prima. Let er dan wel op dat je direct begint met de behandeling van de waterkwaliteit.
Neerslag/regenwater is met een pH van 6-7 zacht ten opzichte van drinkwater. Afgezien van natrium en sulfaationen bevat regenwater niet veel mineralen. Doordat regen de eigenschap heeft om alles wat het onderweg tegenkomt op te lossen, is regen niet geheel zuiver, maar deze vervuiling is wel eenvoudig te verwijderen.
In regenwater kan veel viezigheid zitten
Fijnstof en andere luchtvervuiling, zoals de uitstoot van fabrieken, worden in de lucht door het water opgepikt. Ook bestrijdingsmiddelen kunnen al via de lucht in het water terechtkomen.
De potentieel ziekteverwekkende bacterien Campylobacter en Legionella pneumophila werden elk een maal op een locatie aangetroffen. Aeromonas en Clostridium perfringens, die ook ziekte bij de mens kunnen veroorzaken, werden in respectievelijk 20 en 23 van de 28 monsters gevonden.
Regenwater noemen we zoetwater, maar het smaakt eigenlijk nergens naar. Zoutwater in de zee, smaakt wel zout. Water neemt de smaak over van wat erin opgelost zit.
Om regenwater drinkbaar te maken, moet je het regenwater eerst zuiveren. Een geschikt proces is bijvoorbeeld membraanfiltratie. Dit wordt ook gedaan door sommige drinkwaterbedrijven om drinkwater te maken van oppervlaktewater.
De pH-waarde - dat is de scheikundige maat voor de zuurgraad van water - van schoon regenwater is hierdoor van nature zwak zurig. De pH-waarde ligt tussen de 5 en 6. Regenwater met een pH-waarde van 7 zou neutraal zijn.
Regenwater is in principe veilig voor honden om te drinken, mits de waterplas niet langer dan een paar dagen oud is. Water dat stilstaat kan worden vervuild door allerlei bacteriën en parasieten van wilde dieren en hoe langer het water stilstaat hoe groter dit risico is.